Аспарух Тотев от "Игри на волята" след страшната катастрофа: Минах през ада!

Уча се да ходя, сподели в разтърсваща изповед той

по статията работи: iNews | 12.09.2024 | 13:15
Аспарух Тотев от "Игри на волята" след страшната катастрофа: Минах през ада!
стоп кадър
Повече за:

"Много трудно, бавно и мъчително върви възстановяването ми. Уча се да сядам, а след това да ставам и да правя няколко крачки до коридора. Помагат ми, държат ме отстрани, още не мога сам да се изправя."

Така започва изповедта на Аспарух Тотев от "Игри на волята" пред "България Днес". Пухи, както близки и приятели познават борбения спортист, живее втори живот след челна катастрофа с мощния му мотор на пътя за Самоков на 27 юли.

На десен завой стъпенката на мотора на Пухи се забива в неравност на пътя и той се удря челно в идващия насреща джип, прехвърля се отгоре и пада на метри от сблъсъка. По спешност е откаран в "Пирогов", където е интубиран и лекарите го връщат от отвъдното.

Благодарение на каската и това, че е дългогодишен спортист, Пухи остава жив. В каската си чупи носа, но тя му запазва лицето. Има също пострадал прешлен на таза, пукнат таз, пукнат череп, а десният му крак е много увреден.

В болницата медиците го поставят в медикаментозна кома и така прекарва 20 дни. Бъбреците на Аспарух отказват и през цялото това време е на хемодиализа. Прелети са му три банки с кръв, като преди това приятелите на Аспарух даряват цели 14 банки. Седмица след като бъбреците за щастие тръгват, лекарите изваждат Тотев от медикаментозната кома.

Тотев от "Игри на волята" в болничното легло. Снимка: Личен архив

По-късно, след като състоянието му се подобрява, спортистът е изписан. Преди да си тръгне от "Пирогов", семейството на Аспарух успява да намери 20 000 лв., колкото излиза цялостното му лечение, включващо планки, болтове, фиксатори и т.н. Сега Пухи се възстановява в рехабилитационен център в столицата, където са му необходими по 3000 лв. за 20 дни престой.

Шампион е по кик-бокс, бодибилдинг и стронг мен в рамките само на три месеца

"Вече по няколко минути успявам да седя в леглото, а в началото само по десетина секунди. Ставаше ми лошо, а кръвното ми падаше рязко. На ден правя по две рехабилитации с общо 4-5 сядания, както и 3-4 изправяния с проходилка и рехабилитатор, които ми помагат да направя няколко крачки до коридора. Повдигат ме отстрани, за да си припомням ходенето, сам не мога да стъпвам все още", разказа от болничното си легло Аспарух.

Тренира силови спортове. Снимка: Личен архив

Първият опит за сядане в леглото и изправяне на крака след това в рехабилитационния център е много тежък.

"Колабирах, припаднах и се събудих на един стол. Станало ми е лошо и съм паднал назад, добре, че са ме хванали. Вече 20 дни съм на рехабилитация, няколко пъти по толкова ще се удължи престоят", казва Пухи, надявайки се по-бързо мускулите и нервите да възвърнат своята работоспособност, като перспективите са много добри заради спортната му натура, но ще са необходими още много воля, хъс, търпение и средства.

"Тепърва ще се разбере дали ще се налагат още операции, включително на колянната става. С шина съм сега и въпреки това при сядане и ставане го усещам лабилно като конец", разкрива европейският медалист по канадска борба.

Моторът на Пухи след катастрофата. Снимка: МВР/Личен архив

Последните секунди преди сблъсъка с джипа все още са пред очите му.

"Сякаш минаваха много бавно. Леко се повдигнах и опитах да отскоча от мотора. Знаех, че ако остана на него, може да е фатално. Не успях да го направя, само малко се изправих. Ударих с каската стъклото на джипа, прехвърлих се през него и паднах по гръб. Уникално зверски ме болеше кракът, костта беше пробила кожата и стърчеше навън. Счупена е била и бедрената кост. Тазът страшно много ме болеше - отчупило се е парченце от него, носът бе счупен от каската. Пукнат прешлен, а ръката съм счупил при падането. Ребрата бяха натъртени. В болница дойде полиция да ми вземе проби. Приятели пристигнаха и ме пренасяха през кабинетите, а след това ми се губят спомените", връща лентата към тежкия инцидент силовият атлет от София, чието мото при влизане в "Игри на волята" е: "Не се молете за лесен живот. Молете се за силата да издържите на трудностите".

Изключително емоционален е денят, в който Пухи е изваден от 20-дневната медикаментозна кома.

"Като се събудих, си помислих, че съм полудял, виждайки болницата - бях в съвсем друга реалност. Дойде едно младо момиче стажантка и ми каза, че съм бил в кома, и постепенно започнах да навързвам нещата и да си спомням. Трябваха ми няколко дни, за да се върна на себе си и да започна да разсъждавам нормално", споделя риалити героят.

И разкрива: "Имах постоянни кошмари как умирам, как се опитват да ме убият. Сънищата бяха свързани само с убийства и смърт. Имах ги и по време на комата, и след това. По-късно, като осъзнах вече, че не мога да правя нищо, три нощи подред сънувах как вече ходя".

"Полицаят каза, че си е помислил, че надали ще оцелея след такъв челен удар. Моторът е голям и здрав и въпреки това е изкъртена предницата и е на две части като хармоника. Жена с около 13-годишно дете беше в джипа. Радвам се, че нищо им няма. Отворили са се въздушните възглавници и са се отървали само с уплаха", казва Аспарух.

Пътните полицаи написали акт за 200 лв. глоба на Аспарух за "несъобразена скорост спрямо пътната обстановка".

"Не съм съгласен с това, защото бях в ограничението на скоростта, имаше неравности и пясък по пътя. Има вероятност да потърся адвокатска помощ. И мои приятели са били на завоя и са видели, че асфалтът не е добре там", казва Тотев.

Перспективите Тотев да се върне към активния спорт са 50 на 50. Докато едни лекари му казват да забрави за силовите упражнения, други твърдят, че не е така.

"Това ми е животът, искам да се състезавам! Истински кошмар преживявам, минах през ада. Като се събудих, не можех да спя и все още от болки и нервност почти не заспивам. Трябват силен дух, воля и постоянство", споделя Пухи, който печели три републикански титли в три различни категории - кик-бокс, класически бодибилдинг и стронг мен - само в рамките на три месеца.

Велизар Митов е неотлъчно до Пухи и в житейската му битка

Като истински приятел неговият боен другар от залата Велизар Митов се захваща с благотворителна кампания за събиране на средства за Аспарух в платформата "Павел Андреев", която озаглавява на английски Good lift (в превод - успешен опит - обръщение от съдията към участника, когато се е справил с опита - б.а.). В нея вече са набрани близо 23 000 евро. Нужни са още 30 000.

Който желае и има възможност, може да дари средства за Аспарух Тотев в платформата "Павел Андреев" ТУК


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Лас Вегас" - сериал, с.2, еп.24...
  • 22:30 bTV Новините - късна емисия
  • 23:00 Премиера: "Шанс за изкупление" -...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:00 "От местопрестъплението: Лас Вегас"...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Полицаите от края на града" -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 3
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.