За да избегнете високо кръвно, трябва да ядете храни с малко сол, а диетолозите предупреждават, че това заболяване се бори с помощта на три мощни минерала: калций, магнезий и калий.
Тези седем храни са богати точно на тези хранителни вещества.
Боб
Фасулът съдържа голямо количество калций, магнезий и калий, които имат благоприятен ефект върху кръвното налягане. Можете да ядете боб на супа, като междинна закуска, като добавка към салата или да го приготвите на яхния.
Кисело мляко
Този млечен продукт е отличен източник на калций и други минерали, които влияят положително на човешкото здраве. Започнете деня с кисело мляко, но го използвайте и за приготвяне на нискокалорични дресинги за салати и месни ястия.
Киви
Освен че е богато на витамин С, кивито ще помогне и за понижаване на кръвното налягане. Най-добре е да ядете прясно киви в плодови салати.
Праскови
Прасковите са любимо лятно освежаване на мнозина. Също така е добре да знаете, че те съдържат много питателни витамини и минерали, полезни за човешкото здраве. Най-добре би било да ги консумирате пресни или да си направите смути от тях.
Банани
Един средно голям банан осигурява 12 процента от дневните ви нужди от калий. Този екзотичен плод е и отличен съюзник в борбата със стреса. Когато бананът стане тъмен и презрял, не е нужно да го изхвърляте. Замразете го и имате леден десерт.
Зеле и броколи
Този листен зеленчук е наричан суперхрана, защото има много ценни антиоксиданти и в същото време много малко калории. Младото зеле е най-добре да се консумира като салата или на пара.
Също така, сто грама броколи на пара ще задоволят шест процента от дневните нужди от калций, осем процента от магнезий и 14 процента от калий.
Този зеленчук също е богат на антиоксиданти, които пазят здравето, така че определено трябва да бъде включен в менюто възможно най-често, пише zdrave.to.