Нелегалните цигари у нас по-малко от 3.8%

Делът им е безпрецедентно нисък в сравнение с целия ЕС

по статията работи: iNews.bg | 03.07.2019 | 17:17
Нелегалните цигари у нас по-малко от 3.8%
АМ

3.8% е делът на цигарите, непредназначени за българския пазар, през 1-во тримесечие на 2019 г., според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Това е най ниското ниво, откакто проучването се провежда у нас. В сравнение с резултатите от предишното 4-то тримесечие на 2018 г. (4.4%), нивото е намаляло с 0.6 пункта, а в сравнение със същия период на 2018 г. (5.8%). спадът е с цели 2 процентни пункта. Първото тримесечие на 2019 г. бележи началото на четвъртата последователна година, в която потреблението на нелегални цигари остава ниско. Данните са от традиционното изследване на петте компании от "Инициативата срещу незаконната търговия", което измерва дела на потребление на цигари, непредназначени за нашия пазар.

Устойчиво ниските нива на потребление на цигари, непредназначени за употреба у нас, се потвърждават и от официалните данни за рекордни нива на бюджетните приходи от акциз и ръст на легалния пазар на тютюневи изделия. Според официално отчетените от Агенция Митници резултати за 2018 г., събраните приходи от акцизи от тютюневи изделия за първи път през последните 10 г. надхвърлиха 2.5 млрд. лв., което е почти 49% от всички акцизни приходи в държавния бюджет.

Резултатите от изследването показват, че по-голяма част от цигарите без български бандерол, които се откриват на пазара, продължават да бъдат добре познати марки. Наред с това, обаче, както и при предишните проучвания, се появяват и нови непознати марки от типа т. нар. "illicit whites” (брандове без аналог на легалния пазар и създадени само с цел незаконна търговия), които излизат на пазара внезапно и бързо заменят други предишни масово предлагани варианти, a след това биват заменяни от нови и т.н.

Резултатите от проучването бяха представени на среща, на която присъстваха министър председателят Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, главният секретар на МВР - главен комисар Ивайло Иванов, и други представители на държавните органи, ангажирани с противодействие на незаконната търговия. Срещата, регулярно организирана от "Инициативата срещу незаконната търговия" на всяко тримесечие, по безпрецедентен начин събира на едно място представители на институциите, бизнеса, неправителствения сектор и медиите, на която се изнасят нови данни за разпространението на цигари, непредназначени за нашия пазар, и се споделят нови данни, мерки и начини за продължаване на борбата с незаконната търговия.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза добрите постижения на правоохранителните органи, както и подчерта ключовото значение на политическата воля, като фактор за рекордно ниското ниво на контрабандата с цигари. Министър-председателят отбеляза, че се прилагат усилени мерки и механизми за ограничаване на незаконна търговия с нарязан тютюн и с горивата, като заяви, че правителството по безапелационен начин ще продължи в тази посока по отношение рисковите стоки.

Премиерът Борисов посочи, че от началото на годината гранична полиция е заловила 11.5 тона нелегален нарязан тютюн и 1 тон нелегален канабис. Г-н Борисов приветства организирането на информационни кампании за борба с незаконна търговия от икономическите оператори в съответната сфера. Той подчерта, че 3.8% незаконна търговия на фона на 34.5% от преди около 10 години е ясна индикация за волята на правителството в тази посока.

Премиерът съобщи и последните изнесени резултати за изсветляване на икономиката, представени от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Министър-председателят приветства анализите на неправителствения сектор, които допринасят за добрите резултати, както и усилената работа на Агенция "Митници" и НАП за събираемостта на данъците. Премиерът заяви, че междуинституционалното сътрудничество в България е пример за добра практика и за останалите страни членки в ЕС. 

Представителите на компаниите от "Инициативата срещу незаконната търговия" заявиха, че резултатът от 3.8% за 1-ви тримесечие на 2019 г. е най-ниският от началото на Инициативата досега и е безпрецедентен в целия ЕС, което е благодарение на усилията на държавните органи. Председателят на Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) Цветан Филев сподели опит от провелия се наскоро ежегоден Форум на ориенталския тютюн, който събира представители на производителите на ориенталски тютюни в нашия регион и заяви подкрепа за Инициативата срещу незаконната търговия, тъй дейността на членовете на НАТ-2010 е пряко свързана със суровината за тютюневи изделия. Той апелира за засилване на усилията на институциите към борбата с нелегално разпространяван нарязан тютюн, както на територията на страната, така и внасян отвън.

Компаниите разясниха, че наред с работата на национално ниво срещу незаконния пазар, в ЕС наскоро беше въведена и една от най-сложните регулации в тютюневия сектор в изпълнение на Директивата за тютюневите изделия – мащабната система за маркиране и проследяване на цигарите и тютюн за ръчно свиване на цигари в държавите-членки. Уникални номера (т.нар. уникални идентификатори), които от 20 май 2019 г. се отпечатват върху потребителската опаковка и позволяват проследяването на движението на опаковката от производителя до търговския обект за продажба на дребно. Цигарите и тютюнът за ръчно свиване на цигари, които са произведени или внесени в ЕС преди 20 май 2019 г. и не са маркирани с уникален идентификатор на потребителската опакова, могат да се продават на пазара до 20 май 2020 г. В България системата беше успешно стартирана в рамките на определения от ЕС краен срок и към момента функционира нормално. От тютюневите компании подчертаха, че системата беше пусната навреме, въпреки изключително кратките срокове за въвеждането й, благодарение на усилената работата от страна на Печатницата на БНБ, Министерството на финансите и Агенция "Митници" в сътрудничество с бизнеса.

За пореден път компаниите от Инициативата апелираха за запазване на настоящата, вече силно рестриктирана, регулаторна рамка в сферата на тютюневите продукти и за избягване на нови екстремни и непропорционални регулации. "Практиката в световен мащаб показва, че всяка екстремна регулация обикновено води до ръст на незаконната търговия и загуба на бюджетни приходи. Поради това е нужно запазване на предвидимостта и стабилността на регулаторната рамка и бизнес средата – задължително условие за стабилност на легалния пазар и на приходите от акциз.", заявиха от компаниите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега 100% будни
 • 11:00 Култура.БГ
 • 12:00 По света и у нас
 • 12:35 Новини на турски език
 • 12:45 Телепазарен прозорец
 • 13:00 Последният печели...
 • 14:00 Търсачи на реликви 3 тв филм /13...
 • 14:45 Малки истории
 • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Шоуто на Николаос Цитиридис" /п./
 • 13:30 Премиера: "Обещание" - сериал, с.2...
 • 15:30 "Търговски център" - сериал, с.15...
 • 17:00 bTV Новините
 • 17:30 "Лице в лице" - публицистично...
 • 18:00 Премиера: "Опасни улици" - сериал,...
 • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 "Госпожа Фазилет и нейните дъщери"...
 • 13:30 "Остани с мен" (премиера) - сериен...
 • 15:00 "Черна роза" (премиера) - сериен...
 • 16:00 Новините на NOVA
 • 16:30 "Намери ме" (премиера) - сериен филм
 • 18:00 "Семейни войни" (премиера) -...
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета