Ядем гръцки козунаци и се чукаме с полски яйца

Четете етикетите и внимавайте за оцветителите, съветва експерт

по статията работи: Десислава Янкова | 30.04.2013 | 11:15  4 Виж всички снимки
Ядем гръцки козунаци и се чукаме с полски яйца
inews.bg/Марио Евстатиев

Масово на българската трапеза за празниците ще присъстват вносни храни. Козунаците и зеленчуците са основно внос от Гърция, яйцата от Полша.

Това заяви за iNews Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители".

По думите му на все по-рядко се намират козунаци българско производство. Най-често те се внасят от Гърция, Румъния, Полша и Италия. Проблемът е, че производителят трябва да предвиди по-дълъг срок на съхранение, в който да влезе и транспортът от една държава до друга.

Това означава, че срокът на годност на продукта трябва да е над 2 седмици, което е малко нереално за постигане без използването на добавки, посочи Николов. А в класическата рецепта за козунак не влиза нито една подобна съставка, добави той.

Причина за масовото купуване на вносни вместо български козунаци е по-ниската им цена. Друга причина е, че малките фурни отстъпиха място на големите вериги, посочва експертът.

Някои производители влагат оцветители в козунаците, за да пожълтеят.

Най-често се използва Е104 – хинолин, Е 102 – тетразин, Е110 – сънсет жълто. Последният се използва и при някои безалкохолни напитки и е силно критикуван. Води до хиперактивност при децата, като действа на принципа на кафето. Това са проблеми, които съществуват в цял свят.

Австралия, Канада и Япония са държавите с най-рестриктивна политика относно влагането на оцветители, консерванти и антиоксиданти.

Николов обясни, че именно покрай оцветителите, които се влагат в козунаците и боите за яйца са и най-многобройните запитвания в асоциацията.

Преди няколко години е имало единични случаи с бои, съдържащи забранени оцветители. Сега се наблюдават случаи съдържанието на боите да е изписано на вътрешната страна на опаковките. Така, ако има оцветители, които предизвикват някакви алергични реакции, може да се види едва след като продуктът бъде закупен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


31 Лили Йовова 30.04.2013 | 20:52
важното е на великденската трапеза да има всичко каквото е по традиция, нищо че е произведено в България
30 числото Фи 30.04.2013 | 17:11
Бая сме изпаднали значи щом и тези неща са ни внос от чужбина
29 Doctor SteelHammer 30.04.2013 | 15:43
Някои хора тотално се побъркаха и е крайно време да спрат с глупостите честно казано. Прекаляват много.
28 Бате Рамбо 30.04.2013 | 15:43
А какво стана с българските продукти, те къде изчезнаха? Това изобщо не го намирам за нормално аз.
27 Миро Т 30.04.2013 | 15:42
То може ли се да сме едни от най-големите производители на храни и въпреки това да внасяме от чужбина питам аз?
26 Батко съссладко 30.04.2013 | 15:42
И на мен ми се вижда, че има нещо сбъркано в цялата работа, така че нека да не усложняват така нещата според мен.
25 Doctor SteelHammer 30.04.2013 | 15:41
Колко му е да си замесим по един козунак самички за Великден? Крайно време е да успокоят топката според мен.
24 Бате Рамбо 30.04.2013 | 15:41
Занимават се с големи глупости ако става на въпрос. Време е да покажат, че нещата могат да се случват нормално в тази държава.
23 Миро Т 30.04.2013 | 15:40
Започнаха много сериозно да прекаляват тези и това определено не ми е нрави на мен. Да успокоят топката викам аз.
22 Батко съссладко 30.04.2013 | 15:40
Ядем боклуците на гърците общо взето. Гледат пак търговците да изкарат максимална печалба с минимални усилия.
21 Павел Николов 30.04.2013 | 14:41
това ми се струва направо откачено!
20 киселото грозде 30.04.2013 | 14:21
няма да можеш да ги опиташ, защото са на снимка, РАЗБРА ЛИ
19 Evgenia Nikolova 30.04.2013 | 14:05
Нямах представа, че се внасят от Гърция козунаците!
18 Красимира Тачева 30.04.2013 | 13:55
ами какво да се прави вносните неща са доста по евтини, пък и качеството им е също!
17 lou reed 30.04.2013 | 13:42
Аз държа да си купувам български!
16 emanoil momchev 30.04.2013 | 13:24
Много трябва да се внимава при избора на козунаци и яйца,че и времето си е доста горещо.
15 ваня иванова 30.04.2013 | 13:01
Аз се снабдих с домашни яйца. Козунаците ще си ги направя сама.
14 Теодора Динева 30.04.2013 | 12:49
Учим се,и аз съм се учила,сега не купувам фалшиви храни по празниците.
13 Орнела Мути 30.04.2013 | 12:18
Така се получава на практика.
12 нова надежда 30.04.2013 | 12:13
А питките на снимката много ми се иска да ги опитам;)
11 нова надежда 30.04.2013 | 12:10
Искам да направя реклама на български козунак -този, хасковският, е вкусен, мек, не е скъп и има видове!
10 нова надежда 30.04.2013 | 12:09
а, като не можем, какво правим?:)
9 Теодора Динева 30.04.2013 | 12:00
Ами като не искаме да ядем внос и некачествени козунаци....ще си ги месим сами!
8 Баба Пъша 30.04.2013 | 11:59
Четете етикетите и внимавайте за оцветителите, съветва експерт - това е оцветителите наистина си е страшничко...има си такива химии в някои, че може да ви заболи главата...
7 Пламен Панайотов 30.04.2013 | 11:52
Къде е българското при това положение, защо го няма? Къде са нашите, българските селски козунаци и селските ни големи и тлъсти яйчица? Не ни ли е срам всички?
6 Milena Nqgolova 30.04.2013 | 11:51
е, който няма откъде да си купи наши яйца, така е. по малките градове и селата има достатъчно.
5 Viktor Ivanov 30.04.2013 | 11:38
За мое щастие яйцата тази година ще са домашно българско производство, а за козунаците обещавам да чета от къде са и да търся произведени в България.
4 Doctor SteelHammer 30.04.2013 | 11:24
"Четете етикетите и внимавайте за оцветителите, съветва експерт" - Четем, внимаваме и гледаме да правим всичко повече от внимателно.
3 Бате Рамбо 30.04.2013 | 11:23
Козунака е голяма работа според мен. Дава ми нужната сила и енергия да изкарам деня по един пълноценен начин ;).
2 Миро Т 30.04.2013 | 11:23
Скоро наближава Великден, така че козунаци ще се ядат по много и то от сърце :). Много добре са го измислили наистина ;).
1 Батко съссладко 30.04.2013 | 11:22
И в крайна сметка пак няма достатъчно български продукти на пазара, че да се заместват с чуждестранни такива.

ТВ програма

Кино

  • 01:00 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:30 Ново 10 + 2 музикална класация /п/
  • 02:25 Аврора игрален филм /п/
  • 04:00 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 00:40 "Ритуалният убиец" - криминален,...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 00:50 "Завръщането на Съмърсби" - с уч....
  • 03:00 "Книга за Коледа" - с уч. на Гриър...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.