Нов метод, разработен от учени от Оксфордския университет, позволява "разплитането" на пашкулите на копринени пеперуди, които живеят на свобода.
Проучването на учените показва, че пашкулите на "дивите" пеперуди са покрити с калциев оксалад. Наличието на този минерал не позволява използването на нишките от индустрията. Когато обаче този слой бъде стопен с помощта на киселини, пашкулите стават лесни за обработка, също като на "домашните" пеперуди, съобщиха от университета.
Досега пашкулите на пеперудите се обработват със сок от ананас, за да омекнат и разплетат. Веществата, които са използвали учените от департамента по зоология към Оксфордския университет обаче гарантират по-добро качество и дават възможност за индустриализацията на процеса.
Всъщност учените добавят етилендиаминтетраоцетна киселина (EDTA), с помощта на която пашкулите омекват и се обработват по същия начин както и отглежданите във ферми. Пашкулът не се разрушава и нишките са дълги, здрави и еластични.
Откритието може да помогне много за места като Африка или Южна Америка където пашкулите на дивите пеперуди са в изобилие, но няма успешен метод за обработката им.