В петък президентът Румен Радев посочи избрания от него за следващ служебен премиер – зам.-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

Президентът ѝ даде срок до 19 август да представи проект на нов служебен кабинет. Държавният глава определи и най-вероятната датата за предсрочните избори изборите – 20 октомври.

Кожарева започна срещи настоящите министри от служебния кабинет на Димитър Главчев. Вчера тя разговаря с вътрешния министър Калин Стоянов.

Според Стоянов бъдещият премиер е подложен на "брутален политически натиск". Той допусна и че няма да запази поста си.

Желание да останат начело на съответните министерства изразиха вчера трима министри – на отбраната, на транспорта и на културата – Атанас Запрянов, Георги Гвоздейков и Найден Тодоров.

В петък  Горица Кожарева обяви, че ще избира министри както от настоящите, така и сред други професионалисти.

Темата коментираха в бТВ журналистът Емилия Милчева и политологът Цветанка Андреева.

"Ще бъдем свидетели на поредна смяна на кадри, изплащане на обезщетения на старите бонус и т.н. Нещо, което ще платим всички ние като данъкоплатци и ще се добави към сметката от над 900 млн. лв. за тези поредни избори", коментира Малчева.

Според Андреева не трябва да се отдава толкова голяма значение на служебните правителство и ще е знак, че политическата криза затихва, когато започнем да гледаме на тях като на нещо формално.

По думите ѝ с избора на Горица Кожарева за служебен премиер Румен Радев се стреми към успокояване на политическия климат, за да се проведат не само едни спокойни избори, но и разговори след вота за изграждане на коалиция.

"Надявам се една такава смяна да бъде оздравителна за политическия процес. Иначе тя наистина е стрес за администрация", допълни политологът.