Априлци определено спечели нови почитатели

Как премина първият по рода си фестивал в града - на сланината и греяната ракия

по статията работи: Александър Македонски | 01.03.2011 | 16:25  12 Виж всички снимки

27 февруари, неделя.

Малката кола се вие по тесните и заснежени балкански пътища, внимаваме, но и същевременно бързаме, защото сме се запътили към град Априлци, където ще присъстваме на Празника на сланината и греяната ракия.

Нямаме очаквания, защото никога не сме ставали свидетели на нещо подобно. Алкохолни фестивали много, но празник на традиционното балканско огнено питие и нашенската сланина, няма. Нямаше.

Пристигаме и се отправяме директно към градския площад, където в 10:00 часа е предвидено началото.

Посреща ни тълпа от хора, скари, една огромно софра, която ни предлага всевъзможни вкусотии, типични за района на Априлци.

Издигната е и малка, кокетна сцена, на която едни след други излизат певци, местни музиканти и мили баби, които разказват хуморески.

Долу пред сцената пък се вият хора и за наше щастие музиката не преминава плавно от народна в поп-фолк, както сме свикнали да се случва.

Няма как да не удостоим богатата трапеза, която се обслужва от млади ученици. Разпитваме ги и се оказва, че те всички са ученици в местната гимназия по туризъм. Сами са приготвили ястията, като цели четири дни не са се откъсвали от тенджерите и тиганите, докато сътворят най-изкушаващите блюда, които може да си представите. И по техни думи, всичко е направено от местни продукти.

Греяната ракийка се лее безплатно и някои по-възрастни граждани вече са пострадали от прекомерната употреба. Ние също пробваме - идеална на градус, чудна на вкус.

Любопитството ни надделява и започваме да търсим най-добрия ракиджия. Не може да не го знаят. След кратко проучване, установяваме, че тази слава е лепната на дядо Киро.

На 78 години той е видял две и двеста, кани ни да му дойдем на гости и ни разказва на кратко как прави вълшебната си огнена вода:

"Най-добре е когато сливите се оберат на бързо, сложиш кашата в каца и около 30-35 дена оставиш да ферментира и да падне. Тогава вариш веднага. Без захар не става. Такива са ни сортовете вече."

"Есенно време правим доста салати, но най-доброто мезе си остава месото. Хубаво е и да има краставички, домати, туршиии. Сланината също и сега като дойде новата сланина в края на април, като втаса, много е хубава", обяснява още дядо Киро.

Веднага след него успяваме да засечем и кмета на Община Априлци - д-р Младен Пелов. Разпитваме го на кратко, кой е родил идеята, ще я бъде ли...

"Идеята беше изцяло на читалище "Светлина". Кв. "Ново село", което е най-голямото от четирите села, съставящи Априлци, си нямаше празник и с оглед на традициите на нашето население, да използва сланината като продукт, който винаги присъства в трапезата, решихме да го отразим."

"Заедно със сланината решихме да направим празника и на греяната ракия, защото нашите балканджии не са имали лозови насаждения, само са развивали овощарство и питиетата са ги правили от кюстендилска синя слива."

"Финансирането е от читалището, общината и местни бизнесмени. Бюджетът ни не е много голям и можем да си го позволим. Всяка година ще става все по-хубав празникът."

"Не очаквах толкова хора да дойдат, имаше над 500 души и повечето бяха гости на града, което е хубаво", разказва г-н Пелов, който е радостен от празника.

За нас остава хубавият спомен от фестивала, усмивките на хората, благата ракия и вкусните гозби. Забавата завършва с награда за най-хубавата сланина, а победителят печели малко прасе, с поръчение на следващия празник, пак да спечели.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Ани Г. 21.04.2011 | 15:04
Направо, само докато чета тази интересна статия, ми се иска да си пийна една греяна ракийка и да си нарежа салатка! Нашата народна кухня, създава истински традиции, особено на такива прекрасни места, като Априлци. Там, наистина е божествено. Ходила съм и на четирите меса, в Априлци и не мога да ги конкурирам. Мястото е много красиво, балкана, горите..всичко. Радвам се, че има такава традиция и се надявам догодина и аз да я "опитам". :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов и саможертва тв филм /2...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Ал Хайба тв филм /9 епизод/ (12)
  • 00:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:15 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 Отблизо /п/
  • 04:05 Зала на славата: Александра Жекова...
  • Сега "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Добрият доктор" - сериал, с.6, еп.3
  • 00:50 "Спирала" - сериал, с.3, еп.10
  • 01:45 "Приятели" - сериал
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.