Пийте шампанско - полезно е!

То може да бъде използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер

по статията работи: Кремена Бедерева | 06.05.2013 | 13:06

Шампанското е полезно за здравето, като то може да бъде  използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер,  твърдят британски учени, цитирани от в. Daily Mail.

Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно доказа ползите от пенливото вино за здравето на хората и за подобряване на пространствената им памет.

Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни  кара да помним по-добре?

Според проф. Спенсър това е фенолната  киселина. Той съветва всички хора, навършили 40 години, да  изпиват от две до три чаши шампанско седмично. "Деменцията  започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се  достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен  упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано  се вземат мерки, толкова по-добре."

Вестникът припомня, че една трета от британците на възраст над 65 години развиват деменция. Около 80 процента от  шампанското по света е приготвено от два сорта черно грозде -  пино ноар и пино мьоние, комбинирано с бял сорт шардоне. Екипът  на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на  пространствената памет след консумация на шампанско.

Тази памет  ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до  дома.  Учените от университета в Рединг провели опити с плъхове, но  те са сигурни, че шампанското въздейства по същия начин и върху  хората. Екипът давал на опитните животни шампанско, примесено в  храната им в продължение на шест седмици.

Всеки плъх имал  възможност да се придвижи в лабиринт, докато си намери любимото  лакомство. Пет минути по-късно, опитът бил повторен, за да се  види дали гризачът е запомнил своя маршрута си. Без шампанско плъховете регистрирали 50 процентна  успеваемост при запаметяването на пътя си, а когато им било  давано шампанско, процентът скачал на 70.

В организмите на  опитните животни, след редовна консумация на пенливото вино,  било констатирано 200 процентно увеличение на протеините,  играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това  станало само след 6 седмици прием, допълва БТА.

При хората този процес ще  отнеме три години, предполагат учените. Сега екипът от Рединг търси доброволци на възраст над 65  години, които да се включат в експеримент с шампанско, който ще  трае 36 месеца, пише вестникът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 kostadin papanov 07.05.2013 | 11:21
не обичам шампанско
2 hristo stoimenov 07.05.2013 | 07:46
За това хората преди време са били доста по-здрави от нас - държали са на качествените напитки и не са ги пропускали.
1 Katy Russeva 07.05.2013 | 07:25
Същото се твърдеше и за червеното вино! С две думи, пийте качествени вина - бели и червени, и няма да сгрешите.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.63 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.