€500 млн. за малките фирми в Източна Европа, включително и българските

Парите се отпускат от Европейския инвестиционен фонд в подкрепа на иновативни проекти

по статията работи: iNews.bg | 08.05.2018 | 16:30
€500 млн. за малките фирми в Източна Европа, включително и българските
pixabay.com

На общо 500 млн. евро за осъществяване на иновативни проекти могат да разчитат вече малките фирми от Източна Европа. Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит подписаха споразумение за увеличаване размера на гаранциите по линията InnovFin, насочена към развитие на иновациите. Целта е подобряване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни предприятия (МСП) и на малки дружества със средна пазарна капитализация в осем страни.

Новото споразумение ще позволи на УниКредит да предложи, чрез своите банки и лизингови дружества, допълнително финансиране на стойност 340 млн. евро за иновативни компании в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия. Заедно с първоначално подписаното рамково споразумение в размер на 160 милиона евро, МСП и дружествата със средна пазарна капитализация в гореизброените държави ще имат достъп до финансиране равняващо се на половин милиард евро.

Споразумението се осъществява с подкрепата на Хоризонт 2020, Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които са в основата на Плана за инвестиции за Европа.

Банките от групата на УниКредит в Босна и Херцеговина и Сърбия ще се възползват от подкрепата на гаранции, предоставени от ЕИФ по Хоризонт 2020, Програмата на ЕС за научни изследвания и иновации, а гаранционните споразумения с банките на УниКредит в България, Хърватия, Чехия и Словакия, Унгария и Румъния ще бъдат подкрепени от ресурси, идващи от ЕФСИ.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен отбеляза: ”Географският обхват на Европейския фонд за стратегически инвестиции е от първостепенна важност и по силата на днешното споразумение с УниКредит ще подпомогне шест страни от ЦИЕ. МСП в същите страни членки, както и тези в  две съседни държави могат да кандидатстват в УниКредит за кредити, гарантирани от бюджета на ЕС с цел стартиране и разширяване на техния бизнес.”

Главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Гилиберт заяви: "С увеличението на гаранционното споразумение обявено днес, повече от 500 иноватевни МСП ще се възползват от новите възможности за финансиране, предоставени от УниКредит в осем държави чрез 13-те дъщерни дружества на Групата. УниКредит може да разчита на своя опит в досегашното си споразумение с  InnovFin, силния фокус върху МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация, както и внушителната си мрежа от клонове в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с цел да развива компании с висок потенциал за ръст и да насърчава иновациите и предприемачеството. ”

Карло Вивалди, Директор на УниКредит за ЦИЕ подчерта: "По силата на увеличението на гаранционното споразумение, можем допълнително да подпомогнем развитието на иновативни МСП в държавите, в които групата присъства, като улесним достъпа до финансиране и подпомогнем местната икономика. С това още веднъж потвърждаваме нашата ангажираност при обслужването на клиенти в региона на Централна и Източна Европа.”

Увеличеното финансиране отговаря на стремежа и ангажираността на Европейския съюз да стартира бързо конкретни инициативи целящи ускоряването на кредитни и гаранционни споразумения за насърчаване на заетостта и растежа в ЕС.

Европейският инвестиционен Фонд (ЕИФ) е част от групата на Европейската инвестиционна банка. Основната му мисия е да предоставя подкрепа на европейските микро, малки и средни предприятия (МСП) в Европа като им помага да получат достъп до финансиране. ЕИФ проектира и разработва рисков капитал и капитал за растеж, гаранции и инструменти за микрофинансиране, насочени конкретно към този пазарен сегмент. В тази си роля, ЕИФ спомага за постигане на целите на ЕС в подкрепа на иновациите, научноизследователската и развойна дейност, предприемачеството, растежа и заетостта.

Европейският фонд за стратегически инвестиции е централен стълб на Плана Юнкер за инвестиции за Европа и има за цел да предостави гарантиране на риска при инвестиции в ЕС и да даде възможност на ЕИБ да инвестира в повече проекти като осигури допълнителни източници на капацитет за поемане на риск. ЕФСИ дава осезаеми резултати. Проектите и споразуменията, одобрени за финансиране по ЕФСИ, се очаква да осигурят повече от 248 милиона евро инвестиции и да подпомогнат почти 611 000 МСП в 28-те страни членки.

Програмата за гаранции InnovFin МСП е част от "InnovFin – ЕС финансиране на иновации", инициатива  по линия на Хоризонт 2020. Тя предоставя гаранции и контра-гаранции за дългово финансиране между 25 000 евро и 7.5 мил. евро, за да се подобри достъпа до кредити на иновативни малки и средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация (до 499 служители). Програмата за гаранции InnovFin МСП се управлява от Европейския инвестиционен фонд  и се осъществява чрез финансови посредници – банки и други финансови институции в държавите членки на ЕС и асоцииранети страни. На финансовите посредници по Програмата ще бъдат предоставени гаранции от ЕИФ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.