През последната година в Пазарджишко се отчита увеличаване на интереса към производството на орехи и лешници.
Тези черупкови видове са по-устойчиви, а освен това ядките от тях се търгуват на добра цена. Това са и причините за проявения интерес към тях от страна на земеделските стопани в региона, каза за радио "Фокус”-Пазарджик Атанас Ланков, главен експерт-координатор в Областна служба за съвети в земеделието.
В Пазарджишка област намалява интересът на земеделските стопани към различни специфични култури, които не са традиционни за региона.
Имаше интерес към отглеждането на кайсии и бадеми, производителите опитаха и видяха, че не получават необходимите добиви. Тези овощни видове дават малко плодове заради температурните инверсии в региона през пролетта.
Ланков уточни, че въпреки субсидиите, които се осигуряват за отглеждането на ягоди и малини, в областта почти няма големи масиви, заети с такива насаждения.