Част от актива на ДПС се събра на среща в петък в столичен хотел. Срещата е била организирана от структури от цялата страна, които са поканили депутатите от партията, които бяха изключени или напуснаха ПГ. На нея бяха Джевджет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Рамадан Аталай и др. Целта на срещата е била да бъде потвърдена позицията на почетния председател Ахмед Доган, за исканите оставки на председателя Делян Пеевски и част от ръководството, предаде НОВА.

А след срещата Джевджет Чакъров, част от изключените и напусналите парламентарната група се отправиха към централата на партията, която от седмици е заключена. Те влязоха с помощта на ключар. Има подаден и сигнал и до 112. На място имаше полиция, но тя не взе отношение.

Активите на ДПС казват, че трябва да имат достъп до централата си и ремонтът не е пречка и не трябва централата да е затворена.

"Говоря от името на целия актив – близо 500 човека, които са дошли от цялата страна, от всички структури, които предложиха да проведем тази среща. Изцяло този актив застава зад призива на д-р Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и посочените хора в неговото обръщение. Всички призоваха за ДПС без Пеевски”, заяви Чакъров след срещата. "Целият актив сме решили да не се допусне етническо напрежение в страната. ДПС е в основата на етническия модел, заедно с демократичната общност, ДПС е за етническия мир”, каза Чакъров.

"Трето – няма да се позволи подмяна в партията. ДПС е в оздравителен процес, ДПС ще върне ценностната система и демократичните принципи ”, каза Чакъров. "Ще има и други срещи с актива”, допълни той.

"Събираме се групата народни представители от ДПС, без групата на Пеевски, по искане на актива от цялата страна. Събираме се, за да стане много ясно, че внушения от типа "има тандем”, "ще има тандем”, "това писмо не е автентично” – ще бъдат категорично разсеяни, да потвърдим още веднъж, че всички структури стоим зад призива на почетния председател и факта, че връщане на този процес няма, докато не бъдат подадени оставките на лицата, от които са поискани", заяви Халилов преди срещата.