Решението на Конституционния съд за промените в основния закон вече е обнародвано в Държавен вестник. По закон то влиза в сила три дни след обнародването му, т.е. следващата седмица на мястото на обявените за противоконституционни текстове се връщат старите разпоредби.

Една от основните промени е, че главният прокурор вече няма да е просто ръководител на Върховната прокуратура и ще има мандат от 7 години, а не от 5, както беше предвидено в измененията в основния закон.

Другата основна промяна, която е фокусирала общественото внимание, е тази във Висшия съдебен съвет (ВСС) и възстановените му стари структура и правомощия. 

Припомняме че, в края на миналия месец конституционните съдии се произнесоха по жалби от страна на президента, както и партиите "Възраждане" и "Има такъв народ" за шестата поправка в Конституцията.

Решението отмени само част от направени промени, които бяха свързани със съдебната система, но затвърди новите правила, по които се избира служебно правителство.

Конституционният съд не успя да събере нужното мнозинство за отмяна на промените в Конституцията, които задължаваха президента да назначава за служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. 

Разногласия се появиха и измежду съдиите. Част от тях приеха, че посочените промени са противоконституционни, а останалите че тези промени не са противоконституционни.