Етикет „светофар“ най-добре ориентира потребителя за качествена храна

Идеята е добре и трябва да се реализира по-скоро, казва КЗП

по статията работи: iNews.bg | 03.06.2018 | 14:55
Етикет „светофар“ най-добре ориентира потребителя за качествена храна
КЗП/БНР

Според председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов идеята за въвеждането на т.нар. "светофарни етикети" на хранителните продукти е добра, тъй като те ще ориентират хората кои от съставките са в допустимите и кои в малко по-рискови зони. Коментарът е по повод предложената от мултинационални компании светофарна система в етикетите на храните и напитките, която се изразява в цветни кодове със знак за внимание при означаването на количеството хранително вещество спрямо порцията. В случай че съдържанието на дадена хранителна съставка, като сол, захар, мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено спрямо количеството. Когато то е по-ниско, цветът ще бъде зелен.

"Тези, които не споделят напълно коректността на този механизъм, твърдят, че обикновено става въпрос за 100 грама или 100 мл, а не за обичайната порция, която се приема от един потребител в рамките на деня, например. Но аз мисля, че този ориентир също е достатъчно добър, защото всеки един би могъл да прецени за себе си на базата на съдържанието, вложените в дадения продукт количества и обичайния дневен прием, които и при сега действащите обозначения по етикетите се отразяват по един или друг начин", коментира Маргаритов пред БНР.

Той отбеляза, че е интересно обстоятелството, че предложението идва от големите мултинационални компании на територията не само на Европа, а в целия свят. "Очевидно идеята надскача границите на Европа, Америка или дадена държава и регион", посочи още Маргаритов. И изрази мнение, че макар на този етап нейното въвеждане да е на доброволен принцип, в България тя ще се случи.

"Приветствам тази идея и смятам, че е добре тя да бъде въведена по-скоро и самите потребители в практиката като я тестват ще имаме възможност да получим обратна връзка дали я одобряват и какви предложения биха имали за нейното развиване", заключи Маргаритов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега БГ киновечер: Всичко за сина ми тв...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Юбилеен концерт с песните на Стефан...
  • 00:55 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:25 Рико, Оскар и разбитото сърце...
  • 03:00 Моят плейлист /п/
  • 03:55 Чешити /п/
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 22:00 "Джон Уик 2" - екшън, трилър (САЩ,...
  • 00:30 "Специален отдел Q: Ефектът на...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Небостъргачът" - с уч. на Дуейн...
  • 22:00 "Джак Райън: Теория на хаоса" - с...
  • 00:10 "Лично правосъдие" - с уч. на Брус...
  • 02:10 "От Италия с любов" - с уч. на...
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.