E3 2012 – загатване за бъдещето на електронните забавления

Без големи изненади при конференцията на Microsoft

по статията работи: Ивайло Коралски | 05.06.2012 | 17:02
E3 2012 – загатване за бъдещето на електронните забавления
Getty Images/Guliver

Изложението Е3 (Electronic Entertainment Expo) в продължение на 17 години се е обособило като меката на електронните забавления, където в рамките на три дни стотици компании представят своите развлекателни софтуерни продукти, които трябва да се появят на пазара до началото на 2013 г.

Повече от десет години Microsoft, Nintendo и Sony се борят за медийно надмощие в рамките на своите пищни конференции. Борят се и за вниманието и доларите на десетки милиони потребители. Защото провеждащото се в Лос Анджелис Е3 е изложение с такива мащаби, че случилото се на неговата сцена достига дори до потребители, които никога през живота си не са се забавлявали с развлекателен софтуер от какъвто ѝ да е тип.

Буквално преди часове завършиха първите конференции – тези на Microsoft и Sony, както и на два от големите софтуерни издатели в лицето на Electronic Arts и Sony.

Очаквано Microsoft заложи на моментната си платформа – конзолата Xbox 360 и своя моушън контролер – Kinect.

Вече няколко поредни години Microsoft демонстрира нагледно, че преследва масовия потребител, а не по-старите, сериозни играчи. Същата социално-комерсиална насока беше характерна и за миналогодишната конференция.

Софтуерният гигант си позволи лукса да не обърне почти никакво внимание на многомилионен блокбъстър от калибъра на Gears of War Judgment, показвайки го единствено с кратък трейлър, в който самата игра дори не беше демонстрирана.

За сметка на това Бил Гейтс и компания заложиха на множество приложения за Xbox 360. Такива, превръщащи 200 доларовата машина в истински център на забавление за цялото семейство. В платформа, която предлага всичко необходимо за доброто настроение на един потребител – от игри за деца, многомилионни блокбъстъри за възрастни и хиляди филми в HD, до почти безлимитни количества музика, спортни програми, телевизионни предавания, социални приложения и т.н.

Неслучайно много анализатори предричат сериозни проблеми за кабелните оператори в САЩ и по-големите европейски страни, защото конзоли като Xbox 360 и PS3 предлагат примамлива алтернатива на почти всички фронтове.

В миналото са останали митовете, че конзолните платформи са кутийки, на които се играят ексклузивно видео игри.

От конференцията на Microsoft трябва да бъде отбелязан общия проект със спортния гигант Nike. Двете компании ще предложат истински фитнес симулатор в домовете на хората – потребителите ще разполагат с виртуални инструктори, ще могат да съпоставят своите постижения с тези на други играчи.

Microsoft обяви и приложението Xbox SmartGlass, което на практика ще свързва iOS, Windows Mobile и Android базирани таблети и телефони с Xbox 360. Приложението ще направи премиерата си тази есен.

Благодарение на Xbox SmartGlass потребителите ще могат да използват своите таблети или телефони, като допълнителни контролери за Xbox 360. С подобно приложение Microsoft цели да предложи реална алтернатива на Wii U на Nitnendo, която ще използва таблетно базиран контролер.

Но Xbox SmartGlass ще предложи значително по-богата свързаност от своя конкурент. Например един потребител ще може да гледа даден филм или сериал на своя таблет, докато пътува към дома си.

Впоследствие той ще може да прехвърли пасажа, до който е стигнал, директно на големия си телевизор вкъщи. Когато филмът започне да се излъчва от Xbox 360, на таблета ще се изписва информация, касаеща гледаната в момента продукция – актьори, сюжет, бюджет и всякакви любопитни данни, предоставени от филмовите производители.

В рамките на своята конференция Microsoft показа епизод от популярния сериал "Игра на тронове", като с помощта на Xbox SmartGlass върху дисплея на таблета бе демонстрирана цялата карта на света, като позицията ѝ се променяше в реално време, в зависимост от това къде се води действието на малкия екран.

Същата технология ще бъде имплементирана и при Xbox 360 игрите, като в конкретния случай таблетът или телефонът ще бъдат продължение на стандартния контролер на конзолата.

Друг голям анонс извън игрите на Microsoft беше обявяването на Internet Explorer за Xbox 360.

Специфичното в случая е, че с помощта на Xbox SmartGlass потребителите ще могат да браузват на своя, за предпочитане огромен, телевизор, използвайки като средство за управление реагиращия на допир дисплей на таблета или телефона си.

Що се отнася до чистия игрален софтуер, то Microsoft до някаква степен успя да замаже очите на своите стари почитатели с демонстрации на Halo 4, Call of Duty: Black Ops 2, новия Tomb Raider и Splinter Cell Blacklist.

Dance Central 3 с участието на рапърът Ъшър, който демонстрира играта пред публиката пък ще задоволите почитателите на танцувалните игри. Следващите версии на Madden и FIFA ще се погрижат за настроението на спортно устроените играчи. 

Не трябва да забравяме също, че Microsoft се намира в преходен период що се отнася до своя конзолен бизнес. Xbox 360 е платформа, която е на пазара от 2005 година и макар да продължава да се продава изключително добре, е публична тайна, че софтуерният гигант работи върху наследник, чиято премиера ще се състои най-вероятно в края на 2013, или началото на 2014 година.

В този смисъл, с показаното на своята конференция Microsoft неминуемо ще успее да пласира своята платформа успешно в домовете на много нови потребители поне до следващото изложение Е3. Няма как да не признаем, че конзолата е изключително апетитен хардуер, съчетал в себе си всички модерни канони на забавление. При това на изключително поносима цена.

Другата истина е, че генералните промени трябва да настъпят следващата година и се надяваме Xbox SmartGlass да е само началото това, което Microsoft замисля за следващата генерация конзолни платформи.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Бай Спас 05.06.2012 | 18:34
И нито дума за представянето на новия Super Mario Bros, тц тц ;)
3 Соня СТ 05.06.2012 | 17:31
За да не изпада в подобни мерения на.... качества, Епъл си ги представя самостоятелно и прескача всички подобни форуми и изложения :)
2 мили ванили 05.06.2012 | 17:18
Изобщо не ми представлява интерес
1 София Павлова 05.06.2012 | 17:07
не ме забавляват някак

ТВ програма

Кино

  • Сега Стоичков документален филм...
  • 15:50 30 години от световното първенство...
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Днес на Игрите предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "НепознатиТЕ" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Кинти в небето" - екшън, комедия...
  • 22:00 "Уолдо" - екшън, комедия, мистерия...
  • 00:30 "Кралят на скорпионите: Книгата на...
  • Сега "Правила на перфектната булка" - с...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Дим да ни няма" - с уч. на Джеки...
  • 22:10 "Пълно ускорение" - с уч. на Мат...
  • 01:10 "Тежки престъпления " - с уч. на...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.