Бизнес и синдикати срещу данъка "вредни храни", Москов минава в кръгова отбрана

Четири чуждестранни търговски камари подкрепиха българските производители против въвеждането на новия налог

по статията работи: Галина Александрова | 29.10.2015 | 15:16
Бизнес и синдикати срещу данъка "вредни храни", Москов минава в кръгова отбрана

Все повече се изостря дискусията по предложения от здравния министър Петър Москов данък "обществено здраве", популярен повече като данък "вредни храни", а противниците на новия налог се увеличават и стават все по-активни. Днес работодателските организации и синдикатите обединиха усилията си за събаряне на новия налог. Обсъждането на проект на Закон за данък обществено здраве влезе като допълнителна точка в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по искане на представителите на бизнеса и на синдикатите.

Преди часове към местния бизнес се присъединиха и четири организации на чуждестранни инвеститори - Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България. В становище, изпратено до всички институции, те заявяват безпокойство  от намерението на министъра на здравеопазването Петър Москов да въведе подобна мярка, "която ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват трайна трудова заетост на хиляди в сектора "Храни и напитки".

Според работодателските организации въвеждането на такъв данък няма да постигне очакваният ефект хората да се хранят по-здравословно, а ще увеличи сивата икономика и безработицата , ще се влошат условията за бизнес и няма да се спази един от най-важните ангажименти за управляващата коалиция - да се запази сегашната данъчна система.

От бизнеса прогнозираха допълнителни разходи за обезщетения за безработица в България от 16 милиона лева за съкратените работни места. Страни с по-висок жизнен стандарт са се опитали да въведат данъка , но заради тежките ефекти са се отказали, заявиха от браншовите организации.

Справката показва, че такъв закон е действал в много европейски държави, например в Дания, която е една от най-бързо реагиращите държави по отношение на национално законодателство. Законът в Дания е отменен поради пълна невъзможност да доведе до очаквания ефект, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него в България няма механизъм за стимулиране на производителите на здравословни и качествени храни и покачване на покупателната способност на населението по отношение на храните чрез механизми като намаляване на ДДС върху определени храни. Голяма част от населението на страната се храни нездравословно не поради желание да се храни така, а поради невъзможност да ползва качествени храни, заяви Манолов

В становището си чуждестранните търговските камари също сочат, че предлаганото въвеждане на данък "обществено здраве" няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото - хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50 на сто от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент.

"Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика", заявяват още чуждестранните камари.

Здравният министър Петър Москов посочи, че приходите от този данък ще бъдат ползвани за ремонт на спортни площадки в училищата , качествено ново хранене на децата в училище, както и за профилактика. Той допълни, че опитът на страни като Унгария, в които има такъв данък, показва, че след въвеждането на данъка има спад с 27 процента на потреблението на храни с вредни съставки, а 40 процента от унгарската индустрия е направила по-ниско съдържанието на вредни съставки в храните и в резултат на това се е освободила от плащането на данъка. В Унгария са загубени само 900 работни места за една година и след това постепенно са били възстановени, отбеляза министърът.

Москов подчерта, че в 11 страни има вече въведен подобен данък. По думите му у нас българчетата са на второ място в Европа след холандчетата по употреба на енергийни напитки. Според него тази мярка самостоятелно няма да е достатъчна, необходимо е да бъде съпроводена и с мащабна информационна кампания.

Липсата или поскъпването на тези продукти ще бъде заменен от вносни от Румъния, където държавата е намалила драстично ДДС, опонираха обаче от бизнеса.

Единственото нещо, което ще последва от въвеждането на този данък, е да поскъпне храната за най-бедните, заявиха представители на компаниите. На това мнение са и от синдикатите, според които това, че хората се хранят с некачествена храна, не е по техен избор, а защото това е най-евтината храна и те не могат да си позволят да се хранят с по-здравословната и скъпа храна. От бизнеса предпочитат да бъдат въведени стимули за намалената употреба на вредни вещества, вместо да се преминава към рестриктивни мерки.

От браншовите компании в хранителната промишленост са категорични, че този закон с нищо няма да помогне за здравето на потребителите, но пък ще нанесе сериозна вреда на бизнеса. Причината е, че фирмите и към момента произвеждат продукти, които са съобразени с изискванията на ЕС за качество. На всичкото отгоре правителството от половин година говори, че на пазара се продавали вредни храни, което допълнително оказвало негативно влияние върху пазарите им.

Според синдикатите правителството ще трябва да приготви и повече пари за безработица, защото тя ще се увеличи пряко заради този данък, тъй като малките производители ще трябва да съкращават производство и да намаляват работниците си.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.28...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.78
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.