Как да се подготвим, ако ни се налага пътуване в тежки зимни условия

Никога не тръгвайте без топли дрехи, изправен автомобил и пълен резервоар, съветват пътните полицаи

по статията работи: iNews.bg | 04.01.2017 | 15:08
Как да се подготвим, ако ни се налага пътуване в тежки зимни условия
iNews.bg / Радила Радилова

В близките дни се очаква почти цяла България да бъде обзета от сибирски студ, силни снеговалежи и бурни ветрове. В тази връзка от няколко дни институциите в страната апелират хората да се подготвят за настъпващите тежки метеорологични условия и да не планират никакви пътувания, ако това не е крайно наложително. От днес пък почти всички ведомства вече са заети активно с подготовката за посрещането на лютата зима. В тази връзка експертите от "Пътна полиция" разпространиха дълъг списък с правилата за безопасно поведение при усложнена зимна обстановка. Ето ги и тях:

Преди да тръгнете на път – проверете прогнозата

Задължително е още преди да тръгнете на път е да проверите каква е метеорологичната прогноза и какво време ви очаква по време на пътуването. От години е практика у нас, при опасно време, метеоролозите да обявяват предупредителен код. Тази информация може да откриете на сайта на НИМХ www.weather.bg, там има специална секция "Опасни явления". Ако има обявен оранжев или червен код, най-добре е да отложите пътуването, ако не е належащо.

Подготовка на автомобила

Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за зимния период – зимни гуми, вериги, въже за теглене, лопата, топли ръкавици, светлоотразителни жилетки и др. Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система на колата си, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.

Носете си топли дрехи, обувки и заредете колата с повече гориво

Зимата е непредвидима, възможно е да тръгнете с добро време, а само час-два по-късно всичко да се промени и да попаднете във виелица със снегонавявания. Възможно е да се стигне до затваряне на пътищата и да ви се наложи да чакате с часове в колата. При такава ситуация е важно да сте подготвени с топло облекло, подходящи обувки и ръкавици. Освен това винаги зареждайте автомобила си с повече гориво отколкото ви е необходимо за пътуването.

Внимателно избирайте маршрута си

Изборът на маршрут е много важен. През зимата избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство. Винаги следете пътната обстановка. Информация за нея може да се намери на сайта на АПИ, на дежурния им телефон 0700 13020 и онлайн приложението https://lima.api.bg/, както и на сайта на МВР www.mvr.bg.

Поведение на пътя

През зимата вниманието на шофьорите трябва да е силно изострено. Дори и на добре почистен път, е възможно да се попадне на участък, който е сенчест. При това положение е възможно да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е трудно управляем.

Ако обстановката е усложнена и има силен вятър и навявания, шофирането трябва да става бавно и внимателно, особено когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета.

Спазвайте указанията на компетентните органи и временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на "Пътна полиция" или на пътните служби чрез телефон 112.

Ако колата ви бъде затрупана, завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност газовете да влязат в купето и да ви отровят.

При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето ви и не използвайте аварийната лента – оставете я свободна за спасителните екипи! Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни паркинги и мотели.

По време на път следете за обстановката по радиото или интернет, ако тя се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. Там се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби.

При бедствено положение следете по радиото указанията на органите за пожарна безопасност и защита на населението. Ако сте в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

Първа помощ на попаднали в беда

Не се колебайте да окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Никога не разтривайте със сняг - тялото се преохлажда допълнително и кожата може да се нарани. При измръзвания се налага транспортиране на пострадалите до болничното заведение. Когато трябва да се придвижвате пеш, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарствата, които са ви предписани от лекар и топли напитки.

Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция "Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка. Според нормативната уредба се допуска снежно покритие в зависимост от различните нива и степени на поддържане, призовават още от полицията.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 4-сериен...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /12 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на японската...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.