Хлябът по стандарт - в магазините от днес

Стандартът за хляб носи името "България"

по статията работи: Кремена Бедерева | 21.04.2011 | 08:25

От днес в търговската мрежа се появява хлябът по нов стандарт, информира бТВ.

Само един производител е успял досега да изпълни всички изисквания и да произведе новия хляб.

Някои фирми са получили разрешение и предстои да започнат производството му. Петнайсет производители все още очакват да им бъдат направени необходимите инспекции.

Стандартът за хляб носи името "България". Той беше изработен от браншовите организации и одобрен от Агенцията по храните.

iNews припомня, че хлябът ще се произвежда в три вида – бял, типов и "Добруджа" и в три грамажа – 500 гр, 650 гр и 830 гр. Цената му обаче все още не е ясна и производителите тепърва ще калкулират разходите и цените на суровините.

Хлябът "България" ще бъде произвеждан от брашно, вода и мая. Количеството сол е много малко, а при технологична необходимост ще бъде влагана още и аскорбинова киселина, оцетна киселина и моно или диглицериди на естествени мастни киселини. Зад последното се крие технологичното наименование на олиото, поясниха още специалистите.

Освен това в хляба ще могат да се слагат и ензими, но те ще бъдат само органични, обясни министър Мирослав Найденов. Спомагателните вещества ще бъдат добавяни само при лоша реколта на пшеницата, обещаха още производителите. Няма да бъдат допускани оцветители, избелители и консерванти.

Изискванията са съвсем реални и изпълними. Изготвихме ги след консултации в браншовите организации, допълниха производителите.

Специална комисия ще инспектира дали фирмата наистина има възможност да изпълни изискванията в стандарта. Рецептите ще се предоставят безплатно, а всеки месец производителите вътрешно ще правят проверки. Отделно и Агенцията ще прави проверки, допълни още директорът й.

За нарушителите са предвидени глоби, затваряне или отнемане на стандарта, обясни още шефът на Агенцията по безопасност на храните.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Алекс Г. 21.04.2011 | 09:33
Станимира, аз съм готов да плащам дори и по 1.50 - 2 лв за качествен хляб. Важното е да е с високо качество и да не липсват полезните съставки в него. Това е масовата храна за хората и не могат да си позволят да злоупотребяват с него повече! Не мога да разбера хората, които правят некачествен хляб какво целят? Нали в крайна сметка, ще разочаровате клиентите си и те няма да купуват вашия хляб? Когато един започне да си върши работата както трябва и произвежда качествени продукти, хората ще забележат това и сами ще казват на приятели, роднини и колеги кой продукт е хубав и няма да се нуждае от реклама! Кога ли ще го разберат?!
5 Станимира Георгиева 21.04.2011 | 09:09
Хайде да го водим, този хляб! Надявам се наистина да е качествен! Само не разбрах, как така цената му не е ясна? Нали имаше някакви посочени цени в началото, когато решиха да го правят този стандарт? И нали в крайна сметка, това е стандарт, което значи, че трябва да има една определена цена?
4 Петър Стоянов 21.04.2011 | 08:56
Имам съмнения спрямо качеството и вкуса на хляба, произведен по новия български стандарт, който въведе Министерството на земеделието и храните. Притесненията ми са свързани с евентуалните добавки, които производителите на хляб, имат право да използват: аскорбинова киселина, оцетна киселина и моно или диглицериди на естествени мастни киселини, както и някакви ензими, било то и органични. Силно се съмнявам хлябът, който консумирахме през социализма и началото на 90-те години на миналия век, да е съдържал тези химични елементи.
3 Стамена Георгиева Георгиева 21.04.2011 | 08:55
Дойде и денят в който ще опитаме новия хляб. Само не става ясно, кой е този един производител, който е успял да изпълни всички изисквания и да произведе хляб по новия стандарт "България", и в кои градове хората ще имат възможността да го опитат първи? Дано да го намеря и в моя град и да го опитам още днес.
2 Данчо Георгиев 21.04.2011 | 08:49
С нетърпение чакам да опитам новия хляб, направен по този прословут нов стандарт. Силно се съмнявам да като хляба, който хапвахме като деца, който изпичаха на място и уханието му се носеше из целия квартал. Сега неопакованият хляб, който консумираме гол, няма гаранция колко хора го пипат, преди да попадне на трапезата. Почти няма фирмени магазини за хляб, ако има - най-вероятно ще са по селата или малките градове.
1 Алекс Г. 21.04.2011 | 08:38
Добра новина. Ще го изпробвам задължително. Крайно време е да има един истински и стойностен хляб на пазара, защото в момента има много боклуци. Ако и този път ме разочарова, ще си купя пекарна и ще започна сам да си меся и правя хляб.

ТВ програма

Кино

  • Сега Библиотеката /п/
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:00 Панорама с Бойко Василев /п/
  • 05:00 Иде нашенската музика /п/
  • 06:00 Омагьосаният замък детски игрален...
  • 07:00 Имало едно време...предметите...
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Домът на вярата
  • Сега "Древно инженерство" - документална...
  • 04:10 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 04:40 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 05:40 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 03:45 "Браво, момчето ми!" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Имение в Англия" - с уч. на Чарли...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.