Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден

Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната

по статията работи: iNews.bg | 22.04.2021 | 09:00
Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден
inews/Марио Евстатиев
Повече за:

Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови бази, пакетиращи цехове, производствени обекти и магазини. Проверяват се традиционните за предстоящите празници стоки – агнешко месо, яйца, козунаци, пресни салати. Специалистите напомнят да не се купуват храни от животински произход от открити тържища без хладилни условия.

Следи се дали температурата в откритата хладилна витрина отговаря на изискванията – при субпродуктите, като агнешкия дроб, градусите не трябва да надвишават 2. Често при транспортиране печатът за произход на месото се размазва, но цветът ясно показва, ако е син – агнешкото е българско, ако е червен – е вносно.

"Има ясна идентификационна маркировка, под формата на етикет и печат, който е леко зацапан, но това не води до заблуда на потребителите, защо те могат да се информират за произхода на месото и от етикета. Условията на съхранение са спазени, сроковете на годност също са спазени", заяви пред БНТ д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.

Повечето от клиентите пред витрината купуват комплекти за дроб сарма на цена от 6 лева и 50 стотинки. Агнешкото месо се предлага на цена от 14 лева и 50 стотинки за предна част и 16 лева и 50 стотинки за задна.

Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната.

"Потребителите могат да бъдат спокойни, че независимо, че някои яйца на пазара в България не са с български произход, са изследвани и са абсолютно безопасни и безвредни, маркирани и етикетирани", допълни д-р Мария Бочукова – началник отдел "Контрол на храните", БАБХ-Пловдив.

"Има маркировка на полските производители. Маркировката на Полша е PL, а българските яйца са с BG", добави д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.

До момента близо 99 % от агнешкото месо, което се предлага в пловдивска област, е българско. До 7 май се дава възможност на животновъдните ферми да предлагат на място прясно месо директно на клиенти. Това обаче може да става само след изрично писмено уведомяване на Агенцията по храните и при стриктен ветеринарен контрол.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 65 в ефир обзорно предаване /п/
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Най-лошите дни игрален филм...
  • 22:30 Кичка Бодурова - 50 години на...
  • 00:30 България от край до край 14 /п/
  • 01:30 Бразди /п/
  • 02:15 Най-лошите дни игрален филм /п/
  • 04:15 Нашенската Нова година новогодишна...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 22:00 "Сем. Милър" - комедия, криминален...
  • 00:20 Концерт на Guns N’Roses (2012 г.)
  • 03:50 "Градски момичета" - комедия,...
  • 05:40 "Замъците: тайни, мистерии и...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Авангард" (премиера) - с уч. на...
  • 22:00 "БСП - Бесни Страшни Пенсии" - с...
  • 00:10 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 01:10 "Частни детективи " - сериал, сезон...
  • 02:10 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 02:10 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.