Очаква се поскъпване на качественото вино

По-високата цена ще е вследствие на разпоредбите на новия Закон за виното и спиртните напитки

по статията работи: Кремена Бедерева | 30.12.2011 | 10:45

До оскъпяване на качественото вино може да се стигне вследствие на разпоредбите на новия Закон за виното и спиртните напитки. Това заяви за Дарик радио Божидар Боев, председател на лозаро-винарската камара в Силистра.

Новите текстове изискват виното да се прави единствено от грозде, а допустимите количества допълнителна захар са 1,5 грама за литър. По-голямата част от бранша изобщо не иска да коментира новите текстове, макар и от Агенцията по лозата и виното да са категорични, че текстовете са съгласувани с винопроизводителите.

Виното да се произвежда само от грозде, а добавянето на захар да става само при нужда. Това е записано в проектозакона за виното и спиртните напитки. По думите на Боев има много сортове, които не могат да достигната нужната сладост и се налага добавяне на захар.

Инж. Красимир Коев от ИАЛВ обясни философията на закона по друг начин: "Този, който набере по-качествено грозде, произведе по-хубаво вино, да има по-голяма реализация и по-голяма печалба. А не както досега имаше едни вратички в закона, които на базата на ароматизирани напитки с вкус на еди какво си, с аромат на еди-какво си...".

Божидар Боев обаче бе категоричен, че у нас се произвеждат качествени вина, но те не могат да издържат на ценовата конкуренция на испанския и чилийския внос, информира Dariknews.bg.

Стоил Атанасов от сдружението на казанджиите пък коментира, че хубаво домашно вино може да се купи за 3 лева на литър и е от истинско грозде. По отношение на ракията той обясни, че под 40 градуса е патокът, а не хубавата ракия. "Над 40 градуса е хубавата ракия", твърди той.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Криси Митева 30.12.2011 | 12:52
Аз много добре знам - това на тате :) Няма друго по-истинско и по-вкусно:) Знам, че се прави точно от лозите пред къщата ни и знам той използва само естествени матр'иали :) Така, че апелирам да се пие и популяризира и домашното вино, дори и да се патентова? Защо не? Иначе има много хубави български изби, които заслужават сериозно внимание. Стига да се интересува човек, може да намери много добри находки.
2 Иван Цветков 30.12.2011 | 12:16
''Виното да се произвежда само от грозде, а добавянето на захар да става само при нужда.'' Почти винаги има нужда да се добавя захар. Не знам какво трябва да е набрал производителя, за да не добавя грозде?!? Излишно изречение ако е част от закона!
1 Borislav Bonev 30.12.2011 | 11:27
В България и без това качествено вино много много не се пие - повечето отива за износ. У нас мащабно и тенденциозно се пият пълни боклуци. Ще се съгласите, че за 5 литра вино за 6 лева - не може да очаквате наистина да пиете вино. Затова адмирирам да се знае кое вино или не.

ТВ програма

Кино

  • Сега Страсти в Тоскана 4 тв филм /2...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Не ме оставяй тв филм /2 епизод/п/...
  • 00:25 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:55 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:30 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:25 История.bg /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега Премиера: "Кралят на Тълса" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 "Спирала" - сериал, с.1, еп.4
  • 00:45 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 1
  • 01:00 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:00 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.