Какви послания отправиха политиците по повод Деня на Съединението

Илияна Йотова: Денят на Съединението на България е урок по достойнство, сила и мъдрост

по статията работи: iNews.bg | 06.09.2024 | 17:59
Какви послания отправиха политиците по повод Деня на Съединението
стоп кадър/НОВА НЮЗ
Повече за:

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Политици отправиха поздравления по случай празничния ден.

Илияна Йотова: Денят на Съединението на България е урок по достойнство, сила и мъдрост

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българите. "Денят на Съединението на България е урок по достойнство, сила и мъдрост”, каза тя в Барселона на откриването на събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон – кръгла маса и изложба "Непознатият "Рибен буквар". 

"6 септември 1885 г. е силният пример в българската история за единение в мисли, чувства и дела. Тази дата живее в сърцето на всеки българин в България и чужбина. Духът на Съединението е в желанието ни да бъдем заедно, да правим още по-здрава стоманената нишка на българската памет, която ни свързва, заедно да градим България", допълни Йотова. 

От Министерския съвет написаха, че "Съединението е общобългарско дело, което е сред най-ярките примери за стремежа на нашия народ: България да пребъде – свободна и единна!”.

Димитър Главчев: Обединени ще успеем

"Обединени ще успеем. Съединението прави силата. Честит празник! Да живее България”. С тези думи премиерът Димитър Главчев поздрави българите по повод 6 септември. "На днешния ден през 1885г. България показа, че между българите не може да има изкуствено определена граница! Днес се стремим към премахването на последната граница, изкуствено отделяща ни от Европейския съюз”, добави той в социалната мрежа Facebook.

 

Бойко Борисов: Съединението прави силата

По случай днешния празник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа "Съединението прави силата”.

Кирил Петков: Съдбата на България зависи от нас

За съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков 6 септември 1885 г. е денят, в който българите са взели съдбата си в свои ръце. "Съединението на Княжество България и Източна Румелия - акт, който беше възможен, защото българите повярваха в себе си, без да чакат спасител, и това промени историята ни”, обяснява той. Според Петков съдбата на България зависи от нас. "Нашата обща отговорност е да градим бъдещето ѝ и всеки българин има задължението и привилегията да бъде част от тази обща задача. Честит празник свободни българи”, написа той във Facebook.

 

Костадин Костадинов: Стига само да повярваме! Заедно можем всичко!

Лидерът на "Възраждане” Костадин Костадинов посочи, че Съединението на Източна Румелия с Княжество България е резултат от силната вяра на нашите предци, че могат да вземат съдбата си в свои ръце и да действат целенасочено. "Вярвам, че както тогава народът ни е имал способността да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал, то и днес можем също да го направим. Стига само да повярваме! Заедно можем всичко! Да живее България!”, пише още той.

 

Делян Пеевски: Нека заедно, като български граждани, съхраним завещаното ни

Според председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски 6 септември е паметна дата в българската история, която е доказателство за българската борбеност и свободен дух. "Нека заедно, като български граждани, съхраним завещаното ни и да отстояваме националната идентичност и европейските ценности. Да намираме каузите, които ни обединяват, в името на добруването на хората и новото начало за нашата Родина”, казва Пеевски. И допълва: "Само единни и обединени можем да продължим по евроатлантическия път на България и да се противопоставим на прокарването на чужди интереси. Съединението прави силата! Честит празник!”, пожелава председателят на ПГ на ДПС.

Джевдет Чакъров: Повече от всякога българският народ се нуждае от единство, заедност и сплотеност

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров също поздрави по случай Деня на Съединението. "Скъпи сънародници! На днешния ден отбелязваме 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят на Съединението на България е празник, който кара всеки един от нас да се замисли за значимостта на нашето обединение”, отбелязва Чакъров. "В днешно време човешки действия и лоши управленски решения ни поставят пред тежки изпитания и създават разделение и противопоставяне. Съединението е празник, който ни обединява и ни приобщава към европейските ценности. Днес повече от всякога българският народ се нуждае от единство, заедност и сплотеност - ценности, които времето изисква от нас да съхраним, за да живеем в съвременна и европейска България. Съединението прави силата! Честит празник!”, посочва председателят на ДПС.

 

Атанас Зафиров: Обединени ще следваме верния път, по който родината тръгва напред

Атанас Зафиров от БСП поздрави българите по повод Деня на Съединението на България."Светла дата, която доказва величието на българския национален идеал. Този звезден миг, тази истинска народна революция ни казва колко сила и непобедимост има в общото усилие, надвило личните сметки, егоистичния интерес, самолюбието и политическите пристрастия. Днес, когато България е изправена пред тежки изпитания, сме длъжни да следваме този велик пример. Да обединим усилията си и да работим почтено и искрено", каза той. И допълни: "Обединени, заедно ще следваме верния път, по който родината ни ще тръгне напред. Ще работим в името на добруването на българския народ, ще възродим родината си като свободна, справедлива и солидарна държава! Честит празник! Да живее България!".

Слави Трифонов: Днешният ден е важен за съществуването на нашата държава

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отбеляза в профила си във Facebook важността на днешния празник, но и разкритикува политиците. "Мисля, че голяма част от политическата класа, от сегашната политическа класа, лицемерно поздравяват за празника, но всъщност, въобще не осъзнават това, което пише на българския парламент, а именно "Съединението прави силата”, написа той.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:20 Туризъм.бг /п/
  • 02:20 Иде нашенската музика /п/
  • 03:20 Това го знам детско куиз шоу /п/
  • 04:20 Олтарите на България
  • 04:40 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Българското село /п/
  • 05:40 Пряк път до Бразилия детски тв филм...
  • 06:00 Цезар детски тв филм /Унгария,...
  • 01:30 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу /п./
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Тролчета: Купонът продължава" -...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:15 Премиера: "Замъците: тайни,...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 00:30 "Станция Берлин" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Пожарникарите от Чикаго" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Ани" - с уч. на Камерън Диас,...
  • 05:10 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 3...
  • 05:30 "Станция Берлин" - сериал, сезон 2...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.