Производителите на некачествени храни - в черен списък

Стандарт за производството на хранителни стоки иска да има изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните

по статията работи: Кремена Бедерева | 14.12.2013 | 16:45

Стандарт за производството на хранителни стоки иска да има изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов. Според него не е никак лошо да има подобни стандарти, но това не решава проблема с качеството на храните.

"Не бива да се създава очакване, че тези стандарти сами по себе си ще решат проблема", каза Моллов по dariknews.bg.

По думите му у нас контролът е изключително слаб. Заради предстоящите празници в продължение на 30 дни се въвежда завишен 24-часов контрол за качеството на храните.

"Идеята ни е тази практика да стане целогодишна, но няма как това да се случи веднага. В случая не става въпрос за кампанийно действие по коледните празници. Просто този период на годината е характерен със завишен риск за некачествени храни – има струпвания на много хора, повишена покупателна способност, затова се предлагат повече храни със съмнително качество", допълни Моллов.

Според него контролът не може да обхване всички продукти на пазара, но ако се обхванат местата, където се създават храните, се създава определена сигурност. Шефът на агенцията за храните лансира и идеята да се създаде черен списък на фирмите със системни нарушения по отношение на изискванията за храните.

"Ефектът ще е много силен и вярвам в действията на такава мярка. Глобите невинаги са достатъчно ефективни и понякога са символични като наказания", аргументира се Моллов. Той добави, че ако се въведе подобна мярка, хората бъдат и по-добре информирани. Най-вероятно подобна информация ще се съдържа на сайта на агенцията.

"В момента се прави промяна на сайта ни, за да стане портал, насочен към потребителите, да има друг тип информация", уточни той. Според него трябва да се правят опити и да се привлече гражданското общество в контрола – да се подават сигнали и да се правят разяснителни кампании, като допълни, че акцентът вече трябва да е върху българския потребител.

По отношение на големите количества изхвърлени храни и идеите за облекчаване на бизнеса при даряване на храна, Моллов обясни, че подобна мярка ще изисква много голям контрол: "Трябва да се види дали е годна тази храна. Не бива да се допуска и консумиране на нискокачествени храни от по-бедните, тъй като те не са втора ръка хора."

Моллов алармира и за друг проблем – увеличения внос на продукти с почти изтичащ срок на годност, които се вкарват в производствения процес, като по този начин срокът на годност на храните се размива.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 tedka todorova 14.12.2013 | 20:57
"Заради предстоящите празници в продължение на 30 дни се въвежда завишен 24-часов контрол за качеството на храните" - не трябва да се прави само по празниците.
8 emanoil momchev 14.12.2013 | 19:23
Контролът върху храните е много важен.
7 p kehaiova 14.12.2013 | 19:07
"По думите му у нас контролът е изключително слаб" - вярно е, ако се засили нещата ще стоят по друг начин.
6 p kehaiova 14.12.2013 | 19:06
Хубаво е наистина да има такива списъци.
5 zvezdata zvezdata 14.12.2013 | 17:42
Трябва да има много голям и много строг контрол над тези храни, не може да се продават каквито и да е със съмнителни съставки.
4 malkata qnichka 14.12.2013 | 17:07
Така е, трябва да се правят постоянни проверки и да има много строг контрол над храните, не искаме да ядем боклуците на други.
3 dancho danchev 14.12.2013 | 17:02
Идеята никак не е лоша, така ще се въведе някакъв контрол над храните.
2 Алекса Тенева 14.12.2013 | 16:53
Трябва да има такива списъци
1 Диана Бойкова 14.12.2013 | 16:51
Добро хрумване.

ТВ програма

Кино

  • Сега Концерт на Мелъди Гардо
  • 01:00 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:30 Ново 10 + 2 музикална класация /п/
  • 02:25 Аврора игрален филм /п/
  • 04:00 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Измама за 40 милиона" - комедия,...
  • 00:40 "Ритуалният убиец" - криминален,...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Kingsman: Златният кръг" - с уч....
  • 00:50 "Завръщането на Съмърсби" - с уч....
  • 03:00 "Книга за Коледа" - с уч. на Гриър...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.