Чужденците луднаха по родното вино - продаваме всяка втора бутилка извън граница

Избите в България никнат като гъби, казват от лозаро-винарската камара

по статията работи: iNews.bg | 03.12.2014 | 18:51
Чужденците луднаха по родното вино - продаваме всяка втора бутилка извън граница
"Гулбанис вайн"
Повече за:

Половината от българското вино се продава в чужбина. Основните пазари са Русия, Полша, Чехия, Великобритания и Германия, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Радослав Радев.

Според Радев трябва да се работи активно за оптимизиране на продажбите на тези пазари и най-вече за пробив в по-високи ценови сегменти. Друга важна задача е да се осигури трайното си присъствие в САЩ, Канада, Китай, Япония, където до момента продажбите са спорадични.

Радев уточни, че все още не може да каже точни числа за продажбите, тъй като годината все още не е свършила, а по-голямата част от сделките в бранша се извършвали през последното тримесечие.

По думите му чуждестранните вина заемат около 12-13% дял от българския пазар. По думите му все по-често чуждите вина се търсели в ресторантите. Това обаче трябвало да се разглежда и като елемент на повишаващата се винена култура на българина.

Според него по-слаба реколта от грозде тази есен се дължи на неблагоприятните климатични условия през годината. По прогнозни данни, набраните количества грозде са около 200 000 тона. Той обаче отбеляза, че въпреки по-скъпата суровина, не се очаква крайната цена на виното да се вдигне, тъй като производителите имат запаси от предишни години. 

По думите му фактът, че всяка година се появяват десетина нови винарски изби, показва, че браншът е привлекателен за инвестиции и съществуват добри перспективи за връщане на вложените средства.

Радев отчете, че експанзията на модерната търговия (хипермаркети и супермаркети) е фактор, който много силно влияе на винопроизводството през последните години. Почти 80% от виното в света се продава в търговските вериги.

По думите му виното от продукт на лукса се превръща в елемент от всекидневния хранителен режим. Това налагало ориентацията към производството на "по-лесни" вина - с по-ниско алкохолно съдържание, по-плодови, неотлежали.

Той отчете, че повече се търсят вина от по-ниските ценови сегменти, информира БТА. По отношение на сортовете, определено има интерес към нетрадиционни за България сортове, засадени у нас през последните години.

"При положение, че големите винени брандове продават вече по 120-130 милиона бутилки годишно, едва ли можем да говорим за регионалност и местни специфики. Но пък всяка такава тенденция води и до движения в обратна посока - ренесанс на малките изби, развитие на винения туризъм, налагане на нови региони", каза Радев.

Според него и двете тенденции ще продължат да се развиват паралелно, тъй като те са насочени към различен тип потребители.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев /п/
  • 05:00 Иде нашенската музика /п/
  • 06:00 Златна ряпа тв филм /България,...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Домът на вярата Обидимски манастир...
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • Сега "Животът по действителен случай" -...
  • 05:30 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "От Италия с любов" - документална...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Соник: Филмът 2" - с уч. на Джеймс...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Коледно вдъхновение" - с уч. на...
  • 14:15 "Коледни двойки" (премиера) - с уч....
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.