Цената на почти всеки от шестте основни хранителни продукта - захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо, се раздвижват на дребно в рамките на седмицата 20-27 юни 2012 г. Това става ясно от седмичния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Захарта и яйцата са единствените продукти, които запазват стойността си от предходната проучвана седмица (13-20 юни 2012 г.), информира Econ.bg
Олиото и брашното са поскъпнали с по една стотинка. Охладеното пилешко месо пък с 13. Замразеното пиле е поевтиняло с една стотинка за килограм.
При агнешкото месо най-същественото е понижението на цената на агнешкия бут - с 23 стотинки.
По-сериозни са измененията в големите вериги, докато в другите търговски обекти (ДТО) търговските стойности на основните хранителни продукти остават сравнително стабилни.
Захар
През последната изследвана седмица (20-27 юни) средната за страната цена на бялата кристална захар на дребно се е запазила на ниво от 2,22 лева за един килограм. На областно ниво се наблюдава малко по-голямо раздвижване на търговската стойност на продукта в сравнение с периода 13-20 юни. Най-съществено поскъпване е отчетено в областите Враца, Монтана, Силистра и Разград (с 8 стотинки за килограм), а най-съществено поевтиняване – във Варна (с 10 стотинки).
Олио
С една стотинка се е повишила цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно. Средно за страната то се е продавало за 3 лева за литър. По региони почти всички ценови изменения са регистрирани в големите магазини. Най-голямо влияние за средната търговска стойност на олиото са оказали увеличенията в Пловдив (с 25 стотинки), в Ловеч и в Плевен (с по 15 стотинки). Продуктът е поевтинял само на три места, като най-отчетлив е спадът с 10 стотинки за литър във веригите в Добрич.
Брашно
След като през интервала 13-20 юни брашното тип 500 поевтиня с една стотинка до 1,03 лева, в рамките на проучвания период 20-27 юни цената му отново се покачи на 1,04 лева за килограм на дребно. Това се дължи главно на поскъпването на продукта с 10 стотинки за килограм в ГТВ на четири от изследваните области – Разград, Русе, Силистра и Търговище. В останалите проучвани региони не са отбелязани съществени ценови раздвижвания.
Яйца
И двата размера яйца – М и L са запазили търговските си стойности в сравнение с предходната изследвана седмица. През последния проучван период малките яйца са стрували средно 26 стотинки за брой на дребно, а големите – 29 стотинки за брой. По региони не са забелязани отчетливи ценови изменения, като промените са се движели в диапазона 1-3 стотинки.
Агнешко месо
В рамките на седмицата 20-27 юни отново се наблюдават промени в цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно – цяло агне, агнешки бут и агнешка плешка. Съществени изменения на регионално ниво обаче са отчетени само при бута.
13,10 лева за килограм е била средната цена на цялото агне през периода, което е увеличение с 14 стотинки. Промяната обаче се дължи на това, че от три от изследваните в рамките на седмицата 13-20 юни осем области не е постъпила информация за цените на продукта в големите търговски вериги през периода 20-27 юни. В петте изследвани области не се наблюдават стойностни изменения.
Агнешкият бут от своя страна е поевтинял с цели 23 стотинки до 13,26 лева за килограм. Спадът се дължи на понижението на търговската стойност на продукта с 1,50 лева в хипермаркетите в Кърджали, с 1,48 лева – в тези в Хасково, и с 1,26 лева – в тези в Стара Загора.
При агнешката плешка се наблюдава слабо повишение. То е в размера на 4 стотинки, а достигнатата цена – 12,95 лева за килограм.
Не са отбелязани ценови изменения в ДТО при нито една от разфасовките на месото.
Пилешко месо
Пиле – замразено
Цената на замразеното пиле на дребно се е понижила със стотинка през изминалата седмица и отново е достигнала ниво от 4,43 лева за килограм. Това се дължи на спада с 20 стотинки в големите вериги в Добрич и с 30 стотинки – в тези в Пловдив. Отбелязани са още три областни ценови изменения – увеличение с 20 стотинки в ГТВ в Шумен, както и с 10 стотинки – в големите магазини в Кюстендил и в малките във Варна.
Пиле – прясно, охладено
Охладеното пиле от своя страна е поскъпнало с 13 стотинки на седмична база. На дребно продуктът е вървял за 4,97 лева за един килограм. Влияние е оказало предимно поскъпването на продукта с цели 36 стотинки в хипермаркетите в Бургас. Това е и най-рязкото изменение на регионално ниво.