„Шекерджийство” представят в Исперих

Идеята е учениците да видят лакомствата на техните баби и дядовци и как се правели захарните бонбони, известни като „шекерчета”

по статията работи: Кремена Бедерева | 02.05.2011 | 13:46

В Етнографската къща в Исперих днес ще бъде представена автентична технология за изработка на шекерчета.

Пред радио "Фокус”-Шумен главният уредник Цветалин Цветанов посочи, че в анимацията, която ще представи занаят "шекерджийство”, който се явява отрасъл към сладкарството, ще участват ученици от Исперих, изучаващи селски туризъм.

Идеята е учениците да видят лакомствата на техните баби и дядовци и как се правели захарните бонбони, известни като "шекерчета”, захарните пръчки и петлета в миналото, каква е била технологията на производство, когато е нямало специализирани машини.

Цветалин Цветанов, в качеството си на експерт етнограф, ще направи научно експозе по темата и нагледна демонстрация на това производство.

Той проучва този позабравен занаят вече няколко години, като част от информаторите му са от село Ведраре, Ботевградско, от района на Тетевенския Балкан, а други от Североизточна България, основно преселници.

Основните продукти са вода, захар и оцет, като в по-ново време се използват и оцветители. В миналото, за да получат разноцветни шекерчета, майсторите са използвали различни отвари, в които поставяли захарта, за да се оцвети.

При омесването на тестото се използва мраморна плоча, която в миналото да намаслявали с шарлан - орехово олио, а днес със слънчогледово. "Тестото” се работи, докато е горещо, а тънкостта и майсторлъкът са в установяването на готовността на сместа да бъде замесена, каза етнографът. Проявата ще се състои днес след 13,30 часа в Етнографската къща.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Ива Хинова 02.05.2011 | 14:44
На това му се казва наистина сладко „изкуство“. Вече с носталгия си спомням как едно време пред училище една възрастна баба продаваше такива лакомства и захаросани ябълки на клечка. Хубаво беше „тогава“, защото дори и да нямаше такова разнообразие, тези неща бяха по-скоро празнична храна, отколкото преситено ежедневие.
1 d.krumova _ 02.05.2011 | 14:38
Вкусен начин да се върнем във Възрожденска България! Шекерджиите обикновено държат рецептите си в дълбока тайна, но така ги обричат на пълна забрава. Днес захарните фигурки се ползват в обредите, предимно на задушници, когато се разнасят пити хляб, на които се забождат захарни петлета.

ТВ програма

Кино

  • 00:30 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 00:45 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/2 част/...
  • 01:45 Туризъм.бг /п/
  • 02:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 03:15 Спасителят игрален филм /п/ (12)
  • 05:15 Иде нашенската музика /п/
  • 06:15 Златно сърце тв филм /3, последна...
  • 07:15 Домът на вярата Храм "Свети...
  • 01:10 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:20 "bTV разказва" - документална...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:15 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • Сега "Розовата пантера" - с уч. на Питър...
  • 02:00 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.