Темата за климатичните промени и влиянието им върху миграционните процеси би следвало да не слиза от дневния ред на всички страни от Европейския съюз. Това каза гл. ас. д-р Атанас Димитров от Катедра "Национална и регионална сигурност" на УНСС в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Освен климатичните промени, дестабилизиращи фактори, които влияят върху миграционните процеси, са въоръжените конфликти, недостигът на храни, продоволствена несигурност, изброи той. И даде пример с войната в Сирия и дестабилизацията в региона на Близкия изток в периода 2013-2015 г. и последвалата бежанска вълна, която натоварва социалните системи не само в съседните страни, но и в Европейския съюз.

"Вече 10 години сме свидетели на миграционни потоци към Европейския континент. Климатичните промени, на които сме свидетели, ще допринесат за това в бъдеще да продължи значителната миграция, на първо време – разселване във вътрешността на самите страни, но с времето и към Европа. Европа би следвало да предприема необходимите мерки, за да може да регулира, контролира и направлява по адекватен начин тези процеси", подчерта Атанас Димитров.

Основна причина за политическата нестабилност и честата смяна на управление в редица страни в Европа са именно миграционните процеси, заяви университетският преподавател. "В редица държави се формираха движения, които в основата си бяха съпротивителни на една такава масова миграция. Те излъчиха определени политически участници, които успяха да достигнат и до парламентите. Знаем, че въпросът за миграцията допринесе и за Брекзит", припомни д-р Димитров.

В същото време обаче рядко се стига до конкретни решения в тази посока, посочи той. "Обикновено се бие гонг, че това ще доведе до сриване на определени устои в съответната държава. В същото време не се предлагат никакви алтернативи на належащи проблеми – демографските процеси, които налагат не само на България, а на много държави в Европа да поглеждат извън границите на Европейския съюз към трети страни. Държавите имат нужда от тази работна ръка, за да могат да поддържат своето икономическо развитие", обясни д-р Димитров.

Мигрантският въпрос постоянно е в дневния ред и на българските политически партии. "Цели политически предизборни кампании се изградиха именно на тази тема. В същото време обаче никой не предприема нещо, което да има значение за България в стратегически, визионерски план", коментира той.

Атанас Димитров посочи, че трудовият пазар в момента изпитва недостиг от 200-300 хиляди души. "Изпитваме сериозни проблеми и те ще продължат да се задълбочават, ако не предприемем конкретни мерки. Политическата криза в момента допринася за задълбочаването на тези проблеми, тъй като не се намират политици, които да поставят темата, тя да стане водеща и всички правителства да работят за разрешаването на проблемите, свързани с нея. Ние все още нямаме национална програма за интеграция на бежанци – това е нелепо", категоричен бе той.