След пандемията и като цяло в туризма се внасят кадри от трети страни извън Европейския съюз.
От Македония и Сърбия – сервитьори, тъй като няма езикова бариера. Другите се използват за хигиенисти, готвачи, помощник-готвачи, помощник-бармани.
В хотелиерството се вземат за камериерки. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
"Най-много внасяме от Турция, Киргизстан, Узбекистан, Молдова. Сега вече имаме оферти от Филипините. Между 20 и 30% от персонала ни е нает от трети страни", посочва той и добавя, че на този етап от Виетнам все още няма заявки.
Ние предпочитаме да работим с български персонал, но липсата на кадри ни принуждава да вземаме отвън.
"Всичко е по-сложно с чужденците – езиковите бариери са големи, начинът на работа, на който са свикнали да работят", казва Алибегов. Той пояснява, че те нямат проблем с трудовата дисциплина и натоварване, но съществен проблем се оказва езиковата бариера, тъй като болшинството от тях не знаят езици.