Челси изтръгна короната от Барселона и ще играе финал

Каталунците спазиха традицията и няма да могат да защитят титлата си в забележителен мач на "Камп Ноу"

по статията работи: Даниел Любомиров | 24.04.2012 | 23:51

Челси постигна един от най-знаменитите успехи в историята си, след като не само оцеля, но и не позволи да бъде победен на "Камп Ноу" в най-емоционалния сблъсък от Шампионската лига този сезон.

Събитието в храма на Барселона бе забележително поради множеството изключителни действия в полуфиналния реванш от най-комерсиалния турнир. Каталунците трябваше да преклонят глава, както всеки еврошампион прави, когато трябва да защитава трона си. Прокобата на короната не избегна дори Лео Меси, който пропусна дузпа и удари греда за домакините.

През първото полувреме Серхио Бускетс изпълни първата част от плана на Пеп Гуардиола и откри резултата, а в 36-ата минута Джон Тери беше изгонен директно, сякаш за да върне кошмара за своя клуб. Капитанът ритна с коляно Алексис Санчес, който падна театрално и турският рефер Джунейт Чакър не се поколеба да покаже червен картон.

За капак Андрес Иниеста в 43-ата минута направи резултата 2:0 и празненствата в Барселона започнаха, но домакините бяха бързо смълчани, както беше в последното издание на "Ел Класико".

Рамиреш с магически удар в 46-ата минута стори немислимото и вкара нужния гол на Челси, за да отстрани еврошампиона.

120 секунди след почивката Секс Фабрегас падна в наказателното поле след закъснял шпагат на Дидие Дрогба, което означаваше дузпа за Барса - фортуна за пореден път обърна гръб на Лео Меси и той нацели горната греда от бялата точка.

Каталунците щурмуваха на талази, без мисъл за защита, а Меси удари втора греда минути преди края. Фернандо Торес възкръсна и оправда присъствието си в Челси с мощен пробив сам срещу Валдес, последван от елегантен финт и решителен изстрел на празна врата за забележимото 2:2.

Така в един от най-запомнящите се полуфинални сблъсъци Барселона преклони глава пред Челси, за да му даде път към Мюнхен.

Съставите

Хосеп Гуардиола направи изненадваща промяна спрямо първия мач на "Стамфорд Бридж" - вместо Даниел Алвеш, в игра се появи Исак Куенка, който зае позиция отдясно на атаката на Барса. 3-3-4 бе схемата на домакините, като в защита се наредиха Карлес Пуйол, Жерар Пике и Хавиер Машчерано. В халфовата линия оперираха Серхио Бускетс, Шави, Андрес Иниеста и Сеск Фабрегас, който бе изнесен по-напред отляво. Алексис Санчес и зад него Лео Меси трябваше да поразяват вратата на съперника.

Без промени в схемата на Роберто Ди Матео - 4-5-1, съставена от Бранислав Иванович, Гари Кейхил, Джон Тери и Ашли Коул в отбрана. В средата на терена бяха наредени Джон Оби-Микел, Хуан Мата, Раул Мейрелеш, Франк Лампард и Рамиреш, а напред се разчиташе единствено на Дидие Дрогба.

Първият шанс

Още в 3-ата минута Санчес пое ролята на архитект на атакта на каталунците и пусна впечатляващ пас между защитниците на Челси, за да изведе Меси на стрелкова позиция в наказателното поле отдясно. Аржентинският магьосник обаче прати топката във външната страна на мрежата, а "Камп Ноу" въздъхна разочаровано.

Твърде ранни проблеми за Ди Матео

В 6-ата минута Кейхил получи разтежение на бедрото при опит да пресече центриране на Алексис в пеналтерията. Той бе бурно освиркан, когато поиска медицинска помощ, но само 120 секунди по-късно Жозе Босингва облече екипа си и в 12-ата минута влезе за принудителната смяна. Кейхил изглеждаше изключително разочарован от решението на Ди Матео, но това не бе нощ, в която щяха да се поемат рискове.

Медицинска помощ за Дрогба - основателна този път

В 16-ата минута Чех отправи мощно топката в наказателното поле на Барса, а Валдес изчисти в тъч, но с движението си повали Пике и Дрогба, които очакваха да играят с кълбото. Лекарските екипи постояха на терена почти 120 секунди, като Челси можеше да си отдъхне.

Решителна намеса на Чех в 20-ата минута

Великолепна атака на Барселона, започната от Алексис пред наказателното поле, продължи с подаване към Меси. Той моментално потърси двойно със Сеск, който пък с пета го изведе на отлична позиция за стрелба. Кавалерът на Златната топка обаче стреля в обсега на Чех, а при добавката на Иниеста Тери се намеси самоотвержено.

Рокада и за Пеп - Алвеш на мястото контузения (от Валдес) в 16-ата минута Пике. Бразилецът отиде вдясно, Машчерано в центъра, а Пуйол - отляво.

Необичаен спасител за Барса преди почивката

Последваха сравнително спокойни минути за Челси на "Камп Ноу", но плановете на Ди Матео за нулево реми на полувремето се провалиха в 36-ата минута. След постепенно разиграване Алвеш подаде към Куенка, който бе непокрит вляво в наказателното поле. Центрирането му по земя бе засечено от оставения без опека Бускетс, за когото не бе проблем да се разпише от чистата позиция - 1:0.

Нов кошмар за Челси - без капитан, без централна защита, с 10-ма души и 2-ри допуснат гол

Един от най-неопитните съдии на УЕФА - турският арбитър Чакър - влезе в историята на съперничеството между двата отбора в Шампионската лига. Той бе алармиран от страничния съдия за сблъсък между Тери и Алексис. Чакър моментално изтича до капитана на Челси и му показа червен картон, докато феновете се чудеха защо точно Санчес се превива на тревата.

Повторенията показаха действителен сблъсък между двамата, като чилиецът застана на пътя на английския национал, при което последва удар с коляно на Тери, но Алексис първо помаха към съдията, преди да почне да се превива.

Играчите на Челси не можеха да повярват, че ситуацията на терена бе променена толкова драстично за броени секунди, като те отново се почувстваха сериозно ощетени от съдия срещу Барса.

Секунди по-късно (43') Мейрелеш загуби топката в центъра, Меси подхвана пробив, подаде към Алексис, който изведе Иниеста зад защитата и испанският национал с прецизен удар по тревата преодоля Чех - 2:0.

Магически отговор на лондончани

В 46-ата минута се случи немислимото - Лампард намери начин да пусне отново страхотен пас напред, за да може Рамиреш да изскочи сам срещу Валдес. Вратарят на Барса излезе извън малкия пенал, но бе безпомощен, защото бразилецът по фамозен начин копна топката и я прати в мрежата за 2:1!

Може ли този мач да стане още по-въздействащ?

Може - в 47-ата минута поредната постепенна атака премина този път вдясно, а след страхотно двойно подаване между Меси и Сеск последният се устреми към вратата, само за да се строполи след интервенция на Дрогба. Отново Чакър се консултира с асистента си, преди да посочи бялата точка. Не се видя конкретна причина за падането на Фабрегас, въпреки закъснелия шпагат на Дрогба.

Меси преодоля Чех, но стреля в гредата! Резултатът е непроменен, а аржентинецът продължава да няма гол срещу Челси. Обсадата на вратата на гостите обаче остава.

Вратарят на гостите отново заслужи заплатата си

Меси бе нервен в минутите след дузпата, но постепенно възвърна концентрацията си и подаде брилянтно вляво за Куенка, който от пет метра по диагонала обстрелва Чех, но стражът излезе и съкрати ъгъла, преди да парира.

68' - един младок за друг - Кристиан Тейо смени понравилия се Куенка, преди това Калу влезе вместо Мата за Челси.

Бускетс отново на стрелкова позиция

Петима души на Барселона в пеналтерията на гостите - често срещата картина на "Камп Ноу", но за съжаление на каталунците, Бускетс се озова в най-изгодно положение да стреля от 13 метра, като този път мерникът изневери.

Меси пак не намира мрежата

Шут от границата на пеналтерията на Меси се врязва покрай четирима бранители на Челси, дори и покрай плонжа на Чех, но този път левия страничен стълб го лишава от ликуването.

Финални минути за Барселона с короната

Машчерано накара Чех да демонстрира класа в 90-ата минута, но като цяло Барса не можа да превземе крепостта на гостите.

Game over

Всички бяха в наказателното поле на Челси и никой не очакваше Торес да се озове сам срещу вратаря на каталунците, и то още от центъра. Испанецът този път показа убийствено спокойствие, преодоля Валдес и на празна врата прати английския клуб в историята.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 otvarachkata otvarakova 25.04.2012 | 09:00
браво на Челси , много се радвам :)
1 Борис Милчев 25.04.2012 | 07:14
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно /п/
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Английският съсед тв филм /3 серия/
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.1, еп.8
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.