Яденето на риба може да намали риска от слепота

1-2 порции риба седмично намаляват риска от заболяване на очите с 42%

по статията работи: Елена Кирилова | 15.03.2011 | 10:17
Повече за:

Според ново изследване яденето на риба веднъж или да пъти седмично може да намали риска от заболяване от една от най-разпространените очни болести, съобщава Telegraph.

Изследванията показват, че яденето на омега-3 мастни киселини, които най-често се срещат в консервите с мазни риби като сьомга и риба тон, могат да предотвратят появата на свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD), която води до постепенна загуба на зрението.

Учените открили, че приемането на 1-2 порции седмично може да намали риска от загуба на зрението с до 42 на сто при по-възрастните жени. Този извод покрепя по-стари изследвания, които показват сходни резултати и при мъжете.

Ръководителят на изследването д-р Уилям Кристен от Харвардския медицински институт смята, че "тъмното" месо от риба помага най-много.

Макулна дегенерация, е заболяване, което се дължи на влошаването на състоянието и последващата смърт на клетките на макулата, частта от ретината, която ни позволява да виждаме напред. Болестта засяга основно хора над 40 години и първоначално се проявява като черно петно в ценъра на зрението, което бавно започва да се увеличава.

Екипът от Харвардския медицински институт се осланя на проучване, включващо повече от 38 000 жени, които в началото на изследването били напълно здрави. На тях били раздадени въпросници относно хранителните им навици, включително и въпроси за това по колко омега-3 мастни киселини приема всяка жена.

За 10-годишен период учените проследили здравето на очите им, като се фокусирали най-вече върху макулната дегенерация. Общо 235 жени развили болестта за периода на изследването.

Оказало се, че жените, които ядат една или повече порции риба седмично е с 42% по-малко вероятно да развият AMD, отколкото тези, които ядат по-малко от порция риба на месец.

Резултатите показват, че жените, които консумират най-много омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, имат почти две трети по-нисък риск да развият макулна дегенерация, отколкото тези, които ядат най-малко.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Криси Митева 20.04.2011 | 09:54
Рибата е много полезна не само за очите, но и за цялото ни здраве, кат цяло. В нея няма излишни мазнини от които се дебелее, трудно може да преядеш с риба, допринася за насищането на организма с много витамини, стимулира мозъка и т.н. Много, много полезно месо! Хапвайте често и няма да имате проблеми :)

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Носталгия игрален филм...
  • 01:25 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 01:55 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:30 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Книга на книгите 2 анимационен...
  • 05:40 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • Сега "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Спирала" - сериал, с.3, еп.6, 7
  • 01:45 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • Сега "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.