Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се отчете за първите си два месеца дейност, съобщиха от контролния орган.
Агенцията беше създадена в началото на месец февруари, като в новата административна структура се вляха Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), Националната служба растителна защита, службата по зърното и фуражите, Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи (ЦЛОЗЗПФ), дейността на областните дирекции "Земеделие”, свързана с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци (ККППЗ), както и дейността на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.
В структурата на Българската агенция по безопасност на храните е включен и Център за оценка на риска като самостоятелно юридическо лице. Там ще се прави независима научна оценка на риска по отношение безопасността на храните, здравето на човека, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, както и добавките в храните и фуражите, генетично модифицираните организми, диетичните продукти.
Първата задача на агенцията беше да подготви стандарт за хляба. Той беше утвърден в началото на месец април, като се очаква от този четвъртък (21 април 2011 г.) в магазинната мрежа да се появи и насъщен, приготвен по рецептата. Стандартите важат за бял, типов и хляб "Добруджа".
За двата месеца от началото на съществуването си агенцията предприе и проверки на хлебопроизводители, фурни и пекарни, след сигнали, че 60% от производителите в сектора работят на сянка. Очаква се да бъде създаден и актуален регистър на хлебопроизводителите.
Предстои инспектори на БАБХ да тръгнат на проверки по обектите, регистрирани по Закона за храните. Скоро ще започне и обсъждането на стандарт за лютеницата като традиционен български продукт.