Рецепта за жито за Задушница

Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата

по статията работи: iNews.bg | 04.11.2022 | 16:00
Рецепта за жито за Задушница
Повече за:

Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата. По традиция всяко християнско семейство почита този ден и си спомня за тези, които вече не са сред нас. Сред най-спазваните семейни традиции на Задушница е приготвянето на жито за подавка. Всяка домакиня си има своите малки тайни за варено жито, но сега ще ви дадем изпитана рецепта от За Жената.

Продукти:

- 500 грама пшеница;

- вода;

- щипка сол;

- по желание - стафиди, орехи, лимонова кора, канела и пудра захар;

Приготвяне:

Всъщност е много важна технологията, по която се вари житото. Накиснете житото предварително за няколко часа (или цяла нощ), след това го измийте хубаво, докато потече "чиста" вода от него и го сложете в тенджера. Залейте го със студена вода, така че да го покрие 2-3 пръста, и пуснете щипка сол. Оставете го да заври, след което намалете котлона и варете около половин час. 

След това не изливате водата, а махате тенджерата от котлона и покривате капака с плътна памучна кърпа. Така оставяте пшеницата да се "задуши" поне 2 - 3 часа. През това време зрънцата ще поемат останалата вода, но ще останат цели, без да станат на "каша". 

После постилате чиста памучна кърпа на плота и изсипвате отгоре житото, като внимателно го разпределяте на тънък пласт. Тъканта ще поеме излишната влага от житото.

Накрая го прехвърлете в голяма купа и добавете "подправките" - обикновено стафиди (предварително накиснати и отцедени), настъргана лимонова кора, много натрошени орехи, мъничко канела (вкусът ѝ е доста интензивен). Захарта добавете най-накрая, непосредствено преди да насипе житото в порционни чашки.

Ако следвате технологията, няма да имате нужда от галета или натрошени бисквити, за да оберат влагата на житото. То ще е хем добре сварено, хем не разварено и кашкаво, а същевременно сочно!

Накрая върху житото в чашките поръсва пудра захар и бисквити, а понякога и препечено брашънце, за да се "запечата" житото. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега УЕФА ЕВРО 2024: Осминафинална среща...
  • 21:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • 21:30 По света и у нас
  • 22:10 Love.net игрален филм /България,...
  • 00:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме...
  • 00:30 УЕФА ЕВРО 2024: Осминафинална среща...
  • 02:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 03:00 Отблизо /п/
  • Сега "Свекървище" - комедия, романтичен...
  • 22:00 "Мъж по мярка" - комедия,...
  • 00:10 "Отмъщението на зелените дракони" -...
  • 02:00 "Древен Апокалипсис" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:40 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • Сега "Кошмари в кухнята" - риалити
  • 21:00 "Футболфест" - студио за...
  • 22:00 Мач от осминафиналната фаза на...
  • 23:55 "Футболфест" - студио за...
  • 00:00 "Смъртоносна надпревара" - с уч. на...
  • 02:00 "Семейство Адамс 2" - анимация /п/
  • 03:30 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 04:30 "Съдебен спор" - предаване на NOVA...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.