Всяка година на 25 октомври честваме световния ден на любимото изкушение на цял свят – пастата. Това става традиция от 1995 г, съобщават от най-голямата платформа за поръчка на храна, foodpanda. На този ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми. Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи- сушена паста и прясна паста.
Като цяло тестеното лакомство се приема за елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря. Перфектната паста е "Алденте”, което означава леко подварена. Истинските и качествени макаронени изделия се варят за 5-6 минути, в леко подсолена вода, с малко масло или зехтин. След това се гарнират с различни по вкус, цвят и текстура сосове. Например, добре познатия сос песто се използва за спагетите, докато доматения сос е по-подходящ за дебели макаронени изделия.
Както и да предпочитате вашата паста, си я направете днес, гарнирана с чаша ароматно вино. За да ви улесним, ще ви предложим да си приготвите нашата любима паста с бекон. Тя е изключително лесна за приготвяне и много вкусна, рецептата вижте тук.