Франция и Германия готвят пълна промяна на Евросъюза

Първите реформи трябва да тръгнат още след Нова година

по статията работи: iNews.bg | 26.11.2019 | 18:00

Германия и Франция изготвиха план за двугодишна "Конференция за бъдещето на Европа", насочена към преразглеждане на почти всички аспекти на функционирането на ЕС, включително евентуални промени в договора, ако е необходимо, с цел да се направи блокът "повече единен и суверенен ". Така звучи документът, с който са се запознали в редакцията на "Политико", предаде БГНЕС.

Проектът предлага лидерите на ЕС да проведат първа дискусия по конференцията на срещата на върха в Брюксел следващия месец. Той призовава за инициатива в две фази, като първата започва в началото на следващата година и се фокусира върху "демократичното функциониране на ЕС", особено "по отношение на изборите и назначаването на ключови позиции".

Това е незашифрован код за определяне на процеса на избор и избор на ръководство, за който широко разпространеното мнение е, че е неработещ, след като тази година лидерите на ЕС отхвърлиха Spitzenkandidaten или "водещите кандидати" от големите политически семейства и вместо това направиха изненадващия избор за назначаването на Урсула фон дер Лейен за председател на Комисията – най-висшия пост в изпълнителната власт на Евросъюза.

Привържениците на "процеса на водещи кандидати", по-специално в Европейския парламент, се вбесиха, че най-високото работно място отива при човек, който не е водил кампания за това – въпреки че държавните и правителствените ръководители на Европейския съвет са отправили ясни предупреждения, че няма да бъдат обвързани със системата, която не е записана в договорите на ЕС.

По-специално френският президент Еманюел Макрон настоя за приемането на нова система от транснационални списъци с кандидати, която би създала конкуренция в целия континент при изборите за Европейски парламент. Лидерите обаче заявиха, че няма достатъчно време за такава голяма промяна и вместо това се придържат към съществуващата система от 28 различни национални избори, за да запълнят 751 места в парламента. Планът изрично призовава да се разгледат "транснационалните списъци", "системата за водещи кандидати" и "въпросите, свързани с участието на гражданите".

Втората, още по-решаваща фаза на Конференцията за бъдещето на Европа, ще се съсредоточи върху "политическите приоритети" и ще продължи две години, ще бъде приключена от германското и френското председателства на Съвета на ЕС, които се случват съответно през втората половина на 2020 г. и първата половина на 2022 г.

Документът беше разпространен в страните-членки на ЕС в понеделник и се очаква да бъде обсъден от посланиците в сряда.

Планът от две страници не предлага огромно количество подробности, но призовава за събитие с голяма амбиция, което ще бъде ръководено от "висша европейска личност", която ще председателства ръководна група от експерти и се нуждае от главна роля и в трите институции на ЕС: Комисията, Съветът и Парламентът.

Бившият белгийски премиер и дългогодишен член на Европейския парламент Ги Верхофстадт е споменаван често в Брюксел като един от потенциалните претенденти за председателската позиция.

Концепцията за такава Конференция за бъдещето на ЕС беше предложена от Макрон в писмото му до европейците през април преди изборите за Европейски парламент и вече е одобрена от избрания председател на Комисията Фон дер Лайен, а очевидното забързано публикуване на плана предполага, че официални представители в Париж и Берлин искат да го разпространят в страните от ЕС преди гласуването в Парламента тази седмица за потвърждаване на новия екип от комисарите.

Документът изглежда също е създаден за справяне с напрежението във френско-германските отношения, което започна да създава значителни безпокойства в Брюксел и столици в Европа. Склонността на Макрон за подривна политика, включително и неговата неотдавнашна критика към НАТО, на германския канцлер Ангела Меркел възможността да разкрие "тайната", че се изморява от наглостта на младия си френски колега.

В различни моменти след избирането на Макрон през 2017 г. други лидери на ЕС проявиха далеч по-малко ентусиазъм по отношение на исканията му за по-голям федерализъм и суверенитет на ЕС – апетит, който изглежда не е в крак с настоящото настроение на избирателите.

При това много лидери също признават някои от ограниченията на съществуващите договори на ЕС и необходимостта от преразглеждане и подновяване в отговор на множество фактори, включително Брекзит, нарастващ национализъм и десен екстремизъм и хвърляне в смут на трансатлантическите отношения след изборите на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Като цяло проектът изисква основен ремонт в много широки области на политиката.

"Конференцията трябва да разгледа всички въпроси, които да бъдат насочени към бъдещето на Европа, за да стане ЕС по-единен и суверенен", гласи предложението, "като ролята на Европа в света и нейната сигурност/отбрана, съседство, дигитализация, климатична промяна, миграция, борба с неравенствата, нашия модел на "социална пазарна икономика" (включително социални права, индустриална и иновационна политика, търговия, ИПС, конкурентоспособност), върховенството на закона и европейските ценности ".

Той също така призовава за ангажиране на гражданите "отдолу нагоре", като групи от случайно подбрани граждани на ЕС да правят предложения, както и тематични политически конференции, които да се провеждат в много различни страни от ЕС, и призовава за твърди предложения, а не за неясни заключения.

"Конференцията трябва да се ангажира вече в междуинституционалния мандат, за да доведе до осезаеми и конкретни резултати", се казва в плана и се добавя: "Окончателният документ с препоръки трябва да бъде представен на Европейския съвет за обсъждане и прилагане".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега По света и у нас
 • 23:15 Студио Х: Анестезия игрален филм...
 • 00:50 Любов и приятелство игрален филм /п/
 • 02:20 БНТ на 60 /п/
 • 03:15 БНТ представя "Резервно крило" с...
 • 03:50 Панорама с Бойко Василев /п/
 • 04:50 Иде нашенската музика /п/
 • 05:50 Неделно евангелие
 • Сега "Зеленият път" - фентъзи,...
 • 00:20 "Вроден порок" - криминален, драма,...
 • 03:00 "Приятели" /п./ - сериал, с.4 еп.4
 • 03:30 "Мармалад" /п./
 • 05:10 "COOLt" /п./
 • 06:00 "Трансформърс Прайм" - сериал,...
 • 06:30 "Магията на тропическата гора" -...
 • 07:30 "Приятели" - сериал, с.4 еп.5
 • Сега "Късметлията" - с уч. на Ръсел...
 • 01:50 "Няма добро дело" - с уч. на Идрис...
 • 03:10 "Бреговете на Чесапийк" - сериен...
 • 04:20 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
 • 05:10 "В ритъма на мечтите" - с уч. на...
 • 06:30 "Иконостас"
 • 07:00 "Бреговете на Чесапийк" - сериен...
 • 08:00 "Събуди се" - предаване
Пръст от цяла България носят в търновскатата Църква "Св. Никола" от ВМРО Това ще стане по време на тържествената сесия на парламента утре в старопрестолния град

Анкета