В много спешен порядък трябва да се стартира процедура, при която да осигурим минимум два хеликоптера по отношение на пожарогасенето у нас. Това каза пред журналисти на летище Пловдив Калин Стоянов, министър на вътрешните работи, предаде репортер на "Фокус". Това произлиза от направения анализ през последните критични дни с пожарите. 

"Следва също така да имаме и един самолет, а по-добре и двете, е моето мнение", каза още Стоянов.

Той поясни, че ще е нужна сумата от поне два милиона и половина, с която в спешен порядък да се покрият някои от проблемите на техниката в пожарогасенето, както и за лични предпазни средства и други консумативи.

"Ние направихме нашия разчет и ще го предоставим на МФ и на МС, където е посочено от какво точно имаме нужда", добави вътрешният министър.

По думите му, предстои да се обнови техниката на всички структури, които работят на терен.

Въпреки това нашите огнеборци и военни по нищо не отстъпват на колегите си от ЕС, каза още Стоянов. Той обясни, че нашите са работили с хеликоптери на МО. "Ние разполагаме с техника. Знам какво е заложено още и то ще се случи, но няма да е по мое време, защото просто фирмите, които участват в конкурсите, ако започнат да жалят, процедурата става много бавна. Имаме лични предпазни средства и никой не е гасил по тениски, но всички ще бъдат дооборудвани. Но тези проблеми са натрупани през последните години", каза още министър Стоянов.