Лидерите от Г-20 се щракнаха на портрет

Срещата на Двайсеторката не планира да приема документ за Сирия

по статията работи: Елица Елефтерова | 06.09.2013 | 15:40

Лидерите на Голямата двайсеторка в Санкт Петербург си направиха традиционна снимка на площада пред Константиновския дворец в Стрелна.

На официалната колективна фотография от форума са запечатани 34 участници – ръководители на национални делегации и международни организации, сред тях пет жени. Лидерите се разположиха в три реда на специален подиум до паметника на Петър Първи. Слънцето накара организаторите внимателно да изберат мястото на разполагане на подиума.

Участниците във форума откриха на подиума знамената на своите държави и застанаха до тях. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама се разположиха на първия ред, разделени от президента на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно.

Участниците в срещата излезли от двореца в добро настроение, разменяйки кратки любезни реплики, а Обама си общувал най-много с президента на Бразилия и канцлера на Германия. Путин излязъл последен за снимката и приветствал всички.

На снощната вечеря с лидерите на Г-20 Барак Обама е възнамерявал да обясни необходимостта от нанасяне на удар по Сирия и невъзможността да се реши проблемът в Съвета за сигурност на ООН, заявил на брифинг зам.-съветникът на американския президент по национална сигурност Бен Родс. "Що се касае до Сирия, то президентът ще каже там, на международната арена, същото, което казва американският народ", казал чиновникът.

Според чиновника става дума, първо, за забраната за прилагане на химическо оръжие, която е основа за мира и сигурността – когато тя се наруши, е необходим натиск. Второ, отбелязал Родс, Обама трябва да потвърди своята увереност във виновността на режима на Башар Асад в химическата атака под Дамаск във връзка със сведения на американското разузнаване и събрани доказателства.

Трето, според зам.-съветника, президентът е възнамерявал да говори за това, че макар САЩ да изхождат от това, че ООН трябва да играе решаващата роля в сирийската криза, реално Съветът за сигурност е парализиран. Но това не е повод да се предприемат действия, които да заставят Сирия да спазва международните норми, подчертал Родс.

Днес обаче прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че срещата на Двайсеторката не планира да приема специален документ по ситуацията около Сирия, съобщи ИТАР-ТАСС. Песков отбеляза, че във втория ден на срещата дискусия за Сирия "теоретично не се планира". "Програмата за деня е строго разпределена", поясни той.

Песков напомни, че в четвъртък участниците във форума са подкрепили предложението да се обсъди ситуацията около Сирия. "Има общо разбиране и днес ще се обсъжда дневният ред на срещата на върха", уточнил прессекретарят на руския лидер.

Снощи той заяви пред журналисти, че по време на вечерята на лидерите са се потвърдили разминаванията в мненията относно решаването на сирийския конфликт. Песков отбеляза, че "силите са се разделили поравно".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е предупредил на срещата на Двайсетте, че военен сценарий в Сирия ще повлече след себе си сериозни и трагични последствия, съобщи Интерфакс.

"Длъжен съм да предупредя, че необмислена военна акция може да доведе до сериозни и трагични последствия, както и към допълнителни междурелигиозни конфликти", заявил Бан Ки Мун в обръщение към лидерите на Г-20 във връзка с хуманитарната ситуация в Сирия. "Трябва да намерим пътища как да избегнем по-нататъшната милитаризация на конфликта и вместо това да възстановим търсенето на политическо решение", подчертал той.

Според генералния секретар на ООН служителите на организацията не планират напускане на Сирия, независимо от небезопасната ситуация в страната. Той напомни, че щатът на ООН в Сирия наброява 4500 души. Милиони хора всеки месец получават помощ от страна на ООН, подчертал Бан Ки Мун.

Междувременно стана ясно, че още един руски боен кораб се отправя към Средиземно море в рамките на засилването на руския военен флот. Големият десантен кораб на Черноморския флот "Николай Филченков" тръгва днес от Севастопол към Новоросийск, откъдето ще се отправи на бойна служба към бреговете на Сирия, съобщи Интерфакс, позовавайки се на Главния щаб на ВМФ.

Освен това в средата на септември към бреговете на Сирия ще се насочи патрулният кораб "Сметливый". "Той ще попълни оперативната група в Средиземно море на ротационна основа", разказал представител на флота. Вчера следобед отряд кораби, включващи "Новочеркаск" и "Минск", както и разузнавателният "Приазовие", премина Дарданелите и встъпи в разпореждане на командването на средиземноморската ескадра.

За 17 септември се планира пристигането в района на ракетния крайцер "Москва", а на 29 септември край бреговете на Сирия ще се озоват още ракетният катер "Ивановец" и малкият ракетен кораб "Штил".

В края на август Русия заяви засилването на корабния състав на постоянната оперативна група на ВМФ в Средиземно море, създадена на 1 юни тази година. Снощи от Кремъл заявиха, че Русия е засилила групата в района за възможна евакуация на руски граждани от Сирия, но че военните кораби са готови да реагират във всеки момент и на "друго развитие на ситуацията".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:40 Това го знам детско куиз шоу /п/
  • 03:40 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега bTV Новините
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:00 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.