Ситуацията в Централна Европа става все по-сериозна поради лошото време, причинено от циклона. До момента жертвите на наводненията са 15 души: 6 в Румъния, 5 в Полша, 3 в Австрия и 1 в Чехия. Ситуацията е критична и в други страни, пише Meteo Balkans.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви: "Поради екстремните климатични условия и продължаващите наводнения в Унгария, отложих всичките си международни ангажименти." Министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер съобщи, че 12 000 войници ще бъдат разположени, за да подпомогнат засегнатото население, като основният фокус е поддържането на нивото на река Дунав и защита на столицата с един милион чували с пясък.

В Полша премиерът Доналд Туск свика извънредно заседание на кабинета за обсъждане на специални мерки за ускоряване на подкрепата за пострадалите. Най-драматична е ситуацията в Клодзко, регион Долна Силезия, където река Nysa Kłodzka е причинила наводнения. Градовете Глухолази и Йеленя Гора също са наводнени заради преливащите реки Бяла и Бобр.

В Австрия въоръжените сили са мобилизирани с 2500 войници за евакуация и спасяване на населението, както и за защита с чували с пясък. През нощта станцията Korneuburg по поречието на Дунав регистрира дебит от 10 300 m³/s – третият най-висок в историята. Статистически този поток има възвръщаемост веднъж на 100 години.

Данните за валежите през последните четири дни в Австрия са шокиращи. Станциите St. Pölten и Tulln са регистрирали двойно по-големи валежи от предишните рекорди, а станцията Buchbergwarte – тройно.