Ежегодна проверка на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, и на участъци от рекa Провадийска на територията на област Варна, бе извършена със заповед на областния управител.

Припомняме, че на територията на областта има 84 язовира, от тях 68 са класифицирани като първа висока степен на потенциална опасност и подлежат на  проверка. При извършената през месец май 2024 г. проверка на 36 язовира за техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, междуведомствената комисията е констатирала проблеми с 4 от тях:

Състоянието на Язовир Тутраканци – 1, собственост на община Провадия, се определя като опасно поради това, че при евентуална авария на язовирната стена, с. Тутраканци е застрашено от заливане. Язовирът е със скъсана язовирна стена, след интензивен валеж през 2019 г., короната му е затревена, непроходима, има висока тревна растителност, която затруднява извършването на оглед. Въздушният и водният откос са непочистени от тревна и храстовидна растителност, което затруднява извършването на огледа им. Основният изпускател е неизправен, изходната шахта е изпълнена с каменна зидария и бетонова стеничка, която е обрушена, шахтата е оводнена и не може да се установи състоянието на спирателния кран, а входната шахта вероятно е затлачена.

Съгласно Заповед на кмета на община Провадия от м. януари 2022 г, яз. "Тутраканци - 1" е изведен временно от експлоатация до извършване на необходимия ремонт, (за 36 месеца). Срокът за него изтича на 07.01.2025 г. Към настоящия момент язовир Тутраканци – 1,  е сух.

С първа висока степен на потенциална опасност е язовир "Измътец",  община Провадия. Бързотокът на преливника е обраснал с висока тревна растителност. В близост до левия край на бетоновата конструкция на прага е установено наличие на каверна, по която има концентриран теч. Изтичащите водни маси са преминавали под бетоновия праг и са излезли на въздушния откос на около 1,00-1,20 м под короната на стената. Насипът е бил изровен, а щетата е с приблизителни размери 1,50/1,00/0,80м. Извършени са били ремонтни работи за възстановяване на съоръжението, като при левия край на преливния ръб е положен допълнителен бетон. В резултат на това течът е спрян, но образувалият се ров под преливното тяло не е запълнен.

Анализът на проводимостта това съоръжение сочи, че преливникът на яз. "Измътец" не разполага с необходимите параметри за провеждане на висока вълна. Въпреки ремонта е имало преливане през преливника. Изтичащите водни маси, преминават под бетоновия праг и излизат на въздушния откос под короната на язовирната стена, където допълнително изравят образувалия се незапълнен насип по въздушния откос. 

Междуведомствената комисия е направила предписания към собственика и концесионера на язовир "Измътец", до 30 септември тази година да се извърши ремонт за отстраняване на установения теч под бетоновата конструкция на преливния ръб.

Язовир "Вълчи дол – 1" класифициран също с първа висока степен на потенциална опасност е с почистена корона от строителни отпадъци и земни маси. Почистени са водният и въздушният откоси, а в тялото на стената, на около 3 м под короната е положена стоманена тръба, която изпълнява ролята на основен изпускател. Тръбата е с осигурена проводимост и през нея постоянно се източват  водни маси, така че да се поддържа водното ниво около мъртъв обем. Основното предписание на комисията е Язовир "Вълчи дол – 1" да се поддържа на кота мъртъв обем до извършване на необходимия ремонт.

В категорията на потенциално опасните е и язовир "Средно село", община Ветрино. Короната му е почистена от растителност. Въздушният откос е без видими деформации в добро състояние, почистен от храстовидна растителност. Такава обаче има в част от петата на язовирната стена. Водният откос е без изравяния и свличания. Както той, така и преливникът, и бързотокът на преливника са почистени от растителност. Неизправен е основният изпускател. По данни от собственика е било извършено тампониране около входната шахта на основния изпускател и не се изпускат водни количества.

Междуведомствената комисия е проверила и състоянието на Река "Провадийска" в района на мостовете в Провадия и в селата Разделна и Синдел. Речните корита са почистени с нормална проводимост. Изградени са били 4 отводнителни съоръжения и всички са изправни.