Дебатът между Камала Харис и Доналд Тръмп: Кключови моменти

по статията работи: iNews.bg | 11.09.2024 | 09:26
Дебатът между Камала Харис и Доналд Тръмп: Кключови моменти
screenshot
Повече за:

Дебатът започна с изненадващо ръкостискане между двамата опоненти

Републиканецът Доналд Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Камала Харис преминаха в офанзива още в началния сегмент на първия си президентски дебат.

Всеки от тях търси възможността да наклони кампанията в своя полза.

Дебатът започна с изненадващо ръкостискане между двамата опоненти, които никога преди това не са се срещали.

Харис се приближи до Тръмп на неговата катедра, представяйки се по име. Това е първото ръкостискане на президентски дебат от 2016 г.

Дебатът между двамата може да е единствен. Двамата преминаха през теми като миграция, аборти, икономика, външна политика.

Според Си Ен Ен Доналд Тръмп е направил 33 неверни твърдения, а Харис – едно.

Икономиката

Високите цени остават главен проблем за много избиратели в САЩ.

Още в началото 59-годишната Камала Харис атакува намерението на Тръмп да наложи високи мита върху чуждестранни стоки - предложение, което тя оприличи на "данък върху средната класа". Същевременно представи плана си за данъчни облекчения на семейства и малки бизнеси.

78-годишният Доналд Тръмп критикува Харис за постоянната инфлация по време на мандата на администрацията на Байдън, въпреки че преувеличи нивото на увеличение на цените.

Харис обърна внимание към политиките на Тръмп върху икономиката, като каза, че 16 икономисти, носители на Нобелова награда, са критикували програмата му и смятат, че ще предизвика рецесия до следващата година, ако бъде приложена.

"Доналд Тръмп няма план за вас. Защото той е по-заинтересован да се защити, отколкото да се грижи за вас", каза Харис.

Тръмп отвърна като посочи, че професорите по икономика смятат плана му за "брилянтен" и "добър план".

"Имаме най-лошата инфлация в историята на нашата нация", каза републиканският кандидат. По време на управлението на Байдън инфлацията достигна своя връх от 9,1% през юни 2022 г.

За последно инфлацията в САЩ е над 9% през 1981 г., но е била много по-висока от тази в други моменти от историята на САЩ. След средата на 2022 г. инфлацията пада значително до 3,3%, през май 2024 г.

"Доналд Тръмп ни остави с най-лошата безработица след Голямата депресия. Това, което направихме, е да изчистим бъркотията на Доналд Тръмп", каза Камала Харис.

Според нея Тръмп планира да "прави това, което е правил преди" и да даде "данъчни облекчения за милиардери и корпорации".

Тръмп бързо се насочи към основна своя тема - мигрантите, твърдейки без доказателства, че имигранти от "лудници" пресичат южната граница на САЩ с Мексико.

Миграцията

По време на дебата Доналд Тръмп изказа невярното твърдение, че нелегални мигранти ядат домашни любимци в Спрингфийлд, Охайо. "Те ядат кучетата, те ядат домашните любимци на хората, които живеят там", каза той.

Модераторът на дебата от телевизия Ей Би Си каза, че медията се е опитала да потвърди информацията, но не е успяла. След това се позова на говорител на властите в Спрингфийлд, според когото не са намерени доказателства за твърдението. 

Друго любимо твърдение на Тръмп е, че нелегалното преминаване на границите се е увеличило по време на президентството на Байдън.

Тук статистиката е на негова страна - броят на преминаващите границата от Южна и Централна Америка достигна рекордно високи нива през последните няколко години. През 2022 г. и 2023 г. нелегалните преминавания на мигранти са над 2 милиона.

Международната политика

"Путин стои в Москва много щастлив сега. Изпратиха я да преговаря за мир, а три дни по-късно войната започна. Тя трябваше да преговаря с Путин и Зеленски, а три дни по-късно войната започна. След като си тръгна, Путин нападна", каза Доналд Тръмп, като продължи с друго любимо свое твърдение – "Ако бъда избран, войната ще спре".

"Нашите съюзници от НАТО са толкова благодарни, че вече не сте президент. В противен случай Путин щеше да седи в Киев с поглед към останалата част от Европа. Путин е диктатор, който ще ви изяде за закуска", посочи Камала Харис.

"Световните лидери се смеят на Доналд Тръмп. Говорих с военни лидери и те казаха, че вие ​​сте позор", коментира Харис, използвайки дума, с която Тръмп често описва опонентите си.

 

Тръмп отговори, като цитира Виктор Орбан, премиерът на Унгария, описвайки го като "един от най-уважаваните лидери". Според Тръмп Орбан го е описал като "най-уважавания, най-страховития президент". Той добави, че терористичните атаки на "Хамас" от 7 октомври и руската инвазия в Украйна нямаше да се случат, ако той беше на власт.

Републиканецът коментира, че познава както украинския президент Володимир Зеленски, така и руския президент Владимир Путин "много добре".

Доналд Тръмп се опита да обвърже Камала Харис с външната политика, водена от Джо Байдън, особено с непопулярното изтегляне на администрацията от Афганистан.

"Замесих се с талибаните, защото талибаните извършваха убийствата. Сделката, довела от изтеглянето на САЩ от Афганистан е добра сделка. Ако бях президент, нямаше да останат американски граждани или военна техника", посочи Тръмп.

Харис обърна внимание върху споразумението, което Тръмп сключи с талибаните, докато беше президент, и го критикува, че ги е поканил в президентската резиденция в Кемп Дейвид.

Заключителни послания

"Мисля, че видяхте две различни визии за нашата държава. Едната се фокусира върху бъдещето, а другата иска да ни върне в миналото. Няма да се върнем назад. Вярвам, че американците знаят, че има повече неща, които ни обединяват, отколкото ни разделят. Трябва да имаме план, да разбираме надеждите, амбициите на хората. Затова искам да създам икономика на възможностите – инвестиции в малкия бизнес, в нови семейства, в подкрепата на възрастните, намаляването на цената на живота", каза Камала Харис.

 

"Трябва да се съхрани позицията на САЩ в света. Да сме сигурни, че получаваме уважението, което заслужаваме. Да уважаваме нашата армия и да сме сигурни, че имаме най-смъртоносна военна сила в света. Ще бъда президентът, който ще защити основните ни права и свободи, както и правото на жените да взимат решения за своите тела, а не правителството да им казва какво да правят", добави тя.

"Имаме нужда от президент, който го е грижа за вас. Ще бъда президент на всички американци", подчерта Камала Харис.

"Тя започна с – "Ще направя това, ще направя онова и всички тези хубави неща". Защо не ги направи? Вече беше там три години и половина. Можеше да оправят границата, да създадат работни места. Защо не го направи? Няма и да го направи", посочи Доналд Тръмп.

"Ние сме проваляща се държава. В цял свят ни се смеят. Не разбират какво се случи с нас. Не сме лидер. Не знаем какво се случва. Има война в Близкия изток, има война в Украйна. Ще свършим с трета световна война. Най-лошото е, че позволиха милиони мигранти да влязат в нашата държава. Много от тях са престъпници и унищожават държавата ни. Това са най-лошият президент и най-лошият вицепрезидент в историята на нашата страна", заключи той./BTV

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Ранчо "Седмица пика" тв филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Лас Вегас" - сериал, с.2, еп.23
  • Сега "Черешката на тортата" - риалити
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:00 "От местопрестъплението: Лас Вегас"...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.