Freelancer – една алтернатива за всеки

Да надникнем в света на свободната работа с проекти

по статията работи: Цанка Донкова | 24.11.2013 | 11:49

Работата – нещото, без което човек не се чувства пълноценен. Но в днешно време, когато хората все по-трудно намират подходящо работно място или когато искат повече свобода и допълнителни доходи, се намират и алтернативни решения.

Пример за това са все по-популярните freelancer-и. По принцип това са хора или фирми, които работят по проекти, за точно определено време. Те нямат трудов договор, нямат офис и им се заплаща за часовете, през които са работили.

Пример freelancer-и са уебфирми, адвокати, учители и други. Повечето freelancer-и се занимават с проекти в свободното си време, но има и такива, които изкарват прехраната си така.

Но за да вникнем повече в същността на freelancer-ите, трябва да навлезем в техния свят.

Какви умения трябва да притежава един един човек, за да стане freelancer, какви са плюсовете и какви – минусите в работата му, са само част от нещата, които е добре да знаем.

За целта ви представяме двама специалисти – Господин Бодуров и Атанас Добрев. И двамата се занимават с програмиране, а от няколко години се изявяват и в областта на "фрилансването". Господин има зад гърба си 3 години опит като freelancer, а Атанас – 5.

Гледната точка на Господин по отношение на работата му като freelancer е, че на първо място човек трябва да е дисциплиниран, за да завърши започнатото.

1115373"Други важни умения са, разбира се, и работа с клиентите", споделя той и допълва, че за един IT проект "хората, които се занимават с това, трябва да са едновременно програмисти, ръководители, support, маркетинг и прочие".

Господин отчита плюсовете и минусите и за работодателите, и за наетите. Плюсовете за фирмите са доста големи, тъй като наетите на постоянен договор нямат голяма мотивация, за разлика от останалите.

"Минусите обаче са, че повечето freelancer-и гледат да претупат работата, защото заплащането е по-ниско и искат да направят максимално количество проекти", разказва Господин. А относно самите freelancer-и положителното за тях е свободата "да не бъдат затворени в офиси и да имат шефове с разклатени нерви". Не без значение е и опитът, който се натрупва.

Като минуси програмистът отчита сезонността на работата и по-ниското заплащане на час, а понякога и прекалената заетост. Все пак от голямо значение е и подходът, с които се намират и задържат клиенти. Човек трябва да умее да се рекламира сам.

"Повечето freelancer-и намират клиенти чрез познати или бивши клиенти, които ги препоръчват. Чувал съм и за хора, които често пращат емайли до големи фирми, като ги сондират дали имат нужда от хора по нови проекти", посочва Господин и разказва за личния си опит.

"Лично аз съм градил репутацията си със здрава работа и добри отношения с хората, с които съм работил. Човек не трябва да забравя, че това е просто бизнес и да не намесва личните си проблеми в него", разказва Господин.

Като цяло мнението на Атанас, който също е програмист, не се различава от това на Господин. За него също е важна дисциплината, но и добавя, че трябва да се знаят тънкостите на сферата, в която ще се фрилансва.

1115374

"Човек не трябва да се побърква, когато трябва да работи сам. Да няма нужда от чужда помощ при справянето със задачите. Да не е човек, който се разсейва лесно. Да умее да комуникира от разстояние", разказва Атанас.

Като плюсове той отчита, подобно на Господин, многото свободно време. Но добавя, че тъй като един проект отнема средно 2-3 месеца, се получава голямо разнообразие, което е интересното.

"Ти сам избираш по какво да работиш, а не каквото ти каже шефът. Нямаш "началници", но пък нямаш и колеги, което е един голям минус. Можеш да работиш от вкъщи или където си искаш, някои хора обичат домашния уют", разказва Атанас.

Сред минусите обаче се нарежда и липсата на осигуровки и други социални придобивки. "Трябва сам да си поемеш тези разходи", посочва той.

Неговият подход за намирането на клиенти е с компромиси и гъвкавост. "Влезеш ли един път в тези среди, клиенти се намират по-лесно. Защото ако си добър, то клиентите започват да те препоръчват на други клиенти и т.н.", споделя програмистът и добавя, че "друго важно нещо е да бъдеш склонен на много компромиси с първите няколко клиенти, докато си изработваш име във freelance средите".

Въпреки че freelancer-ите набират все по-голяма популярност, те все още нямат една обща организация, но пък "има много сайтове за freelancer, стига човек да потърси", споделя Атанас. А Господин разказва за платформа в САЩ, с която се поддържа състезателния дух при freelancer-ите. Принципът е, че всички проекти, които биват пуснати са под формата на състезания. На базата на някакви предварително зададени критерии се прави класиране. "Първите да кажем от 3 до 5 човека получават заплащане за труда си, след което фирмата, дала проекта може да избере от тези 3 до 5 решения и да използва някое от тях", обяснява Господин и добавя, че клиентите са от ранга на Пенгатона, НАСА, ФБР, Google, Facebook и Яндекс (Руският еквивалент на Google) и т. н.", допълва той.

Така, независимо по какъв начин си изкарвате прехраната, винаги е добре да имате няколко резервни варианта. А freelancer-ите са една добра алтернатива.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.