73-ма данъчни служители са уволнени заради корупция

Не бива да има опрощаване за сумите, които майки дължат на държавата, смята шефът на НАП

по статията работи: Нели Минчева | 20.05.2011 | 10:21

През миналата година 73-ма данъчни служители са уволнени заради сигналите за корупция, получени на горещата линия на Националната агенция по приходите (НАП).

Това обясни на въпрос на iNews изпълнителният директор на институцията Красимир Стефанов в ефира на TV7.

По думите на Стефанов има и четирима данъчни, които са получили тригодишни ефективни присъди заради обвинения в корупционни практики.

"За да се бориш с корупцията, трябва да признаеш, че я има. НАП е една от държавните администрации, където действаме без компромис в това отношение", заяви той.

По отношение на събираемостта на данъците Стефанов коментира, че трудности от началото на тази година НАП изпитва със събирането на осигуровките. Причината не е лошата работа на данъчните, а нереалистичният бюджет на Националния осигурителен институт (НОИ), бяха думите на Стефанов.

За да бъде увеличена събираемостта на данъците, НАП ще продължи да включва касови апарати директно към системата на агенцията. След аптеките, които до 31 август 2011 г. ще трябва да включат апаратите си към системата на НАП, вероятно ще дойде редът и на търговците с акцизни стоки, допълни още той.

Шефът на НАП коментира още и въпроси, свързани с обезщетенията, които майки са получавали в нарушение на разпоредбите. Президентът на България Георги Първанов предложи тези суми да бъдат опростени, но препоръката на Красимир Стефанов е средствата да бъдат събрани от Националния осигурителен институт, като дори може да се помисли и за наказателни лихви.

Става дума за 5 млн. лева, които около 6 хил. души са получили под формата на обезщетения за майчинство, докато децата им са ходели на детска градина и ясли. По закон майките нямат право на обезщетението, ако децата им са в детско заведение, въпреки че срокът за получаване на майчинството още не е изтекъл.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


36 Станимира Георгиева 20.05.2011 | 14:59
"По отношение на събираемостта на данъците Стефанов коментира, че трудности от началото на тази година НАП изпитва със събирането на осигуровките. Причината не е лошата работа на данъчните, а нереалистичният бюджет на Националния осигурителен институт (НОИ), бяха думите на Стефанов." Сигурно и това беше повод да махната Христова, защото точно за тези нереалистични бюджети се говореше и как са невъзможни за изпълнение. Да видим новият шеф на НОИ, който и да той, какви "реалистични" бюджети ще измисли и той :)
35 Мариана . 20.05.2011 | 14:45
Няма какво да виним майките, всеки ден ставаме свидетели на какви ли не измами в огромни размери и всичко остава ненаказано. В една държава, където детските надбавки са безсрамно ниски, няма места в детските градини, майките биват дискриминирани и нямат особено добри алтернативи за работа по време на майчинството си, подобни неща, за мен лично, са оправдани. Първанов може и да си прави евтина реклама на гърба им, но предложението му е напълно адекватно.
34 Ива Хинова 20.05.2011 | 14:40
Всички контролни органи в тази държана са корумпирани (ДВСК, данъчни). Практиките, за които говори Златка са ежедневие просто и то навсякъде. Уволнили са въпросните 73-ма, защото утре на тяхно място ще сложат нови такива, само че близки на някой друг, които отново ще бъркат в кацата с меда. Изрядни проверки има, но те се случват само пред камерите на разни телевизии... Всичко в тая държава е поза!
33 Златка Стоева 20.05.2011 | 14:39
Много родители се принуждават да работят нискоквалифицирана работа в чужбина, за да осигурят на децата си прилично детство, понеже нашите държавници не могат.
32 Draga Mateeva 20.05.2011 | 14:38
Пролет Генадиева е много права. Правителството не се грижи достатъчно за майките. Много млади семейства с малки деца едва свързват двата края при положение, че и двамата родители работят. Често децата се оставят за отглеждане от баба и дядо, а майките се връщат на работа на втората година от майчинството.
31 V D 20.05.2011 | 14:38
Защото Живка после кой ще ги избере да управляват пак? Те най-лесно се манипулират. Дай им дърва, пари и кебапчета и са готови да пуснат плика в урната. Значи всички можем да работим и да си плащаме сметките, ромите обаче не. Нищо лично, но не е правилно.
30 Живка Илиева 20.05.2011 | 14:35
Как така опростиха сметките за електричество в ромските квартали, а не можаха да направят това с парите на майките?! Как човек да се чувства ощетен в тази държава и да има стимул да остане...
29 Петър Стоянов 20.05.2011 | 14:30
Една данъчна проверка, трябва да се извършва от минимум четири човека, от различни институции! Един от данъчното, един полицай, човек от общината и случаен свидетел, и това да бъде на ротационен принцип. По този начин ще се избегне до голяма степен наличието на корупционните практики, при проверки на различен тип търговски обект, специално за издаването на касови бележки и фактури.
28 Стамена Георгиева Георгиева 20.05.2011 | 14:29
Наближават избори и е напълно нормално да започнат още повече да ни настройват едни към други. Постоянно се плюят и стават доста смешни особено в парламента. Не разбраха ли, че каквото И да правят и да говорят ние пак няма да им вярваме, защото виждаме в какво положение е държавата, и какво са променили, а то е едно голямо НИЩО.
27 Златка Стоева 20.05.2011 | 14:27
73 са твърде малко на фона на реалния брой корумпирани данъчни служители. Преди работех в магазин, където би трябвало на всеки клиент да се дава касова бележка, но шефът не позволяваше (независимо, че отговорността и глобата от една евентуална проверка се падат на служителя). Веднъж дойде една проверяваща и започна да се кара, да заплашва, че ще пише акт. Дойде шефът, предложи й да си напазарува неограничен брой стоки за без пари тогава и всеки следващ път когато идва. "И край на предаването."
26 Ани Г. 20.05.2011 | 14:20
Така е, те винаги са контра, червените политици! Сега се прави на добра душа, и ще опростява дългове, демек насочва пак мислите ЗА партията към която е принадлежал сто века! Той самият е на 200, така че вече му е време да се маха!!
25 V D 20.05.2011 | 14:15
73-ма по малко казваш Георги, а колко много са тези, които са останали и още не са разкрити? Може сега да са уволнени но това не означава, че няма пак да се намърдат някъде, където пак да правят каквото си поискат и да ощетяват държавата и най-вече нас, защото ние сме държавата.
24 Илиян Илиев 20.05.2011 | 14:11
И в подкрепа на тезата си за популизъм от страна на президента, ще кажа, че ако правителството беше на тройната коалиция, той нямаше да си позволи да опрости никакви дългове. Ама нали ще направи мръсно на ГЕРБ защо да не го направи.
23 Петър Стоянов 20.05.2011 | 14:06
Схемата е просто! Идва ти данъчна проверка и ти спира работата, докато тече тя. Няма да намери нищо в повечето случаи, защото си изряден от всякъде като един нормален средностатистически бизнесмен. И за спрат проверките, които ти блокират цялата работа и счетоводството, се принуждаваш да им плащаш на тези хиени!
22 Станимира Георгиева 20.05.2011 | 13:55
Извинявай де, Георги не Данчо :)
21 Станимира Георгиева 20.05.2011 | 13:32
Данчо, за тебе какво значи понятието "нормална европейска държава"? Да не мислил, че например, в Франция няма корупция или в Италия или Германия? Там е най-голямата. А тези 73-ма плъха, са само капка в морето, защото цялата система е силно напоена с корупция от най-горен етаж. Всичко се стича надолу по "отходната тръба" и цялата помия се стоварва върху нас!
20 Георги Петров 20.05.2011 | 13:13
Браво! 73-ма паразити по-малко в държавата. Как ми се иска изведнъж цялата корупция да изчезне от държавата и да станем една нормална европейска страна. Не искам да стигаме Германия по стандарт на живот, но просто да бъдем една чиста и честна държава. Такива сме били след освобождението и политиците управлявали България са нямали нищо общо със сегашните.
19 Пролет Генадиева 20.05.2011 | 12:22
Той няма какво да опрощава, има си закон и там всичко си пише, но както и да е , няма да говоря повече, за да не обидя някои и да стане по-лошо. Само искам да кажа на държавниците, да помагат на майките и семействата, защото накрая ще обезлюдее България и няма да има хора, ще останат само пенсионерите, а младите ще избягат. Спрете за малко с вашите глупости, които не засягат народа и вижте хората си, за да не си останете самички в Република България.
18 Данчо Георгиев 20.05.2011 | 12:14
Нека да оставим тълкованието на закона на юристи и адвокати. Мисля, че се задълба прекалено много в материята. Президентът на републиката - Георги Първанов ще Ви опрости дълга към държавата, млади майки! Ако беше и кандидат за президент, щях да си помисля, че това е част, от предизборната кампания, но в неговия случай - това е последен мандат!
17 М. Иванова 20.05.2011 | 12:13
А не ли редно, да се излъчи и по новините и да не го пише само в Държавен вестник, защото са малко хората, колко са тези, които го четат и следят промените в закона. Много малко, само тези, които работят със закони и им трябват. Няма как една майка да чете ежедневно вестника и да знае всичко, те са длъжни да осведомят всички за всяка една промяна. О, определено, ако имаше да дава над 1000 лв, щеше да си мълчи като мишка в някои ъгъл, ще ме извините за израза, но е така. И аз не съм майка, но познавам много майки и виждам как МИЗЕРСТАВАТ, заради закони, промени и липса на пари, а децата им са прекрасни.
16 Криси Митева 20.05.2011 | 12:09
Borislav, така е, факт. Но все си мисля, че придаването на малко повече публичност особено по тези въпроси, би било добре. Майките едва ли им се занимава с четенето на "Държавен вестник" докато сменят памперси и правят пюрета :)
15 Ани Г. 20.05.2011 | 12:03
"Аз съм категорично против да платя, защото не съм нарушител на законите. В член 53, алинея 4 пише, че децата не трябва да са настанени в детско заведение. Ние го тълкуваме, че не трябва да е настанено в дом за деца, а не в детска ясла", каза Теменужка Йорданова." Това е извадка от статия на друг сайт, но тук наистина става много смешно. Самото понятие "детско заведение" би трябвало да навежда на мисълта, че това е детска градина или ясла! Не може да е дом за деца, защото ако беше такъв щеше най-малкото да звучи като "заведение за отглеждане на деца в неравностойно положение" или нещо подобно :)
14 Borislav Bonev 20.05.2011 | 12:03
Не се карайте! За промените в закона си има специален вестник, за тези които не знаят - "Държавен вестник". Той няма само информационна функция. С излизането на определен закон в този вестник - автоматично въпросния закон влиза в сила. Така че, когато се обнародва в "Държавен вестник" въпросния закон - считайте, че е влязъл в сила.
13 Криси Митева 20.05.2011 | 11:58
Напротив, Илиян закона е длъжен да уведоми всички нас за промените, които търпи. Противозаконно е тихомълком, да с е променят законите и след това да има елемент на изненада!! Кака Noq, не знам дали си семейна или имаш детенце, но ако ти беше на тяхното място и дължеше 1000 и кусур лева, едва ли щеше да мислиш по същия начин? http://novatv.bg/news/view/2011/04/01/14250/Facebook-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-/undefined
12 М. Иванова 20.05.2011 | 11:50
http://www.abccommunication.eu/St2.html Ето тук може да видиш Как Ноя, има написано.
11 Пролет Генадиева 20.05.2011 | 11:46
Пак ще си говорим, когато станете родители и се принудите, да оставите детето си на ясла и да ходите на работа. Много е лесно да се пише тук и да се обвинява, а кой вижда гадната реалност, колко майки успяват, знаете ли как живеят, не! Когато имате деца ще разберете, няма оправдание за незнанието, но и държавата няма оправдание за подигравателните детски и майчинство.
10 Kaka Noq 20.05.2011 | 11:44
Вие знаете ли колко време е платеното майчинство в други страни в Европа?
9 Илиян Илиев 20.05.2011 | 11:38
С чужда пита помен прави. В случая президентът поощрява некоректните към държавата и наказва коректните. Не става така. Законите трябва да се спазват, а незнанието им не е извинение.
8 Иванка Иванова 20.05.2011 | 11:34
А относно оправданията, там сме царе, то е ясно, няма по-добри от нас в извиненията и измъкванията.
7 Иванка Иванова 20.05.2011 | 11:33
Кака Ноя, не трябва да се опрощават дългове, а тогава, защо майките са принудени да пускат децата си, след първата година на ясла? Кой ги кара да се връщат на работа и да не гледат децата си?
6 Kaka Noq 20.05.2011 | 11:18
Няма такова безумие... гледах интервю на една от майките, която каза: "Ние откъде да знаем, че детските ясли се водят детско заведение?" Е, какво е? Зоопарк ли? Всеки гледа да мине метър, а като го хванат, изведнъж става много честен и обиден. Не трябва да се опрощават дълговете, това е моето мнение.
5 V D 20.05.2011 | 11:09
Винаги така се получава в нашата държава. Преследват и тормозят обикновените хора, които едва свързват двата края, а престъпниците никой не ги закача. Толкова корумпиран народ сме, че нямам думи просто. Всеки гледа да прибере възможно най-много пари за негови облаги и не му пука за другите. Така никога няма да се оправим, дори ще затънем още.
4 Криси Митева 20.05.2011 | 10:51
Този закон, който е съвсем НОВ и за който почти никой не разбра кога е приет, да не говорим, че самите майки абсолютно никой не ги беше предупредил, че нямат право на обезщетения, когато децата им започнат да ходят на ясла или детска градина, в момента заради него течат много дела срещу държавата и НОИ заведени именно от майките! Как може, поне с едно предупредително писмо да не ги уведомят за промяната на закона, те са си в правото , защото като цяло знаят че все още са в майчинство и имат право на паричните субсидии! Какво е това безумие, как може да точат лихви точно от майките, дето така или иначе не могат да работят докато си гледат децата и изнемогват със семейния бюджет! Малко ли си корумпираните престъпници в тая държава, че да не могат от тях да търсят наказателна отговорност!! Къде се е чуло и видяло, в коя нормална европейска държава, правителството иска да глобява майките за парите които му отпуска!!? Абсолютно безумие!
3 Свилен Терзиев 20.05.2011 | 10:51
Разберете идват избори и всеки се опитва да печели симпатии по всякакъв начин. А за изборите е нужен популизъм. Сега остава да се наредят и дедесарите за амнистия и картинката е пълна.
2 Стамена Георгиева Георгиева 20.05.2011 | 10:45
Браво на президента Първанов, това е едно добро решение от негова страна. Всички си мислят, че е много лесно едно дете да свикне в детска градина или ясла, и щом е пратено там, то може да седи мирно и кротко, а майките да започнат работа. Не всички деца свикват лесно с тези заведения и искат при майките си. Как могат да работят и по никое време да им се обадят от детската градина да отидат да го приберат, и те да тръгнат? Я малко се замислете?
1 М. Иванова 20.05.2011 | 10:30
Така, като гледам, за майките и децата, няма какво да се направи, не може да им се даде, но пък може да им се вземе. Майките са принудени, да пускат по-рано децата си на ясла и вместо две години майчинство, те използват една, защото нямат пари, за да си покрият разходите и да гледат децата си. А още по- интересно ми е как изведнъж, два министъра си подали оставката, това започнало да се случва, хванали този , а сега и данъчните. Много интересно, все пак идват избори. :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /32 епизод/
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.