От днес в търговската мрежа се появява хлябът по нов стандарт, информира бТВ.
Само един производител е успял досега да изпълни всички изисквания и да произведе новия хляб.
Някои фирми са получили разрешение и предстои да започнат производството му. Петнайсет производители все още очакват да им бъдат направени необходимите инспекции.
Стандартът за хляб носи името "България". Той беше изработен от браншовите организации и одобрен от Агенцията по храните.
iNews припомня, че хлябът ще се произвежда в три вида – бял, типов и "Добруджа" и в три грамажа – 500 гр, 650 гр и 830 гр. Цената му обаче все още не е ясна и производителите тепърва ще калкулират разходите и цените на суровините.
Хлябът "България" ще бъде произвеждан от брашно, вода и мая. Количеството сол е много малко, а при технологична необходимост ще бъде влагана още и аскорбинова киселина, оцетна киселина и моно или диглицериди на естествени мастни киселини. Зад последното се крие технологичното наименование на олиото, поясниха още специалистите.
Освен това в хляба ще могат да се слагат и ензими, но те ще бъдат само органични, обясни министър Мирослав Найденов. Спомагателните вещества ще бъдат добавяни само при лоша реколта на пшеницата, обещаха още производителите. Няма да бъдат допускани оцветители, избелители и консерванти.
Изискванията са съвсем реални и изпълними. Изготвихме ги след консултации в браншовите организации, допълниха производителите.
Специална комисия ще инспектира дали фирмата наистина има възможност да изпълни изискванията в стандарта. Рецептите ще се предоставят безплатно, а всеки месец производителите вътрешно ще правят проверки. Отделно и Агенцията ще прави проверки, допълни още директорът й.
За нарушителите са предвидени глоби, затваряне или отнемане на стандарта, обясни още шефът на Агенцията по безопасност на храните.