125 години чукна кралицата на кулинарните специалитети в Италия

Пицата "Маргерита" е кръстена на Нейно величество Маргарита Савойска

по статията работи: Пламена Вълчева | 08.06.2014 | 12:45

Пицата "Маргерита" (често изписвана у нас като "Маргарита") празнува своя 125-и рожден ден, съобщиха от Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери (Колдирети).

"Актът за раждане" е писмо с подписа на шефа на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали. С него той кани през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да се яви в лятната кралска резиденция, двореца "Каподимонте", за да приготви някои от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска.

Неаполитанският майстор надминава себе си и измисля нова пица, която подобаващо кръщава на Нейно величество - пица "Маргерита", останала и до днес кралица на кулинарните специалитети от този вид. 
Върху тестената основа традиционно се поставят - домат, прясно сирене "моцарела" и босилек. Разбира се, те са подбрани така че, освен вкусовия да постигат и "политически" ефект, съчетавайки цветовете на италианското национално знаме - червено, бяло и зелено.

Според проучване на Колдирети, 39% от италианците смятат пицата за кулинарен символ на Италия. Тя е 
най-употребяваната в света италианска дума, следвана от капучино, спагети и еспресо, гласи изследване на Дружеството за италиански език и литература "Данте Алигиери".

"Маргерита" е смятана за типична неаполитанска пица, но не и за най-старата. За първи път в Италия пицата е спомената в документ от 997 година, написан на народния латински диалект. Рецептата със сигурност не е съдържала тогава домат, тъй като неговата родина Америка е щяла да бъде открита пет века по-късно, допълва БТА. 

Най-големите консуматори на пица днес са американците. По 13 килограма пица годишно се консумира от всеки жител на САЩ. Италианците ги следват със 7,6 килограма. Бизнесът с пица в Съединените щати върти годишен оборот от 40 милиарда долара. В Италия оборотът възлиза на 10 милиарда евро годишно, а в сектора са ангажирани 50 000 пицарии с 250 000 души персонал.

Голям проблем в рецептите на пицата днес е, че онова, което се сервира, не съдържа вече италиански съставки. На всеки три сервирани пици, две съдържат продукти, докарани от близки и далечни страни. Моцарелата е приготвена от млечни сурогати от Източна Европа, доматите са китайски или американски, зехтинът е туниски или испански, а брашното е френско, немско или украинско, сочи проучването на Колдирети.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега История.bg
  • 22:00 Страсти в Тоскана 3 тв филм /16...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Шетланд 2 тв филм /5 епизод/ (14)
  • 00:25 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:55 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:30 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:25 Българското село /п/
  • Сега "Островът на 100-те гривни: Другата...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "В ръкавиците на Пулев" - спортна...
  • 00:10 "Шерлок" - минисериал, с.4, еп.3...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Игри на волята:...
  • 22:00 "Много мой човек" - сериал, сезон 1
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 3
  • 01:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 2
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.