Парламентът не прие промени в Закона за семейни помощи за деца. Вносители на измененията са парламентарната група на "БСП за България", предаде репортер на "Фокус"

При гласуването  65 бяха "за" - "Възраждане", БСП, ИТН и петима от нечленуващите в парламентарни групи. Нямаше гласували "против", а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се въздържаха. 

Предложените текстове предвиждаха изплащането на еднократна помощ за всяко второ и трето дете за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането, да не е по-малък от 7 минимални работни заплати, а размерът на еднократната помощ за майката (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, да е в размер не по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата. 

Към момента еднократната помощ, която държавата изплаща за второ и трето дете, е съответно 900 лева за второ дете и 450 лева за трето. Помощта се изплаща без доходен критерий за всяко родено дете, което не е настанено за отглеждане извън семейството. 

При дебатите от БСП заявиха, че промените в законодателството са необходими от задълбочаващта се демографска криза. Петя Цанкова заяви, че финансовото състояние е един от основните проблеми младите хора да не раждат повече деца. Според левицата в страната има множество хора, чиито доходи са под линията на нормалните за живот. 

От ПП-ДБ Венеция Ангова заяви, че средствата, които от БСП предлагат да се изплащат на семействата, нарастват рязко, без те да се предвидени в държавния бюджет. Според втората политическа сила ще бъдат необходими не 50 млн. лева, както вносителите са разписали, а 190 млн. лева. Венеция Ангова се позова на данни от Социалното министерство. Тя каза, че ПП-ДБ няма да подкрепи законопроекта, но в бюджета за 2025 година ще предложат двойно по-големи данъчни облекчения за младите семейства с деца - до 1200 лева в следващия бюджет. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че от ПП-ДБ искат да премахнат надбавките за новородените деца. 

Иван Иванов заяви, че твърденията, отправени от ПП-ДБ, са манипулативни. Той заяви, че от БСП предлагат във всеки бюджет данъчни облекчения за младите семейства, но по думите му те биват отхвърляни всяка година именно от втората политическа сила. 

Венеция Ангова заяви, че ПП-ДБ подкрепят еднократните помощи при новородените деца и тяхното увеличаване, но не със същия темп. Тя коментира, че данъчните облекчения по 2400 лв на година в продължение на 18 години е по-добро предложение, като заяви, че при изплащането на помощи няма контрол върху това как се разходват средствата. 

Александър Вълчев от ИТН заяви, че дебатът по темата е важен и сложен. Той коментира, че има множество политики, които могат да бъдат възприети. Според него обаче предложените промени са крайни, а те изискват задълбочени обсъждания при редовно правителство. От най-малката парламентарна група заявиха, че засега ще гласуват с "въздържал се".

Малко по-късно при дебатите Тошко Йорданов призова групата на ИТН да гласува "за", като между двете четения да бъдат предложени прецезирани текстове. 

Красимир Вълчев заяви, че през последните години всички партии са "изконсумирали цялото пространство за инвестиции". Според него, ако страната продължава със същата фискална политика, страната ще изпадне в "спирала от дългове и данъчни увеличения". 

"Ние сме подкопали потенциала за инвестиции през последните три години", заяви Вълчев. 

По думите му единствено чрез създаването на работни места, които да осигуряват високи доходи на трудещите се, би могло устойчиво да бъде обърната тенденцията с миграцията. 

Корнелия Нинова заяви, че в бюджетите има достатъчно механизми за инвестиции и че имало налични средства, които всяка година по думите ѝ не се разходват. Тя каза още, че при разумна политика могат се правят социални плащания и да се гарантира висок икономически разстеж.