Трябва ли да киснем ориза преди да го сготвим?

Премахва фитиновата киселина

по статията работи: iNews.bg | 03.12.2024 | 13:15
Трябва ли да киснем ориза преди да го сготвим?
Повече за:

В забързания живот, в който микровълновата и фурната улесняват живота ни, често забравяме, че традиционните методи на готвене имат своята логика и ползи за здравето. Днес просто измиваме ориза и го загряваме в микровълнова за известно време и пухкавият ориз е готов. Но дали е достатъчно питателен и здравословен, в сравнение с този, който нашите майки и баби са приготвяли на бавен огън, след като са накисвали ориза за доста време. Нека ви кажем защо накисването на ориз преди готвене е толкова важно.

Ползи за здравето от накисването на ориз

Накисването на ориза преди готвене помага за усвояването на хранителните качества и помага за стимулиране на стомашно-чревния тракт и го прави ефективен при усвояването на витамини и минерали от ориза. Също така, накиснатият ориз се готви по-бързо и създава красива рехава текстура, което му позволява да запази ароматните елементи на ориза.

От началото на 12-ти век, измиването и накисването на ориза е важна стъпка, тъй като помага за премахване на нежеланите слоеве и също така прави ориза мек и пухкав. Накисването също ускорява процеса на готвене, тъй като зърното абсорбира водата и топлината допълнително омекотява зърното.

Премахва фитиновата киселина

 

Накисването на ориз също помага за премахването на фитиновата киселина, вещество, намиращо се в семената на растенията, което влошава усвояването на желязо, цинк и калций от тялото. Проучване казва, че се намира в по-големи количества в семена, зърнени храни, бобови растения и ядки. Това е основно единицата за съхранение на фосфор в семената и спира усвояването на минерали, а накисването на ориз във вода, помага за отстраняването на фитиновата киселина. Препоръчва се тези, които страдат от дефицит на цинк и желязо, да накисват ориза задължително.

Обикновеният къс ориз е добър за накисване, докато дългозърнестият басмати и други ароматни вариации, използвани за приготвяне на пулао или пилаф, не са подходящи за накисване, тъй като използват метода на абсорбция за готвене и накисването им засяга целостта на ориза.

Колко време да накисвам ориза?

 

Според проучване кафявият, черният, червеният и неполираният ориз трябва да се накисват за 6-12 часа, а полираният кафяв ориз трябва да се накисва за 4-6 часа. Лепкавият ориз се накисва най-добре за една нощ, а оризът басмати, жасмин и суши работят най-добре, когато се накиснат за 15-20 минути, пише actualno.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БГ киновечер: Всичко за сина ми тв...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 Аз обичам България" - забавна...
  • 22:00 ПРЕМИЕРА: "Аферата Пикасо" -...
  • 00:20 "Игра на нерви" - екшън,...
  • 02:20 "Древно инженерство" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Неразказано в историята:...
  • Сега На фокус след новините
  • 20:00 "Като две капки вода" (нов сезон) -...
  • 23:00 "Треска за Оскари: Пепел и блясък"-...
  • 02:00 "Влюбване в Манхатън" - с уч. на...
  • 04:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 05:00 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.