Със средства от ЕС „Карнобатплод“ развива производство, което се реализира успешно на няколко континента

Вече два пъти семейната консервна фабрика се модернизира с европейско финансиране

по статията работи: МЗХГ | 21.11.2018 | 12:19
Със средства от ЕС „Карнобатплод“  развива производство, което се реализира успешно на няколко континента
МЗХГ

Семейството на Елка и Атанас Атанасови вече повече от 20 години успешно стопанисва "Карнобатплод" АД. За успеха на консервената фабрика в малкия град те се грижат заедно с техните синове. С помощта на петдесетината работници в предприятието, семейство развива производство, чиито продукти достигат до различни краища на света. За модернизацията на оборудването на два пъти са разчитали на европейско финансиране - първо по предприсъединителната програма в областта на земеделието и селските райони САПАРД. През последния програмен период техен проект за нови машини и съоръжения на стойност над 1.107 млн. лева е получил финансиране още при първия прием по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). "Проектът почти е изпълнен, има построен хладилник, закупени са също така машини и съоръжения, които заменят ръчния труд на много работници, чието осигуряване е сериозен проблем", споделя изпълнителният директор Атанас Атанасов. От началото на този сезон е в експлоатация и хладилното съоръжение, с чиято помощ се удължава периодът на работа.

От Русия до Австралия

2113605Продуктите на компанията основно се реализират в чужбина, въпреки че имат добър прием в две големи търговски вериги у нас. "Стремим се да продаваме навсякъде. Това обаче означава, че трябва да се удовлетворяват различни вкусове. В момента имаме успешни продажби в Израел, откъдето имат изисквания храните да отговарят на строги стандарти и затова редовно ни проверяват", разказва Елка Атанасова, която също като съпруга си е възпитаник на Университета по хранителни технологии. Компотите от праскови са голямата гордост на семейното предприятие. Освен на Израел, те се продават успешно в Америка, Русия, Италия и други западноевропейски страни, а също така и в далечна Австралия. Суровината пристига в комбината от градините в околността на Карнобат. Преди време е правен внос и от Гърция, но от тази година 99% от използваните праскови са български. Причина за това са увеличените площи с овощни градини, производителите на плодове реагират добре на увеличеното финансиране, но все още родната суровина не е достатъчна. В момента 80-90 на сто от производството на "Карнобатплод" се пада на плодови консерви, а амбициите на собствениците са да се развие и зеленчуковото направление.

2113606


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.5 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.