Радев: Корупцията, престъпността и демографка катастрофа ни заличават като нация

Не може да научавам от медиите, че Борисов и Меркел поканили Ердоган в София, ядосва се президентът

по статията работи: iNews.bg | 24.01.2018 | 12:03
Радев: Корупцията, престъпността и демографка катастрофа ни заличават като нация
Президентство на Република България

Мандатът ми започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни изрядно своите задължения и проведе парламентарни избори. За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това си правомощие, воден от позицията, че те ощетяват българските граждани. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън. Тя трябва да създава приятели, а не врагове. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция по повод на една година от встъпването им в длъжност, цитиран от БГНЕС.

Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите, положих началото на модернизацията на отношенията с Русия. Вярвам, че 2018, в която отбелязваме 140 г. от Освобождението, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварихме. Под моя егида се проведоха бизнес форуми в Берлин, Букурещ и Варшава. Отношенията ни с Азербайджан показаха, че когато президентската институция и правителството действат в синхрон, положителното е налице, заяви президентът. Особено важен момент от пътуванията ми са срещите с българските общности зад граница, добави Радев.

Посветих немалка част от работата си на сектор сигурност, който е в критично състояние. На КСНС се постигна важен консенсус около интегрираното развитие на сектора, ускоряване на модернизацията, по-добри условия за личния състав. Тенденциозно сформираната комисия за нов изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. МО беше принудено да налива ресурси в техника, която няма отбранителни способности. Така положението е още по-тежко - нито нова, нито стара ремонтирана техника. Проблемите на личен състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакваното. Не можах да убедя управляващите в необходимостта от увеличаване на разходите за отбраната, каза държавният глава.

Отстоявах суверенитета и независимостта на България, които не са даденост, а постоянно усилие. Интензивната работа с МВР, прокуратурата, спомогна за неутрализиране на външно вмешателство в изборния процес. Бе наложена принудителна административна мярка на петима чужди граждани, бе прекратено заплащането на мюсюлманските духовни лица отвън, заяви Радев.

Наложих вето върху целия антикорупционен закон с ясното съзнание за неговата неефективност. Борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите занапред, видно е. България е в критичен момент от своето развитие, председателството на Съвета на ЕС започна амбициозно. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият, че нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Демографските показатели са катастрофални, отбеляза президентът.

И продължи с критиките към останалите власти в държавата. Народното събрание се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, подчерта Радев. Убива се свободната воля на депутатите, доверието в НС е критично ниско, споделям го с много болка и тревога. Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. Под въпрос е едно фундаментално демократично право – свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки журналист. Трябва да отстояваме демократичните си права, добави президентът. Моята дейност като президент ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите, на гарантиране на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона. Ще настояваме за прозрачност, ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото, ще работя за реформата в правосъдната система и антикорупционното законодателство, обеща Радев.

Въвеждането на електронното управление не може да се отлага повече. Децентрализацията на общините е задължителна стъпка. Необходими са неотложни мерки в сферата на образованието, добави още Радев.

Няма война между институции, има определени ценностни разминавания, каза президентът. Не приемам български премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава да посети България, а аз да го научавам от медиите. Това е обида към Конституцията, категоричен е президентът, имайки предвид поканата към турския му колега Реджеп Ердоган да посети България в рамките на затоплянето на отношенията между ЕС и Турция, която беше оповестена в събота по време на пресконференцията на Борисов и Меркел. Обстановката налага България да води диалог с големите съседи на ЕС, такъв съсед е Турция. Но тя е много важен съсед на България. Ние сме партньори и съюзници, но нашите отношения трябва да почиват на ясни принципи на взаимно уважение и ненамеса. Турция се намеси в нашия политически процес, тя се меси и в мюсюлманското изповедание. Трябва да сме честни в отношенията с Турция, за да има ефект. Трябва ясно да поставим откритите теми. Надявам се премиерът Борисов да ги постави, каза Радев.

Той коментира и НСО, като каза, че началникът на НСО не е подавал рапорт за напускане. Става въпрос, когато имаме проблеми със законите, мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институциите, което загуби контрол над ДАР и над НСО, добави президентът. ДАР, от служба пряко подчинена на президента, стана служба пряко подчинена на МС. НСО, от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по закон нейното общо ръководство и контрол с 3 правомощия. Реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия. Началникът на НСО по закон няма пряк началник в момента, подчерта президентът. И добави, че в годините прогресивно от президентската институция се отнемат правомощия.

Президентът по силата на сегашните закони има квоти в комисията за незаконно придобито имущество и в комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Къде отиват хората на президента - просто се изпаряват. Това, което става, не е добре за българската демокрация, трябва да се основава на баланса на властите. Когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекомерна концентрация на власт в правителството и формална, и неформална, резултатите са налице, каза още Радев.

За Истанбулската конвенция президентът каза, че не е моментът да я ратифицираме. Има много по-важни теми - корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората. Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа, подчерта Радев. "Вярвам в разума на българския парламент и депутатите ще изразят своята воля като граждани и родители. Нека да изчакаме какво ще се произнесе българският парламент. Не трябва да избързваме и да поемаме ангажименти от чужбина, че ще ратифицираме тази конвенция ", каза Радев, отговаряйки на въпрос дали ще наложи вето, ако Истанбулската конвенция бъде гласувана от НС.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега 100% будни
 • 11:00 Култура.БГ
 • 12:00 По света и у нас
 • 12:35 Новини на турски език
 • 12:45 Телепазарен прозорец
 • 13:00 Последният печели...
 • 14:00 Търсачи на реликви 3 тв филм /10...
 • 14:45 Телепазарен прозорец
 • Сега "Тази сутрин" - информационно...
 • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Шоуто на Николаос Цитиридис" /п./
 • 13:30 Премиера: "Обещание" - сериал, с.2...
 • 15:30 "Търговски център" - сериал, с.15...
 • 17:00 bTV Новините
 • 17:30 "Лице в лице" - публицистично...
 • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 "Госпожа Фазилет и нейните дъщери"...
 • 13:30 "Остани с мен" (премиера) - сериен...
 • 15:00 "Черна роза" (премиера) - сериен...
 • 16:00 Новините на NOVA
 • 16:30 "Намери ме" (премиера) - сериен филм
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета