В Европа около 89 млн. тона храни се изхвърлят всяка година – по продължението на цялата хранителна верига. Това представлява 179 килограма на човек. Без превантивни мерки до края на това десетилетие годишно европейците ще изхвърлят 129 млн. тона храни, изчисляват от ЕК.
А в тези сметки дори не са включени отпадъците от селското стопанство и рибната индустрия.
Това е показателно за неефективното използване на ресурсите, коментира комисарят по въпросите на здравеопазването в ЕС Джон Дали.
Европейската комисия се опитва да привлече вниманието на обществото към проблема и определи 15 септември като Ден за безопасност на храните. Целта е да се обърне внимание на начините за оптимизиране на храните.
Като прост пример – малко внимание относно срока на храните, изписан на етикета, ще намали и боклука, и ще подобри качеството на храните, допълват от Комисията.