За седмица няколко случая на паднали мълнии взеха две жертви и унищожиха жилище в Пловдив. Според експерти 80% от сградите у нас нямат мълниезащита.

"Имаме система за мълниезащита, която може да бъде класическа конвенционална или активна с изпреварващо действие. Една система се състои от три елемента – приемаща част – активният мълниеприемник, отвеждаща част – носещата конструкция с елементите към нея плюс система от проводници, които отиват към земята и съответно заземителни огнища, в които този ток се отвежда в почвата и там се резорбира", казва експертът по мълниезащита Радослав Калчев в ефира на 

"Една мълния се развива на 22 км от земната повърхност, докато стигне до нас и се случи това, което не е приятно за никой, е 20 км, а като време е за части от секундата", допълва той.

Освен гръмоотводни системи в Европа има и специални датчици за мълнии. У нас само експериментално.

"Регистрира и следи фронта на гръмоносната дейност. Радиусът на действие е около 200 км и е в съдействие с останалите системи от РСМ, Сърбия, Румъния и Гърция. България върви по този път, би желала да има тази система, но е необходима и поддръжка и това нещо да се узакони", казва инж. Калчев.

9-етажият блок 805 е един от високите в столичния квартал "Люлин". Гръмоотводът му е правен преди повече от 30 години, когато е строен и блокът. Досега не е влизал в действие. Дали работи - никой не знае.

"Аз съм тук от 25 години. Не е инспектиран. Ние не знаем дали има и служба, която да го инспектира", казва домоуправителят Христо Станински.

Изграждането на модерна гръмоотводна система е 1000 до 5000 лева, но се извършва от лицензирани фирми. 

Домоуправителят е убеден, че собствениците в кооперация може да събират пари и за това, но само ако е задължително.

"Ако влезем в числото 1000 лева – ги имаме. Ако е повече - ще ги събираме", допълва Христо Станински.

По наредба гръмоотводите са задължителни за всяка сграда. Служба, която да следи за това обаче няма.

"СО и районните кметове да създадат групи със включени експерти, да се направи оценка на жилищния фонд и неговата системи за безопасност и съответно да се направят препоръки с участие на държавата, за да се възстановят тези системи", препоръчва експертът по мълниезащити.