Кеворкян: ТИКАЙ ВЛАКА

по статията работи: iNews | 01.09.2024 | 11:00
Кеворкян: ТИКАЙ ВЛАКА
Фейсбук/Кеворк Кеворкян
Повече за:

Добре сме, добре сме – в смисъл, че минахме незабелязано, но пък неудържимо през всичките етапи на изфирясването и накрая се докарахме дотам да тикаме влакове.

Отделиха някакво внимание на въпросната случка, но не толкова, колкото тя заслужава. Защото тя създаде един ясен образ, който вече винаги ще върви с нас, дори и пред нас: "Ето го народеца, който тика влакове!"

И не само ги тика, но и се хвали с това. Пак онова "Грабвайте телата, някой си изкряска", от което няма отърваване.

Сега пък тикането ни е по-важно – накъде, докога и защо се тика - това не ни интересува. Тикаме и толкоз.

Една жена - не я упреквам за нищо, тя просто се вписа в пейзажа на тикането - разказа по телевизията, че дала идеята, подхвърлила я ей така, сигурно изобщо не е вярвала, че ще случи наистина, а то взело и се случило - самото тикане, великото тикане, което най-сетне ни озари.

И ето какво ни каза въпросната жена: "Това е вдъхновяваща история, която показва силата на човешкия дух".

Интересно - откритието за силния ни човешки дух изобщо не беше коментирано, мина метър, прие се за нещо нормално да имаме силен човешки дух и макар засега го прилагаме зад вагоните на БДЖ-то, има възможност да го използваме и за друго.

Например, да затикаме и държавата нанякъде.

Дали?

В случая са тикали влака по нанадолнище – пак заради късмета, който се пръква и ни съпровожда все в незначителното и дори в куриозното - но никога не е с нас, когато имаме съдбовни проблеми.

Ала държавицата или това, което е останало от нея, ще трябва да я тикаме по нанагорнището - така се случва, когато се озовеш в Дупката, в която се ширим от години и дори вече не се сещаме, че обитаваме дупка.

Всъщност, за нищо не се сещаме навреме – а ако се сетим за нещо, това ще е да грабнем телата, собствените си тела и час по-скоро да се запокитим сами нанякъде, без изобщо да ни интересува, къде е това "нанякъде"; защо точно то ни е запотрябвало, а не нещо друго.

Когато си тръгнал да мяташ себе си, вече нищо не те интересува. Дори не те интересува, какво точно се случва в този момент със "силния ти човешки дух".

Ще трябва да подпитаме и тикачите на злополучния влак, защото е напълно възможно за никакъв "човешки дух" да не са се сещали, ами просто са се напънали, плюли са си на ръцете и – "хвърляйте телата", защото иначе ще закъснеят за работа, а не могат да си го позволят в това време на безхлебие, затова се захващайте и тикайте – и не ви трябват никакви обяснения, купешки и дори налудни, за някаква сила на някакъв дух. Дай сега да го изтикаме тоя проклет влак, че иначе ще стоим до второ пришествие или поне докато БДЖ-то измоли автобусите, до които редовно прибягва.

Е, смятате ли, че тези хора - славните ни тикачи - биха се сетили скоро, а и изобщо, че могат да изтикат и държавата към нещо по-смислено или даже, в краен случай, да я пръждосат на майната й?

Нещо, което едва ли ще се случи, това е повече от сигурно.

Самият ЕС, заедно с всичките му урсулки, отдавна знае, че за нищо не ставаме - и това изобщо не тревожи въпросните дами и дори ги радва. Защото е известно, че по-добре да си имаш работа с тикачи на влакове, отколкото с тикачи на държави, това е толкова ясно, че е проумяно дори и от най-последната урсулка.

Е, добре: дори да приемем съществуването на фамозния

човешки дух, не е ли очевидно, че той се проявява на съвсем неподходящи места - зад някакъв закъсал влак, но не и там, където е нужно.

Сила на човешкия дух ли е - или просто е инатене да живееш като скот с невъзможната си пенсия – и всеки месец, в точно определен ден, да ти напомнят, че си скот, а ти да се съгласяваш покорно.

Покорството на отиващите си поколения е срамното доказателство, че всичко е проиграно.

Остава ни да тикаме влакове, да се напъваме като откачалки, за да родим едно нищо - десетината метра, провлачени от закъсалия влак, очевидно са предела ни.

БДЖ трябва да открие длъжност "Тикачи на влакове", да назначи стотина души и да забравим за тази история.

Нямаме и друг избор: щом старците позволяват да ги оскотяват по този начин, всичко е загубено.

Не гледайте към "младите" – те са вече стари, а може би и такива са се родили, след като не правят нищо, за да не живеят със срама на родителите си – а отгоре на всичко, с протестите си довлякоха очевидни идиоти на власт, и те "млади" някак си.

Имам си няколко любими реклами по телевизията, не ми омръзва да ги гледам. И те са за силата на човешкия дух.

В една от тях младият лузер Анко, от който някои идиоти очакват да направи революция, наблюдава баща си, който троши всичко, което попадне пред очите му по време на периодичните кризи, в които изпада. Той вилнее, понеже не може да реши, кога Животът е бил по-добър – "преди" или "сега". Таткото на Анко очевидно е затикал влака, след като се измъчва от такива банални въпроси.

Обаче самият Анко е напълно, изцяло, окончателно, завинаги спокоен: той няма проблемите на баща си, защото разполага с правилното решене.

И то е да вземе поредният заем от фирма за бързи кредити.

Направо да се разплаче човек: толкова просто решение, а старецът на Анко не се сеща за него.

Анко обаче е наясно: живей на заем и тикай влакове.

Ей така се събират Старо и Ново.

Така се съешват несправедливо опозореният живот на "старците" – с този, който ти се отпуска скъпернически, по-малко – и на заем.

И колкото и да се съешват – днес! - тия две подобия на живот, нищо добро няма да произлезе от това.

Затова тикайте влакове. Поне това правете.

***

Кеворк Кеворкян, Фейсбук


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Малки истории /п/
  • 16:00 Полицаят се жени игрален филм...
  • 17:30 Един младеж на 50 документален филм...
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги /п/
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:35 Спортни новини
  • Сега "Странстващи сърца" - романтичен...
  • 16:00 "НепознатиТЕ" - документална...
  • 16:30 "Стани богат: Въпрос на бъдеще" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Кучето" - драма, комедия (САЩ,...
  • 22:00 "Без/смъртен" - фантастика,...
  • 00:30 "След щастливия край" - романтичен,...
  • Сега "Облечи се с любов" - с уч. на...
  • 16:10 "Загадъчни кръстословици:...
  • 18:00 "Шеф под прикритие" - риалити
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Аладин" - с уч. на Уил Смит, Мена...
  • 22:30 "Бен-Хур" - с уч. на Джак Хюстън,...
  • 01:00 "Усмивка" - с уч. на Соси Бейкън,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.