Sentimental Swingers разказват за сбъдването на музикалните си мечти

Певиците Рони, Вера и Деси се чувстват щастливи с това, което правят

по статията работи: Елена Кирилова | 29.11.2011 | 08:44
Sentimental Swingers разказват за сбъдването на музикалните си мечти
Мария Бикова

Ако трябва да опишем Sentimental Swingers с три думи, това са: Рони, Вера и Деси. Трите дами на суинга са изключително положителни, усмихнати и чаровни. В това се уверихме по време на срещата си с тях по повод участието им в Sofia Vocal Fest, което ще се състои на 3 декември в Studio 5.

С присъщата си скромност певиците ни разкриха какво е да живееш в България и да сбъдваш мечтите си, как се чувстват след първия рожден ден на Sentimental Swingers и какво се случва със страничните им проекти.

Участвате в първото издание на фестивала Sofia Vocal Fest. Тъй като акцентът му е поставен върху вокалното изкуство, разкажете коя как започна да пее и кога. Към кой стил се насочихте първо?

Деси: Мисля че бях на 14 години. До голяма степен Рони ми повлия – заведе ме при нейната учителка... Ако тя не се занимаваше с класическо пеене, може би и аз нямаше да го правя, тъй като бяхме най-добри приятелки като малки. Тя много се вълнуваше, че ходи на уроци и аз естествено много се запалих, затова тръгнах на уроци след нея. В началото, първите 7-8 години, се занимавах с класическо пеене. Естествено през цялото време съм слушала всякаква музика. Не мога да определя първия стил, по който съм се запалила. Обичах трип-хоп, джаз, фънк, соул. С тези неща съм пораснала и когато започнахме да се занимаваме с по-съвременна музика, започнах да се вълнувам и от по-модерни стилове – електронно звучене, broken beat.

Рони: При мен това дойде постепенно. От много малка съм се занимавала с музика и винаги съм се чувствала свързана с нея. Дойде един период в детството, в който трябваше да прекъсна заниманията си с пиано, защото заминахме за Либия, където прекарахме пет години. Когато се върнахме в България за мен най-естественото беше отново да се занимавам с музика, но вече бях изпуснала класовете в музикалното училище. Идеята да започна да се занимавам с пеене беше да се върна по някакъв начин в пътя на музиката. Никога не си се бях представяла като певица. Не ми беше цел. Постепенно, когато започнах да се занимавам с класическо пеене, много ми хареса.

Вера: Аз започнах да пея на 10 годинки, но след това, поради стечение на обстоятелствата, ми се наложи да спра. Всъщност започнах да пея сериозно преди година, година и половина. Ходех на уроци при Рони и по някакъв начин се върнах отново към пеенето. Макар самата постановка да е класическо пеене, ние директно минахме на джаз.

Вера, с какво си се занимавала в периода, в който не си пяла?

Вера: Учех и след това работих в сферата на финансите, икономиката и на кино продуцентството. Бях свързана по някакъв начин със сцената, но не толкова директно, колкото сега. Основното ми занимание сега е работата по Sentimental Swingers. Имам и някакви филмови проекти в главата, но те отстъпват някак по приоритет към момента.

Можеш ли да ни разкриеш нещо за тях?

Вера: Сега заснехме едно коледно предаване за БНТ. Направихме наше шоу, което е режисирано от съпруга ми. Той е кинорежисьор и сценарист. Ще можете да ни гледате на 25 декември от 22.30 ч.

Как се насочихте към суинга?

Рони: Бащите ни са виновни да бъдем отгледани с джазова музика. На Деси баща ѝ е музикант, моят също, преди да стане инженер. Докато бащата на Верчето е бил страшен меломан. Освен това ние се познаваме от преди, знаехме се и със секстета на Мишо Йосифов, защото сме работили заедно. Събрахме се все приятели, които се чувстват много добре, когато правят подобни неща. И тъй като сме три, естествено че най-удачната музика за нас беше тази. И трите много харесваме Andrews Sisters. Не беше самоцелно. Просто се събрахме и засвирихме суинг, защото се харесваме едни други и ни е добре заедно.

Правите много кавъри. Смятате ли един ден, когато натрупате повече материал, да заложите само на авторски парчета?

Вера: Такива категорични неща при нас май няма.

Рони: Някои песни от миналото са толкова хубави, че заслужават да бъдат показвани. Относно авторския материал - да, ще го увеличаваме. Въпросът е да се съберем. Много хора сме и това е трудна задача за нас.

Наскоро отпразнувахте с голямо парти първия си рожден ден. Как се чувствате след една година суинг?

Вера: Много щастливи, че това нещо работи, че всъщност съвместната ни работа създава такава енергия. Аз, като човек, който идва от работата в офис, се чудя как може да станеш сутрин, да се срещнеш с двете си най-любими същества и да започнеш обсъждаш някакви мечти, а те да станат истина. След това около теб започват да се въртят още хора, които също са повярвали на това нещо. И накрая то не само е истинско, но привлича и много хора. Всичко е наистина прекрасно!

На какво се дължи завърналия се интерес към суинга у нас?

Вера: На това, че музиката е жизнерадостна. Предполагам, че идва от самия ѝ заряд, защото е много положителен. Всеки има нужда от нещо положително, а музиката е нещото, което достига най-бързо до душата. Тя е най-краткият път към нея.

Рони: Хората обичат да се чувстват добре, а някак си навсякъде ни се насажда, че българите се чувстват зле. Проблемите ги има. Ние също не сме безпроблемни, не сме повърхностно весели и радостни. И ние имаме семейства, живеем в същата България, в която живеят всички останали. Аз например карам Лада и се чувствам екстра.

Вашият проект е един от малкото в България, които са изцяло положителни. Смятате ли се за, да го кажем, "светлото петно” на родната сцена?

Вера: Ние можем да говорим само за себе си, защото другите правят музика, каквато чувстват, че искат да правят. При нас така се подредиха нещата, че правим суинг – една много позитивна музика. Това ни зарежда и вероятно зарежда и публиката. Може би има и други "светли петна”. Ние се радваме, че правим това и че има хора, които се радват на работата ни.

Това първото ви фестивално участие като Sentimental Swingers ли ви е?

Деси: Не, бяхме на A to Jazz в Докторската градина, а също и на "Аполония".

На Sofia Vocal Fest ще видим ли нещо по-различно в сравнение с рождения ви ден?

Вера: Между рождения ден и фестивала беше заснемането на въпросното предаване за БНТ, което ни отне ужасно много енергия и време. За фестивала ще се опитаме да си усъвършенстваме движенията и танците. Нещо много по-различно няма да има, но всички, които са пропуснали рождения ден, ще могат да дойдат да ни видят на фестивала.

Какво се случва с другите ви музикални проекти?

Деси: Действаме и по тях. Януари месец ще ходим с Phuture Shock в Грьонинген на фестивала Eurosonic, благодарение на Националното радио. Това лято бяхме и на Exit. Правим парчета, но не толкова активно. Скоро трябва да издадем видеоклип към едно парче. Казва се "Sweet Loving” и е последният ни сингъл. С него спечелихме възможността да отидем на Eurosonic. Миналата година издадохме албум и като цяло сме доста бавни с албумите. Нямаме парчета за цял албум, но мислим да направим ремикси на стария. Смятаме, че ще бъде интересно.

Рони: Понеже, слава Богу, сме независими, никой не ни притиска с крайни срокове. Затова издаването ни е малко по-бавно. Имахме за цел средата на декември да издадем новия албум, защото сме го записали, но не е смесен. Има да се доработва. Аз междувременно родих. Някак си явно не му е времето точно сега. Иначе наскоро бяхме в Люксембург, за да свирим. Не свирим толкова често, защото контрабасистът ни замина да живее в Берлин, затова свирим, когато той се връща. Може би е по-реалистично първо да пуснем сингъл. Имаме няколко песни, които са напълно готови, но не сме измислили още какво точно искаме да направим.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Ани Г. 29.11.2011 | 08:53
Суинга е много готина и една от любимите ми музики. Май досега в България никой не е правил суинг, и то точно по този начин! :) Много им се радвам, да продължават все така напред.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно /п/
  • 16:30 Цветовете на гласа документален...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.1, еп.14
  • Сега "Черешката на тортата" - риалити
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.