БНБ: КТБ АД не е фалирала

Това е голяма, важна банка и е много важно да се опитаме да я стабилизираме, за да може да се върне към нормална дейност, заяви управителят на БНБ Иван Искров

по статията работи: iNews.bg | 20.06.2014 | 13:52

КТБ АД не е фалирала. Това заяви управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров на извънредна пресконференция.

"Нека не си бутаме къщата, без да има никаква необходимост", призова Искров. Той увери, че вложителите в банката няма от какво да се притесняват за парите си. "Нека да не се спекулира."

Иван Искров подчерта, че няма никакво отношение състоянието на КТБ АД към валутния борд и призова да не се правят такива спекулации повече. Решението на УС на БНБ се състои от няколко точки. На първо място БНБ поставя КТБ АД под специален надзор за срок от 3 месеца. Назначени са двама души за квестори – Христина Стамева и Славяна Данаилова.

УС на БНБ спира за 3 месеца изпълнението на всички задължения на банката и ограничава дейностите ѝ. Отстранени са членовете на Управителния съвет – четиримата изпълнителни директори Георги Христов, Илиан Зафиров, Александър Панталеев, Орлин Русев, както и членовете на Надзорния съвет – Цветан Василев, Светозар Сурлеков, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди, Файсал Амур Мохамед Ал-Риями и Любомир Денев.

Искров подчерта, че Министерският съвет в лицето на премиера и министър Чобанов са запознати и БНБ има пълната подкрепа на правителството за излизане от тази ситуация. "Това е голяма, важна банка и е много важно да се опитаме да я стабилизираме, за да може да се върне към нормална дейност", каза още управителят на БНБ.

Управителят на БНБ обясни, че тегленията на средства от банката от понеделник насам са предизвикани от зачестилите се информации в медийното пространство около КТБ АД. Това наложило и излизането на Централната банка с официално съобщение за това, че КТБ АД е с висока ликвидност. Припомняме, че с такова становище излязоха и от Асоциация на банките и Комисията по финансов надзор.

"Призовахме всички отговорно политически и медийни фактори да бъдат изключително внимателни, когато се говори за банката. Веднага имаше реакция, още същия ден намаляха тегленията, така че нямаше да се стигне до днешната пресконференция, ако не се беше появила анонимката, което е обратно на призива на отговорност", подчерта Искров.

Той подчерта, че въпросното анонимно писмо за обвинението срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, е изчетено в ефир от национална медия, без да се е допитала първо до БНБ и прокуратурата.

"Трябва да сме внимателни, когато говорим за банка. Много държави и банки завиждат за състоянието на българския банков сектор и сами да си обърнем лодката означава, че сме неподготвени и не знаем какво правим", категоричен бе гуверньорът.

По думите му въпросната анонимка си е свършила работата.

"Като видите какво е написано, как се борави с лоши кредити, става ясно, че не е писано от човек, който разбира от банков надзор... Именно затова беше ударен подуправител с анонимка, да се раздуха ситуацията, за да се стигне до днешната пресконференция", каза Искров.

Управителят на БНБ каза още, че някои фирми може да изпитат затруднения, тъй като банката е с прекратени към момента операции. Според него обаче не е било необходимо хората да се плашат и да ходят да си теглят парите.

Той обясни, че квесторите ще разгледат всички кредити, като призова да се прави разлика между надзор, одит и оперативно-издирвателни следствени дейности.

"Всички операции на КТБ АД са консервирани. Няма никаква необходимост хора да ходят да се редят на опашки. Разбира се, че банката през това време има кредити, които се обслужват. Огромната част са експозиции, по които носи доходност", коментира Искров.

От БНБ казаха, че 3-те месеца се отнасят за отнемането на правата на акционерите. Иначе в максимални кратки срокове, квесторите ще разгледат случващото се и ще извършат съответните дейности.

Той посочи, че предстоят разговори с акционерите, сред които и руската компания ВТБ. По думите му, когато се потвърди интерес от акционерите и те осигурят съответната подкрепа, банката ще възстанови извършването на операции. До тогава се налага да изчакат всички. Преговорите може да завършат както за ден, така и за седмица, добави управителят на БНБ.

"Междувременно този, който ви плаща заплата ще отиде в друга банка и ще ви плаща заплатата", каза още Искров.

Относно нужната подкрепа към КТБ АД, тя ще бъде изчислена от квесторите, които ще преценят състоянието и кредитния портфейл.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


39 maria stamatova 20.06.2014 | 22:54
Абе, нищо страшно няма! Не се безпокойте, Пеевски и Василев няма да пропаднат. А ние, дето нямаме пари в тази или в друга банка, пък съвсем не ни засягат тези работи. Така че, спете спокойно...
38 tedka todorova 20.06.2014 | 17:38
Определено трябва да се успокоят.
37 tedka todorova 20.06.2014 | 17:37
"Това е голяма, важна банка и е много важно да се опитаме да я стабилизираме, за да може да се върне към нормална дейност", каза още управителят на БНБ - ще стане, но трябва малко търпение.
36 Митридат Египетски 20.06.2014 | 17:35
това е много важно , много успокояващо
35 Petur Marinov 20.06.2014 | 17:14
трябва да се успокоят хората вече
34 Ivko Pivko 20.06.2014 | 17:10
който мисли,че е фалирала се чуди какво да измисли.
33 криворазбрана цивилизация 20.06.2014 | 17:00
Хората трябва да са спокойни, парите им няма да изчезнат, това е за подсигуряване именно на тях,да видят че под надзора на БНБ нещата няма да са по-различни.
32 Натали Виденова 20.06.2014 | 16:44
всички сметки в ктб за замразени за три месеца докато трае надзорът на БНБ. Не е краят на света. Нали става дума за спестяванията на хората - те няма да се загубят а и това не са пари от които хората имат нужда сега на момента. няма страшно, никой няма да им ги бутне.
31 visoko naprejenie 20.06.2014 | 16:36
Няма да е лесно да фалира, дано да не се стигне до там,че проблеми за хората много ще има,а и за цялата банкова система в България
30 Натали Виденова 20.06.2014 | 16:25
КТБ АД е четвъртата по големина банка у нас. Няма как ей така да фалира. Това е невъзможно. Много е долно как медиите на Пеевски се опитаха да разклатят доверието в нея, само че усилията им ще ударят на камък.
29 Вилислава Георгиева 20.06.2014 | 16:12
Всички го казват и всеки един след като лично е засегнат по някакъв начин, трябва да се информира и то добре, а не пъвосигнално да реагира. Утре може да кажат, че идва края на света, пак ли всички ще се втурнат примерно да копаят дупки или да градят кули.
28 Lady Blossom 20.06.2014 | 16:10
Всички беше много шум за нищо и целеше точно ей това - да накара хората да се колебаят!
27 Наталия Радева 20.06.2014 | 16:10
Но хората, ако бяха по информирани и не се доверяваха толкова сляпо на медиите и бяха попитали реално какво се случва нямаше да се стигне до това положение и въпреки всичко, пак няма опасност Пеевски не успя провали се за пореден път.
26 Bright Light 20.06.2014 | 16:09
Дам, на някои места хората казаха, че изобщо не е имало такова нещо:) Но по-важното е, че БНБ каза явната истина,а не някакви МЕДИЙНИ спекулации - КТБ е стабилна. Сега просто ще се изчака явно да мине този чисот медин скандал, който се отрази до някаква степен само на КТБ. Но нека не забравяме, че това е една от най-големите и сигурни банки у нас
25 северно сияние 20.06.2014 | 16:09
Родната ни банкова система е напълно стабилна и правилно балансирана. повечето ни банки могат да се похвалят с високо ликвидни активи особено ктб. каквито и нови собственици да има тя - веднага ще предложат най-доброто за гражданите
24 Наталия Радева 20.06.2014 | 16:08
И от БНБ и от днешната пресконференция за пореден път се обясни, че опасност за парите на хората няма, подбирайте си кой медии да четете и на кого да вярвате, не всички ви мислят доброто, както се видя в случай, заради кого в тази масова психоза, паника и дезинформираност, заради дебелото момче.
23 Lady Blossom 20.06.2014 | 16:08
Искров подчерта, че Министерският съвет в лицето на премиера и министър Чобанов са запознати и БНБ има пълната подкрепа на правителството за излизане от тази ситуация. "Това е голяма, важна банка и е много важно да се опитаме да я стабилизираме, за да може да се върне към нормална дейност", каза още управителят на БНБ."" - Разбира се. Банката е сигурна и наистина много няма никакъв смисъл от цялата тази паника.
22 Anna Vasileva 20.06.2014 | 16:07
как ще фалира за един ден :))
21 Bright Light 20.06.2014 | 16:07
Най-важното е, че банката си остава здрава, а това е нормална постъпка с оглед медийната кампания и война, които се водят. Не биваше да се стига до тук, но хората се подведоха под големия медиен скандал и война
20 emanoil momchev 20.06.2014 | 16:07
Това е важно да разберат всички клиенти и вложители на КТБ, банката не е фалирала, потвърждава го и управителят на БНБ Иван Искров, нека стихне напрежението.
19 Анжелина ЖУЛИ 20.06.2014 | 16:04
"Той увери, че вложителите в банката няма от какво да се притесняват за парите си. "Нека да не се спекулира."- Точно това е, че всичко това беше един медийан спекулация и фарс, които не престават и досега!! Нарочно машина Пеевски за медийни битки се е задействала срещу Василее и банката. Това съществво не трябва да бъде в Парламента нито час повече!!
18 Silvi Milenova 20.06.2014 | 15:51
твърденията за опашки пред банката май не са истина
17 Desislava Stoyanova 20.06.2014 | 15:20
Абе как толкова лесно ще фалира банката за 2 дена покрай историите с Пеевски,чак пък толкова не ми се вярва.
16 teniente castillo 20.06.2014 | 15:04
Всичко това се случва заради подхвърлената партенка в медиите на Пеевски и последвалите няколко хиляди статии след това. С толкова много материали против банката, подкокоросаха хората да си теглят парите.
15 qnko qnev 20.06.2014 | 14:57
Добре, че направиха пресконференцията отново клиентите да чуят и да бъдат спокойни.
14 Митридат Египетски 20.06.2014 | 14:46
много важно уточнение
13 qnko qnev 20.06.2014 | 14:27
Разбира се, че не е фалирала. Аз мисля, че много скоро ще се върне към нормална дейност. Трябва да се спре с всякакви спекулации.
12 otec natanail 20.06.2014 | 14:24
Пеевски нанесе сериозен удар по тази банка .Клиентите и масово се притесняват от това, което се случва , а не бива, защото това масово теглене на пари от там , може да има последствия !
11 otec natanail 20.06.2014 | 14:23
И аз така мисля ! Трябва да се спре тази психоза при хората, че банката ще фалира . Тя не е фалирала и с помощта на БНБ това няма да се случи !
10 meden rudnik 20.06.2014 | 14:22
КТБ няма да фалира . Вече е под контрола на БНБ и това е добре за нея . Нека клиентите не се заблуждават от спекулациите, които внесе Пеевски, за да постигне желаната си цел за фалит на банката !
9 Митридат Египетски 20.06.2014 | 14:20
много важно обръщение на Искров, наистина идва в ключов момент
8 Viktor Ivanov 20.06.2014 | 14:10
Всичко това, което се изговори срещу Цветан Василев са спекулации и опити да се очерни името му и да се подрони авторитета му, банкерът е честен и почтен човек и изключително всеотдаен, той спомогна за разцвета на футбола у нас и в никакъв случай няма да остави КТБ да фалира.
7 Jana Kirova 20.06.2014 | 14:08
Естествено, че КТБ не е фалирала, няма и да фалира, това е банка с традиции и доказани практики, още повече, че я управлява способен и достоен човек, Цветан Василев е най-добрия банкер и в неговите ръце банката е в безопасност.
6 Кристина Минкова 20.06.2014 | 14:08
Така е,хората трябва да знаят от първо лице какво се случва,но е създадено изкуствено това и Искров го каза.
5 Митридат Египетски 20.06.2014 | 14:07
И БНБ го каза, и Левон Хампарцумян
4 Кристина Минкова 20.06.2014 | 14:06
Искров е много прав,някой насила се опитва да съсипе институциите в страната.
3 dancho danchev 20.06.2014 | 14:06
Нека клиентите на КТБ се успокоят, няма страшно за вложенията им, все пак управителят на БНБ Иван Искров гарантира това.
2 Митридат Египетски 20.06.2014 | 14:05
азь не мога да разбера защо се създава това напрежение
1 Даная Михайлова 20.06.2014 | 14:00
Хубаво е да се даде яснота за случилото се

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Не от този свят - игумения...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.29...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.79
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.