Студените напитки с много лед са често разпространено средство за освежаване в летните горещи месеци.
Оказва се обаче, че ледът може и да не е най-добрият ни приятел в горещините, тъй като може да бъде замърсен, ако не се съхранява правилно.
Барманът Георги Алексиев обясни пред Нова телевизия, че всяка машина за лед има пречистватели и филтри, през които водата преминава и след това се образува лед. "Ледът, когато не се използва, се оттича. Ние не го докосваме, използваме лопатки. След работа ледогенераторът се изпразва и се почистват стените и филтрите”, обясни той.
Д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" на свой ред подчерта, че в чаша с вода и лед може да има бактерии. "Всичко зависи от това, каква е машината и дали водата е в добро качество, в нея бактериите няма какво да ядат. Има процедури, които трябва да се спазват. Важно е дали водата е с добро качество - да е питейна. От голямо значение е и добра ли е хигиената в заведението”, посочи лекарят.